Hlavní obsah

Jak poznat hormonální nerovnováhu a co s tím?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Začali jste zničehonic přibírat, máte nepravidelný cyklus, zhoršila se vám pleť anebo jste neustále podráždění? Možná je za vašimi problémy hormonální nerovnováha. Co s tím?

Článek

Hormony ovládají mnoho procesů v těle, včetně metabolismu a reprodukce, proto dokážou zásadně rozhodit fyzickou i psychickou kondici. A stačí i malé odchylky od normálu, aby se negativně odrazily na fungování celého organismu. Máte-li určitého hormonu moc anebo málo, pak trpíte hormonální nerovnováhou. Víme, jak příznaky takové nerovnováhy poznat a případně i zmírnit.

1. Nepravidelná menstruace

Jedním z nejčastějších ukazatelů nerovnováhy u žen je nepravidelná menstruace. Pravidelnost cyklu řídí estrogenní hormony a progesteron. A na jejich produkci má přímý vliv jiná důležitá látka: stresový hormon kortizol. Jste-li v dlouhodobém stresu nebo vás zastihly akutní starosti, pak se do těla kortizolu vyplavuje víc, což blokuje hormony ovlivňující menstruaci. Počátek cyklu se tak může posunout o několik dní nebo menzes na čas vymizí úplně.

Co s tím? Jestliže vyloučíte přechod či těhotenství, zkuste normalizovat měsíčky i bez lékaře. Kromě stresu může hrát roli častá změna prostředí, cestování, extrémně malé procento tuku v těle, nadměrné cvičení nebo větší úbytek váhy v krátkém čase. Vyhněte se rizikovým faktorům, pracujte se stresem, upravte jídelníček i trénink. Když se stav nezlepší, určitě navštivte gynekologa.

Foto: zakalinka, Shutterstock.com

Nepravidelná menstruace je jedním z hlavních příznaků hormonální nerovnováhyFoto: zakalinka, Shutterstock.com

2. Tloustnutí a únava bez důvodu

Dalším častým příznakem je nenadálé tloustnutí bez zjevného důvodu. Máte stále stejný příjem i výdej energie, a přesto přibíráte? Mohou za tím být hormony štítné žlázy anebo opět kortizol. „Při stresu rozhodí hladiny mnoha jiných hormonů a podporuje ukládání břišního tuku, a to i u štíhlých lidí,“ vysvětluje Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka sítě poraden Svět zdraví. Hormony štítné žlázy tyroxin a trijodtyronin mimo jiné uvolňují cukr z jater a ovlivňují rozpouštění tuku. Jejich nerovnováha způsobuje zimomřivost, poruchy koncentrace a paměti, pocity hladu, zácpu, silnou únavu a přibývání na váze.

Co s tím? Pro správnou činnost štítné žlázy je důležitý dostatek jodu, nicméně neexistují konkrétní potraviny, které by problémy opravdu vyléčily. „Mezi časté projevy poruch štítné žlázy patří například změny žaludeční a střevní sliznice či zadržování vody v těle. To ale může být zrovna tak důsledkem onemocnění ledvin. Jen laik tedy může mít pocit, že ‚rozhozené hormony‘ lze léčit správným jídelníčkem,“ uvádí internistka Kateřina Cajthamlová a doporučuje návštěvu odborníka.

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Tloustnete bezdůvodně? I to mohou mít na svědomí rozhozené hormonyFoto: Doucefleur, Shutterstock.com

3. Špatná pleť 

Zničehonic se vám na obličeji, obzvlášť na bradě a dolní čelisti, objevilo akné a pleť je nezvykle mastná? Možná je to vysokou úrovní testosteronu. Naopak suchá kůže bývá způsobena nízkou hladinou estrogenu anebo sníženou funkcí štítné žlázy. Estrogen je základní ženský hormon. Jeho množství rapidně klesá při některých autoimunitních nemocech nebo v důsledku ozařování či chemoterapie. Tvorbu narušují třeba i některé druhy pesticidů.

Co s tím? „Doporučuji vyšetření dermatologem. V žádném případě projevy nevymačkávejte a také není vhodná kosmetika pro akné v pubertě, která pleť zbytečně vysušuje a může stav ještě zhoršit,“ uvádí kožní lékařka Zuzana Macková z kliniky Perfect Clinic Dermatology.

Obraťte se na odborníky

Na nápravu hormonální nerovnováhy není snadný návod a je dobré vědět, na koho se při větších potížích obrátit. „Tím, kdo se hormony zabývá vědecky, je na prvním místě lékař endokrinolog. Spolupracovat přitom musí s certifikovanou laboratoří a má k dispozici i řadu zobrazovacích metod ke zjištění stavu ‚rozhozeného‘ organismu. Někdy se obrací na kolegy psychiatry, onkology, zjistí-li například nádorové onemocnění, ale také na gastroenterology, dietology, sexuology, gynekology, andrology, imunology a další. Problematika je zkrátka velice široká a mezioborová,“ uzavírá Kateřina Cajthamlová.

Reklama

Související témata: