Hlavní obsah

Bulka v prsu nemusí být jen rakovina, k lékaři ale jděte co nejdříve. Co to může znamenat

Foto: Genius2009, Shutterstock.com

Foto: Genius2009, Shutterstock.com

Reklama

Nahmatala jste si bulku v prsu? Pak jste pravděpodobně ve velkém stresu a bojíte se, že máte nádorové onemocnění. Na chvíli se uklidněte, ve většině případů jde o jiné, nezhoubné onemocnění. Každopádně je ale třeba nechat se vyšetřit.

Článek

Bulka může být u některých žen naprosto normální a jde jen o shluk mléčných žláz. I v případě, že jde o nádor, nemusí být hned zhoubný. Rozhodně ale platí, že pokud si nahmatáte bulku, určitě se poraďte se svým gynekologem, i když už třeba chodíte na preventivní mamograf nebo ultrazvuk. Co všechno může bulka v prsu znamenat?

Cysta v prsu

Cysta je dutý útvar s tenkou stěnou naplněný tekutinou. Mívá kulovitý tvar velikosti od několika milimetrů do několika centimetrů. Její velikost a bolestivost se může měnit v závislosti na hormonální aktivitě, například během menstruačního cyklu.

Příčiny vzniku cysty nejsou jasné, často souvisí s nějakými hormonálními výkyvy, jako je dospívání, těhotenství nebo menopauza.

Lékař provede vyšetření ultrazvukem nebo mamografii, někdy také cytologické vyšetření, kdy se pomocí tenké punkční jehly odebere z cysty vzorek tekutiny, aby se vyloučily nádorové změny.

Cysty, které nejsou komplikované, není třeba odstraňovat, pokud bolí či tlačí, dá se z nich odsát tekutina a cysta následně zmizí. S bolestmi během menstruace může pomoci nasazení hormonální antikoncepce. Cysty mohou zmizet i samy bez zákroku.

Jestliže cysta dělá potíže a jiná léčba nepomůže, odstraňuje se chirurgicky. Pokud byly nalezeny nádorové změny, vyžaduje onkologickou léčbu.

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Vedle mamografu je důležitou součástí prevence rakoviny prsu i ultrazvukFoto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Absces

V prsu může vzniknout také zánětlivé onemocnění, takzvaný absces. Bývá vyvolán bakteriální infekcí. Místo pak bolí a bývá zarudlé. Často vzniká v souvislosti s kojením. Při léčbě, která může spočívat i v podávání antibiotik, se doporučuje nepřestávat kojit.

Nezhoubné nádory

Další diagnózou, kterou si poté, co objevíte bulku v prsu, můžete vyslechnout, je lipom. Jde o nezhoubný nádor tvořený z tukové tkáně. Ty při pohmatu nebolí a nejsou nebezpečné. Proč vznikají, lékaři přesně nevědí, jisté je, že jsou do určité míry dědičné. Vždy je třeba vyloučit rakovinu a pro odstranění se rozhodnout v případě, že bulka dělá potíže nebo je z kosmetických důvodů nepříjemná.

Dalším nezhoubným nádorem může být fibroadenom, který vzniká z prsní tkáně. Na pohmat je spíše tuhý a jasně ohraničený. Fibroadenom trápí spíš mladší pacientky, nedělá větší potíže. Je-li třeba, odstraňuje se malým a snadným chirurgickým zákrokem. K dalšímu nezhoubnému nádoru, který se může objevit i v prsu, patří patří papilom.

Rakovina prsu

Bulka může být samozřejmě projevem i zmíněné rakoviny prsu. Nádorové bujení ale poznáte podle mnoha dalších příznaků, o kterých se tolik nemluví. Rakovinu prsu může signalizovat i výtok či krvácení z bradavky, vtažení pokožky prsu či nepravidelnosti nebo důlky na prsu, otok v podpaží nebo i například změny připomínající ekzém. Více o jednotlivých příznacích rakoviny prsu najdete zde.

V České republice rakovinou prsu onemocní více než 7 000 žen a za stejné období jich kolem 1 900 na tuto nemoc umírá. Statistika přitom jasně dokazuje, že pokud se podaří nádor zachytit v počátečním stádiu, je šance na vyléčení větší než 90 procent. Na mamografii ale chodí jen asi polovina žen, které na ni mají nárok – od 45. roku života je to jednou za dva roky.

Vždy, když si nahmatáte bulku – ať již v prsu, nebo třeba podpaží – vyhledejte lékaře. V případě, že by se jednalo o rakovinu, je právě včasné objevení největší naději na vyléčení.

Bulka v prsu

  • Příčiny - Shluk mléčných žláz, cysta, absces, rakovina prsu, nezhoubný nádor.
  • Jak si pomoci sám - Příčinu musí vždy určit lékař.
  • Kdy jít k lékaři - Vždy, když si nahmatáte bulku – ať již v prsu, nebo třeba podpaží – vyhledejte lékaře.

Reklama

Načítám