Hlavní obsah

Nej babské rady, které vám teď přijdou vhod!

Foto: Thinkstock

Přelom léta a podzimu? Tyhle rady oceníte!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Došly vám léky, čisticí a mycí prostředky, nebo vás jen obtěžuje hmyz? Existuje spousta alternativ, které je nahradí a najdete je v kuchyni, ve spíži nebo v zahradě. Poraďte si jako kdysi babičky.

Článek

Přelom léta je typický otravným hmyzem, prudkými změnami počasí a příchodem náhlých nemocí. Chcete se na to všechno připravit? Máme pro vás několik babských rad, které se vám právě teď budou hodit. Víte, kdy se vyplatí zajít do spíže nebo na zahrádku?

Babské rady do domácnosti

1. Máte doma či na chatě rezavé skvrny na ostří nože? Zapíchněte jej do cibule a přes noc jej tam nechte. Šťáva z cibule rez odstraní.

2. Jako úklidové prostředky dále využijte v domácnosti sodu ve všech podobách. Pomůže lépe vyprat prádlo, umýt okna do lesku, pročistí ucpané odpady.

3. Ocet zbaví baterie a sanitu usazenin vodního kamene, působí jako dezinfekce při mytí lednice, odstraní vodní kámen z konvice na vodu i z kávovaru.

4. Při úklidu vám pomůže i kyselina citronová, vyčistí pračku i myčku na nádobí.

5. Se skvrnami na nábytku všeho druhu si poradí glycerín, čpavek, sůl nebo borax.

6. Vržou vám panty ve dveřích nebo se špatně posouvají kolejnice? Zkuste na ně nanést trošku vosku ze svíčky a je po problému.

7. Voskovými pastelkami svých ratolestí můžete opravit škrábance na nábytku. Beze stop!

Foto: Thinkstock

Bylinky jsou v mnoha případech nedocenitelným pomocníkemFoto: Thinkstock

Babiččina apatyka proti hmyzu

8. Všude je plno vos a komárů. Pokrmy chraňte poklopy, okna opatřete sítí proti hmyzu. Pokud sedají komáři na vás, můžete si vyrobit domácí repelent. Balíček rozmarýnu přelijte litrem vroucí vody. Až vychladne, přidejte lžíci vinného octa. A je to!

9. Když už vás bodnou, na ranky pomáhá cibule, plátek okurky nebo tvaroh a jogurt, které místo zchladí. Více informací, jak si se štípanci poradit, najdete ve článku: Co platí na štípance od hmyzu? Tyhle babské rady fungují.

10. Levandule se využívá obvykle jako antiseptikum, na zklidnění či na odvodnění těla. Její vůně ale také odpuzuje hmyz, včetně molů. V šatní skříni je k nezaplacení!

11. „Bodavý hmyz nemá rád také citrusy a proti komárům je účinná ještě vůně cedru, máty, citronové trávy nebo rozmarýnu,“ radí Lenka Kocourková, majitelka butiku À La Maison. Vhodné jsou proto vůně do aromalamp.

Foto: Thinkstock

Aromalampy dokážou odpudit hmyzFoto: Thinkstock

Zázraky ze zahrádky pro vaše zdraví

12. Máta je dobrá nejen na žaludek, ale také proti nachlazení. Uvařte si čaj z řebříčku, máty, květů černého bezu a meduňky lékařské. Ode všeho použijte 10 g, smíchejte, přilijte horkou vodou (na 1 polévkovou lžíci bylin 250 ml vody), nechte 10 minut louhovat a pijte teplé.

13. Na rýmu pomáhá zázvor. Šťávu z něj smíchejte s vodou, zahřejte, nakapejte na kapesník a přiložte na čelo a nos. Dutiny se uvolní.

14. Šalvěj používáte v kuchyni, ale umí vyléčit i různé záněty. Polévkovou lžíci šalvěje spařte 250 ml vroucí vody, vylouhujte, přeceďte a popíjejte. Zklidní i zánět močového měchýře. „Jako obklad pomůže i na otoky očních víček, která nevysušuje jako heřmánek, jenž citlivým jedincům může způsobit alergické reakce," upozorňuje oční lékařka MUDr. Jaromíra Mladková.

15. Tymián je skvělý jako koření i pro inhalace na zmírnění bolesti nebo proti kašli. Použijte tři snítky tymiánu, hrst květů heřmánku, svařte s vodou, nechte deset minut vylouhovat a poté páry inhalujte.

Jestli si chcete poradit se skvrnami všeho druhu, přečtěte si článek: Skvrny? Babské rady pomůžou.

Reklama

Načítám