Hlavní obsah

Návštěva v domě levitujícím nad Táborem

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich

Reklama

Mladá čtyřčlenná rodina si přála bydlet v moderním domě z cihel, které jsou zkombinovány s velkoryse prosklenými plochami. To vše ještě umocnili výběrem krásného místa, odkud mají výhled do okolí.

Článek

Když se díváte z dálky na tento moderní dům, máte dojem, jako by se vznášel v prostoru. Je to tím, že přízemí je hodně prosklené, a díky tomu vyniká bílá fasáda prvního podlaží. Jeho obyvatelé tak získali světlý interiér a jako bonus báječný výhled na město Tábor. Ani uvnitř domu však sklem nešetřili. Doplnili ho dřevem, a vznikl tak útulný interiér v minimalistickém stylu.

Jeden dům přes dva pozemky

Nezasvěcenému návštěvníkovi to může připadat zvláštní, ale místo, na kterém „vyrostl“ nový dům, bylo původně určené pro domy dva. Tento mírně svažitý pozemek na předměstí jihočeského Tábora, který má rozlohu téměř dva a půl tisíce metrů čtverečních, totiž vznikl spojením dvou sousedních parcel.

Proč se tak stalo, vysvětluje majitel: „Pozemky se prodávaly dva. Přes ten větší jde elektrické vedení a dům bych musel namáčknout na kraj, tak jsme raději koupili i menší sousední pozemek a spojili je. Teď máme dostatek místa na terasu i bazén.“

Foto: Tomáš Dittrich

Dvoupodlažní rodinný dům má předsazené horní patro Foto: Tomáš Dittrich

Stavba na svažitém pozemku

Každý má nějakou představu o svém budoucím bydlení. A když se jedná o stavbu nového domu, je potřeba, aby ji majitelé přiblížili architektovi a projektantovi co nejnázorněji. Mladí manželé proto své zadání, týkající se toho, jak by měl dům vypadat, popisovali nejen slovy, ale pro ilustraci použili i obrazový materiál.

Projektanta Lukáše Návaru totiž zásobovali také fotografiemi, které pořídili na rodinných procházkách nebo které našli na internetu. Výsledkem je „jednoduchý“ dvoupodlažní, cihlový dům, který se rozkročil přes dva pozemky. A protože se nachází na svažitém pozemku a jeho přízemí je hodně prosklené, opticky to vypadá, jako by levitoval nad krajinou.

Jednoduchost a pravidelné linie domu

Nelze pochybovat o tom, že majitelé upřednostňují čisté, pravidelné linie. Důkazem toho je jejich stavení, které má tvar zalomeného obdélníku s předsazeným horním patrem a plochými střechami. Jednoduchý vzhled objektu dokonale dotváří bílá fasáda, která je zčásti obložená lomovým kamenem.

K této harmonii z velké části přispívá také jedinečný materiál, kterým je sklo. Důležitým prvkem je proto také prosklené zábradlí v horním patře, u něhož najdete minimum rušivých předělů. Zajišťuje majitelům dokonalý výhled do okolí a pomáhá naplnit název zdejších končin, které bývají označovány podle stejnojmenné ulice: Na Krásné vyhlídce.

Foto: Tomáš Dittrich

Jednoduchý vzhled domu dotváří bílá fasáda částečně obložená lomovým kamenemFoto: Tomáš Dittrich

Zavrhli dřevostavbu i zateplení

Přestože jsou v poslední době velmi populární dřevostavby, majitelé si přáli dům z cihel. „Investor měl požadavek na nezateplený objekt s velmi nízkou energetickou náročností,“ zdůvodňuje Lukáš Návara volbu speciálních cihel, které už nepotřebují žádné další zateplení. Díky tomu výstavba domu probíhala rychle a výsledkem je dýchající konstrukce s dlouhou životností a nižšími náklady na energie. „Architekt, projektant, ani známí, kteří se ve stavebnictví pohybují, neviděli na dřevostavbě žádné výhody, tak jsme se rozhodli pro cihlový dům. Ani v letních vedrech se nepřehříval, bylo tu příjemně, a to nemáme klimatizaci ani rekuperaci,“ hodnotí své bydlení po prvním létě majitel. K tomu nepochybně přispěla i skutečnost, že prosklená fasáda s posuvnými HS portály a izolačními trojskly je orientována na sever.

Z ložnice na terasu

Dispozičně je dům koncipován jako 5+kk se společenskou částí v přízemí. Ta je tvořena prostorným obývacím pokojem s kuchyní, zatímco soukromá zóna je umístěná v patře. Tady najdete ložnici, pracovnu, dva dětské pokoje a posilovnu.

„Máme nádherný výhled na město Tábor, každý, kdo k nám přijde, ho obdivuje. Měl by nám zůstat, jsme totiž na kraji zástavby, takže by se dál už nemělo pokračovat,“ chválí si lokalitu majitel. A přestože původně stavět nechtěl, nýbrž měl v úmyslu si koupit již hotový dům, teď je rád, že své rozhodnutí změnil a pořídil si bydlení přesně podle svých představ.

A k jeho dokonalosti už chybí opravdu jen krůček. „Terasa u ložnice je samostatná a s manželkou máme vizi, že si tam dáme stolek a křesílka, a až budou děti větší, tak si tam v klidu sedneme,“ těší se majitel.

Reklama

Související témata:

Načítám