Hlavní obsah

Chcete vlastnit krásnou vilu v Praze? Dejte šanci baugruppe

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídit si vlastní historickou vilu v Praze kousek od zastávky metra je dnes pro většinu mladých rodin takřka utopie. Pokud na to ovšem nejdou šikovně jako majitelé tohoto stavení – na koupi a přestavbu městského domu spojily své duševní a hlavně finanční síly tři rodiny. Jak to dopadlo?

Článek

Tohle bude velmi zajímavý experiment, shodli se autoři ze studia No Architects: dostali totiž zadání na přestavbu třípodlažního městského domu, kde měly najít domov tři rodiny. Interiér vyladili s maximálním ohledem na okolnosti, které takové společné soužití obnáší, a nakonec získali ocenění v soutěži Interiér roku. Podívejte se na vítěze kategorie Soukromý interiér – rekonstrukce.

Bydlet podle baugruppe: spolkové bydlení

Nápad spojit síly a vytvořit bydlení pro tři rodiny je inspirovaný německým konceptem baugruppe (v překladu stavitelská či stavební skupina) – spolek lidí či rodin se stane sám sobě developerem a na městských či státních pozemcích si vybudují společný dům s jednotlivými byty.

V případě pražského domu to bylo trochu jinak. Nejednalo se totiž o novostavbu na městském pozemku, ale o koupi starší nemovitosti se zahradou, kterou pak majitelé nechali společně zrekonstruovat.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Městský dům leží kousek od zastávky metra a představuje domov hned pro tři rodinyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Jeden dům, tři rodiny, tři byty

Můžete být sebelepšími přáteli, přesto je bydlení tří rodin v jedné domácnosti, například se společnou kuchyní či koupelnou, dlouhodobě neúnosné. Autoři proto – přestože bylo třeba udělat vícero stoupaček a statických zásahů – navrhli tři zcela oddělené bytové jednotky, jako by se jednalo o běžný bytový dům. Sklep pak podkopali a prohloubili, aby tam bylo možné zřídit společnou prádelnu, sklepy a technické zázemí. Zároveň se v této části nachází klubovna, kde mohou rodiny trávit čas pospolu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Každá kuchyně je jiná, a přesto krásně ladí do jednoho celkuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Stejné a jiné zároveň

Cílem autorů bylo zařídit interiér nejen tak, aby rodinám dopřál pohodlí i soukromí, ale aby vizuálně splýval v jeden celek, a přesto respektoval vkus každé rodiny. „Byty jsme pojednali v duchu domu a přeložili jsme ho do osobitého životního jazyka jednotlivých rodin. Výsledek reaguje na jejich životní sloh jak v celku, tak v intimnějších detailech. Někde jde o preferovaný způsob mytí vlasů, jinde o barvu baru v oblíbené kavárně, někde o oblíbené horské panorama, společenské vytížení či jen veselé trauma z předchozího bydlení,“ popisují svůj přístup architekti z No Architects.

Výsledek jejich snažení v soutěži Interiér roku zaujal i mezinárodní porotu, která ocenila „bezstresové pojetí interiéru a jeho přívětivou až hladivou atmosféru“.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Čtecím koutem tato místnost začíná a také končíFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Výherci soutěže interiérů realizovaných v roce 2019 byli oznámeni na konci září a mezi oceněnými byla i tato přestavba městského domu. Na všechny výherce i nominované se můžete podívat na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám