Hlavní obsah
4,1
(22)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Nachystejte si svoje jazýčky na závan asijské exotiky, připravte si všechny suroviny a nechte se unést na pikantní vlně téhle oblíbené polévky!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 225 g krevet
  • 100 g cherry rajčat
  • 100 g mrkve
  • 50 g hlívy ústřičné
  • 100 g červené cibule
  • 1 200 ml rybího vývaru
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru
  • 6 lžic rybí omáčky
  • 3 lžíce čerstvého koriandru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce tamarindové pasty
  • 1 ks limetky
  • 4 ks čerstvá chilli paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 4 ks citronové trávy
  • 100 g kokosového mléka
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka chilli
  • 8 ks limetkových listů
Článek

Postup

01.

Do rozpálené pánve wok (nebo alespoň hluboké pánve) vložte tamarindovou nebo tom yam pastu, nasekané a jadérek zbavené chilli papričky, prolisovaný česnek, jemně pokrájený zázvor, rybí omáčku, cukr a nakrájenou červenou cibuli a zalijte trochou sezamového oleje.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Vše prudce a krátce opečte, zalijte vývarem, přidejte celé stonky citronové trávy a listy kafíru nebo limety a vše za občasného míchání přiveďte k varu.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Pak stáhněte plamen na minimum, přidejte natrhanou nebo pokrájenou hlívu a tenoučké plátky mrkve a celeru.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Polévku nechte vařit na mírném plameni bez pokličky asi 15–20 minut, nebo dokud není zelenina měkká, asi v polovině vaření.

05.

Na závěr přidejte nasekanou nať koriandru, rajčátka, a nechte ještě 5 minut vařit.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

06.

Přidejte krevety a polévku dochuťte kokosovým mlékem, solí, chilli a limetovou šťávou.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Při podávání polévku posypte sekaným koriandrem a každou porci servírujte ještě s polovinou limety, aby ji každý měl kyselou přesně podle své chuti. Strávníky nezapomeňte upozornit, že listy kefíru a citronová tráva se nejí, ať je odkládají bokem!

Reklama

Související témata:

Načítám