Článek
Postup
Krok 1: Do rozpálené pánve wok (nebo alespoň hluboké pánve) vložte tamarindovou nebo tom yam pastu, nasekané a jadérek zbavené chilli papričky, prolisovaný česnek, jemně pokrájený zázvor, rybí omáčku, cukr a nakrájenou červenou cibuli a zalijte trochou sezamového oleje.
Krok 2: Vše prudce a krátce opečte, zalijte vývarem, přidejte celé stonky citronové trávy a listy kafíru nebo limety a vše za občasného míchání přiveďte k varu.
Krok 3: Pak stáhněte plamen na minimum, přidejte natrhanou nebo pokrájenou hlívu a tenoučké plátky mrkve a celeru.
Krok 4: Polévku nechte vařit na mírném plameni bez pokličky asi 15–20 minut, nebo dokud není zelenina měkká, asi v polovině vaření.
Krok 5: Na závěr přidejte nasekanou nať koriandru, rajčátka, a nechte ještě 5 minut vařit.
Krok 6: Přidejte krevety a polévku dochuťte kokosovým mlékem, solí, chilli a limetovou šťávou.
Při podávání polévku posypte sekaným koriandrem a každou porci servírujte ještě s polovinou limety, aby ji každý měl kyselou přesně podle své chuti. Strávníky nezapomeňte upozornit, že listy kafíru a citronová tráva se nejí, ať je odkládají bokem!
Tip šéfkuchaře: „Polévka chutná nejlépe druhý až třetí den – musí se rozležet, aby se všechny chutě zeleniny propojily s vývarem a masem! Na uležení je lepší udělat variantu s kuřecím masem. V případě krevetové varianty je potřeba je přidat až při provaření před podáváním. Jinak do sebe krevety nasají vůni polévky a po dvou dnech v ní nejsou chuťově téměř identifikovatelné.“