Hlavní obsah

Nejčastější mýty o vlasech: Musíte měnit značku šamponu?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Kdo by nechtěl mít hřívu vlasů jak z reklamy? Ne každému je ale od přírody dáno. Není tedy divu, že se chytáte každé rady, která slibuje vylepšení kvality vlasů. Jsou ale často opakované mýty pravdivé?

Článek

Slyšeli jste je tak často, že to musí přece být pravda? Řeč je o mýtech, které se týkají péče o vlasy i přípravků, které vám s tím pomohou. Poradíme vám, čeho byste se měli držet a co můžete klidně pustit jedním uchem tam a druhým ven.

Zkracujte konečky, vlasy porostou rychleji!

Jestli si necháváte pravidelně sestřihávat konečky proto, aby vlasy rostly rychleji, pak vás musíme zklamat. Rozhodně to nemá na růst vlasů vliv. Ovšem pokud máte vlasy sušší a konečky se vám třepí, rozhodně v tom pokračujte, protože vlasy budou vypadat zdravější a hustší.

„Zesláblé a rozštěpené konečky vlasového vlákna nejen nevypadají hezky, ale jsou příliš křehké a vlasy nemohou dorůst na požadovanou délku. Pokud máte pocit, že vám vlasy vůbec nerostou a zastavily se v jedné délce, pak jsou pravděpodobně příliš zatěžovány zkrášlovacími procedurami. Vlivem chemické či mechanické zátěže vlasové vlákno křehne, ztrácí odolnost, a vlas se tak trhá a konečky ulamují,“ vysvětluje Renáta Gacká, odbornice značky Nouvelle.

Není tedy pravda, že zastřihování konečků zrychlí růst vlasů, ale i tak je důležité. „Neplatí, že když vlasy nebudete zastřihovat, budou delší. Jestliže se vám třepí, tak se konečky stejně samy odlomí, například při česání, tření o oblečení a podobně,“ vysvětluje Anastázie Lecová z Bomton studia Florentinum.

Foto: maradon 333, Shutterstock.com

Budou vám vlasy růst opravdu rychleji, když si necháte často zastřihávat konečky?Foto: maradon 333, Shutterstock.com

Mastné vlasy myjte co nejčastěji!

Ani pokud máte víc se mastící vlasy, neměli byste je mýt moc často. Mytím z nich odstraňujete přirozený ochranný film, tím je zbavujete ochranné bariéry a začnou se ještě víc mastit. Optimální frekvence umývání kštice od mastnoty a nečistot je jednou za dva až tři dny. Vlasy si myjte spíše chladnější vodou a pečlivě vypláchněte šampon. Mastné vlasy také zbytečně nekartáčujte, nemasírujte pokožku hlavy. Vyhněte se jakémukoli dráždění pokožky hlavy. Nadměrně maštění vlasů může způsobovat i příliš agresivní kosmetika nebo její špatné používání. Na vině ale mohou být i zdravotní problémy a někdy i chyby v jídelníčku.

S tím, jak často si mýt vlasy, vám nikdo neporadí, to musíte odhadnout podle toho, jak se cítíte a jak vlasy vypadají. „Každodenní mytí vlasů špatně zvolenými produkty může způsobovat vysušení vlasů nebo naopak jejich maštění, ale pokud vám poradí s výběrem produktů odborník a jsou přímo vašim vlasům na míru, tak ani toho se bát nemusíte,“ radí Anastázie Lecová.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Myslíte si, že kondicionér není zapotřebí? Poslechněte si radu odborníkůFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Měňte značku přípravků!

Proč byste měli měnit značku vlasových přípravků? Je to prý proto, že si na jeho složení vlasy zvyknou a on postupně přestane fungovat, takže se vám vlasy začnou najednou mastit či naopak jsou suché. A co na to odborníci? Ti radí si hlavně vybírat kosmetiku pro váš typ vlasů a také pro jejich kvalitu – ta se může měnit podle zdravotního stavu, ale třeba i hormonálních vlivů či počasí. Takže když měnit, tak jen v případě, že to vlasy vyžadují.

Kvalitní přípravky v drogerii nekoupíte!

Opravdu kvalitní přípravky na péči o vlasy mají jen profíci, proto odcházíte od kadeřníka s krásným účesem a lesklými vlasy, čehož se doma nedá dosáhnout. Také si to myslíte?

„Doby, kdy byla profesionální vlasová kosmetika k dostání jen ve vybraných kadeřnictvích, už jsou naštěstí pryč. Dnes ji můžete najít nejen v dobrých drogeriích a parfumeriích, ale také na internetu. Kvalitní šampon a kondicionér je základ, do obliby se ale dostávají i masky a séra. Myslím, že vlasy jsou jedna z prvních věcí, kterých si na lidech všímáte a dokážou hodně říct nejen o vašem stylu, ale i tom, jak se o sebe staráte. Měli byste jim tedy věnovat dostatek péče,“ říká Tereza Majerová, zástupce produktů Toni pro ČR.

Jestliže si s výběrem kvalitní kosmetiky nevíte rady, požádejte o pomoc svého kadeřníka, který vás nasměruje podle toho, jak zná kvalitu a potřeby vašich vlasů.

Foto: Basyn, Shutterstock.com

Jak často je zdravé si mýt vlasy? Záleží na mnoha faktorechFoto: Basyn, Shutterstock.com

Kondicionér je zbytečnost!

Odborníci kondicionéry doporučují a používají. „I když máte zdravé vlasy, nestačí používat jen šampon. Lepší je doplnit jej kondicionérem – hlavně proto, že pomůže na vlasech napravit škody vzniklé chemickými úpravami, nešetrným česáním, vysoušením či kulmováním, ale i působením slunce, větru a dalších vnějších vlivů, vlasy na závěr mytí uzavře,“ říká Jiří Kožíšek ze studia HairArt. Právě kondicionér vyplní trhlinky na povrchu vlasu a tím nejen usnadní jejich následnou úpravu, ale způsobí i to, že se vlasy budou lesknout, budou vypadat zdravěji. Kondicionér přitom nanášejte výhradně do délky a na konečky vlasů, nepatří ke kořínkům, pokud byste ho dostatečně nevymyli z pokožky, mohl by způsobovat její podráždění a produkci mazu, tedy rychlejší maštění vlasů.

Mezi kondicionéry najdete i přípravky, které chrání vlas proti teplu z fénu, kulmy nebo žehličky.

Jak se o své vlasy staráte vy? Napište nám!

Reklama

Načítám