Hlavní obsah

Pálivá thajská polévka

Hodnocení:
(22)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Dnes si přijdou na své všichni milovníci asijské kuchyně, pro které šéfkuchař pražské fusion restaurace Aureole Jiří Král připravil ostrou thajskou polévku tom yam. Nachystejte tedy svoje jazýčky na závan asijské exotiky, připravte si všechny suroviny a nechte se unést na pikantní vlně téhle oblíbené polévky!

Ingredience pro:
4 porce
  • 225 g loupaných krevet
  • 100 g cherry rajčat
  • 100 g mrkve
  • 50 g hlívy ústřičné
  • 100 g červené cibule
  • 1200 ml rybího vývaru
  • 2.5 cm čerstvého zázvoru
  • 6 lžic rybí omáčky
  • 3 lžíce čerstvého koriandru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce tamarindové pasty
  • limetka
  • 4 čerstvé chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 citronové trávy
  • 100 g kokosového mléka
  • sezamový olej
  • sůl
  • chilli
  • 8 kafírových listů
Článek

Postup

Krok 1: Do rozpálené pánve wok (nebo alespoň hluboké pánve) vložte tamarindovou nebo tom yam pastu, nasekané a jadérek zbavené chilli papričky, prolisovaný česnek, jemně pokrájený zázvor, rybí omáčku, cukr a nakrájenou červenou cibuli a zalijte trochou sezamového oleje.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 2: Vše prudce a krátce opečte, zalijte vývarem, přidejte celé stonky citronové trávy a listy kafíru nebo limety a vše za občasného míchání přiveďte k varu.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 3: Pak stáhněte plamen na minimum, přidejte natrhanou nebo pokrájenou hlívu a tenoučké plátky mrkve a celeru.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 4: Polévku nechte vařit na mírném plameni bez pokličky asi 15–20 minut, nebo dokud není zelenina měkká, asi v polovině vaření.

Krok 5: Na závěr přidejte nasekanou nať koriandru, rajčátka, a nechte ještě 5 minut vařit.

Foto: Petr Makovička

Krok 6: Přidejte krevety a polévku dochuťte kokosovým mlékem, solí, chilli a limetovou šťávou.

Foto: Petr Makovička

Při podávání polévku posypte sekaným koriandrem a každou porci servírujte ještě s polovinou limety, aby ji každý měl kyselou přesně podle své chuti. Strávníky nezapomeňte upozornit, že listy kafíru a citronová tráva se nejí, ať je odkládají bokem!

Tip šéfkuchaře: „Polévka chutná nejlépe druhý až třetí den – musí se rozležet, aby se všechny chutě zeleniny propojily s vývarem a masem! Na uležení je lepší udělat variantu s kuřecím masem. V případě krevetové varianty je potřeba je přidat až při provaření před podáváním. Jinak do sebe krevety nasají vůni polévky a po dvou dnech v ní nejsou chuťově téměř identifikovatelné.“

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek