Hlavní obsah

Konfitovaná hovězí líčka

Hodnocení:
(4)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
4 hodiny 20 minut
Náročnost
střední

Vypravili jsme se do Potrefené husy v Platnéřské ulici v Praze. Zdejší šéfkuchař Lukáš Vrbovský si pro vás nachystal starý český recept na konfitovaná hovězí líčka s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína.

Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 1000 g hovězích líček
  • 200 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 6 lžic sádla
  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • tymián
Článek

Postup

Krok 1: Hovězí líčka rozkrájejte na čtvrtky. Vzniknou tak čtverečky o velikosti asi 4 x 4 centimetry. Líčka osolte a opepřete.

Foto: Mona Martinů

Maso nakrájejte na malé kousky

Krok 2: Na pánvi rozpusťte lžíci sádla a kousky masa na něm zprudka opečte ze všech stran. Hotové kousky rovnou odkládejte bokem do vyššího rendlíku.

Foto: Mona Martinů

Líčka zprudka orestujte

Krok 3: Když máte připravené všechno maso, slijte vypečenou šťávu se sádlem do rendlíku a přidejte i všechen zbytek nepoužitého sádla.

Foto: Mona Martinů

Maso přendejte do rendlíku a přilijte výpek

Krok 4: Do rendlíku dolijte tolik vína, aby byla všechna líčka úplně ponořena. Navrch přidejte ještě trochu tymiánu a maso dejte konfitovat: Rendlík vložte do trouby a při teplotě 100 stupňů jej tam nechte 4 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.

Foto: Mona Martinů

Vše zalijte vínem a přidejte tymián

Krok 5: Mrkev nakrájejte na tenká půlkolečka, celer na podobně velké tenké plátky a na pánvi orestujte.

Foto: Mona Martinů

Mrkev a celer nakrájejte a orestujte

Krok 6: Přidejte několik lžic výpeku, který vznikl po konfitování, přilijte trochu vína a chvilku duste. Výpeku by po vyndání rendlíku z trouby mělo být asi 300 ml – sádlo je rovněž z velké části tvořeno vodou a ta se během pečení jednoduše vypaří.

Foto: Mona Martinů

Přilijte trochu výpeku a vína

Krok 7: Takto připravenou zeleninu přidejte do rendlíku k masu, přiveďte k varu a pár minut provařte. Pokud omáčka nemá lehce nakyslou chuť, klidně ji ještě dochuťte vínem.

Foto: Mona Martinů

Zeleninu přidejte k masu a krátce povařte

Foto: Mona Martinů

Pak už jen servírujte...

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.