Hlavní obsah

Jak se projevuje cukrovka druhého typu?

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Velká žízeň a hlad, malátnost a únava, brnění a pálení dolních končetin, rozmazané vidění, časté močení… Tak se o slovo hlásí cukrovka druhého typu. Proč se to všechno vlastně děje?

Článek

Cukrovka druhého typu je častá nemoc způsobená dlouhodobě zvýšenou hladinou cukru v krvi. Jedná se o chronický stav způsobený nejčastěji stresem, přejídáním a nedostatkem pohybu. Může se vyvíjet celá léta a nenápadně devastovat cévy, nervy a tkáně. „Velkou nevýhodou cukrovky je, že v počátku „nebolí“. Vysoká hladina krevního cukru, prediabetes, nedonutí nemocného člověka výrazněji jednat,“ potvrzuje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

Jak poznat příchod cukrovky

Nedostatečně léčená nebo zcela neléčená cukrovka druhého typu vede k narušování výstelky cév, a může tak vyústit v poškození ledvin (nefropatie), nervů (neuropatie), oční sítnice (retinopatie), v diabetickou nohu. Toto může dlouhodobě vést k selhávání orgánů, slepotě a nutnosti amputací dolních končetin. Pro úspěšnou léčbu je důležité včas rozpoznat symptomy. Čeho si všímat?

1. Časté močení

Vysoká hladina cukru v krvi vede ledviny k tomu, že se ho snaží odfiltrovat pryč; následkem je časté močení, zejména v nočních hodinách.

2. Žíznivost

Časté močení, nezbytné pro odstranění přebytku cukru z krve, může vést k dehydrataci, a tím pádem vyšší potřebě těla vodu doplnit.

3. Únava

Cukr se zdržuje v krvi a nedostává se do buněk, kterým tak schází energie. Cukrovkáři bývají kvůli tomu často unavení.

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Cukr se nedostává k buňkám a těm schází energie. Proto bývají diabetici často unaveníFoto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

4. Rozmazané vidění

Přebytek glukózy v krvi může poškodit drobné cévy v očích, následkem je potom rozmazané vidění. To se může objevit na jednom oku nebo na obou, může střídavě přicházet a odcházet.

5. Pomalé hojení

Vysoká hladina cukru v krvi poškozuje nervy a cévy, což narušuje krevní oběh. Výsledkem je, že i drobné ranky se mohou léčit dlouhé týdny nebo i měsíce. „K tomu přispívá i fakt, že zvýšená hladina cukru v krvi je dobrou živnou půdou pro bakterie, což zvyšuje riziko infekce,“ říká profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

6. Brnění, necitlivost nebo bolest 

Neléčená cukrovka může poškozovat nervy, a tím způsobovat bolest, brnění nebo necitlivost v rukou a nohou. Tento stav je známý jako neuropatie a časem se může zhoršovat a vést k vážným komplikacím, jako jsou infekce, otrava krve nebo amputace.

Foto: Only_NewPhoto, Shutterstock.com

I drobné ranky se hojí týdny či měsíce. Také to může být signálem cukrovkyFoto: Only_NewPhoto, Shutterstock.com

7. Tmavé skvrny

Diabetikům se v záhybech krku, podpaží nebo tříslech mohou tvořit tmavé skvrny, které jsou na omak měkké a sametové. To může být znamení, že tkáně nereagují na inzulín tak, jak by měly, což značí přítomnost cukrovky.

8. Kvasinkové infekce

Nadbytek cukru v krvi a moči poskytuje potravu kvasinkám, což může vést k rozvoji infekce – nejčastěji tam, kde je teplo a vlhko – v ústech, podpaží nebo v pohlavních orgánech. Postižené oblasti svědí, pálí, jsou zarudlé a bolestivé na dotek.

9. Potíže se sluchem

Vysoká hladina glukózy v krvi může poškodit nervy ve vnitřním uchu, což pocítíte třeba tak, že najednou musíte podezřele často zvyšovat hlasitost u televize nebo rádia.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vysoká hladina glukózy v krvi může poškodit nervy ve vnitřním uchu, důsledkem je nedoslýchavostFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak snížit riziko budoucích potíží

Cukrovka druhého typu dědičná jen asi z 50 procent. Eliminovat nebo alespoň podstatně snížit riziko jejího rozvoje tedy lze. Zásadní je vyhýbat se stresu, nemít nadváhu ani obezitu, hlídat si krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Asi vás nepřekvapí, že nejdůležitější je mít dostatek pohybu a dodržovat zásady správné životosprávy, tedy vyhýbat se všemu příliš tučnému a sladkému, také smaženému, alkoholu a dodržovat pitný a spánkový režim. Tak vypadá i léčba, v tomto případě se ovšem přidávají ještě léky a to perorální antidiabetika.

Reklama