Hlavní obsah

Nejlepší selfie? 6 tipů, jak na to!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Také jste podlehli autoportrétům, tedy trendu selfie? Je jasné, že pokud ano, pak na nich chcete vypadat co nejlépe. Poradíme vám, jak to udělat!

Článek

Vypadá to, že klasickým fotoaparátům odzvonilo – tedy alespoň co se týče běžného denního focení. Telefon je vždy po ruce a je velmi snadné z něj ihned poslat snímek na sociální sítě. A jak to udělat, abyste byli na fotkách, hlavně na selfie, co nejhezčí? Poradíme vám pár fíglů.

Výběr správného mobilu k focení

Zda bude fotka dost kvalitní, záleží na kvalitě fotoaparátu ve vašem mobilu. Nejste-li technicky zdatní, dejte si poradit od odborníků. „Abyste udělali kvalitní fotky, potřebujete, aby fotoaparát splňoval některá kritéria – vybírejte ho nejen podle počtu megapixelů, ale i podle světelnosti objektivu nebo optické stabilizace obrazu (OIS), která pomůže při třesu rukou,“ uvádí Bohuslav Brož, komunitní specialista a lektor kurzů Megapixel.

Některé hodnoty je lepší nastavit manuálně – například hodnotu expozice, tedy ztmavení nebo zesvětlení snímku, nebo citlivost fotoaparátu na světlo (ISO). „Čím více máte světla, tím nižší číslo ISO si nastavíte a naopak. Pozor ale, s vyšším číslem ISO přibývá šum ve výsledné fotografii. Záleží i na typu osvětlení – třeba bílá zářivka způsobí namodralý nádech výsledné fotky. Proto už řada mobilů umožňuje nastavení vyvážení bílé, a to výběrem režimu, který nejlépe odpovídá typu osvětlení,“ říká Bohuslav Brož.

Jestliže fotíte mobilem jako fotoaparátem, používejte hlavně zadní kameru, tu má valná většina přístrojů kvalitnější než přední. Přední kamera je určena hlavně na selfie, tedy na autoportréty.  Zkusíte duck face, fish gape nebo vyfotíte belfie?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Fotit se proti zrcadlu není dobrý nápad, váš pohled půjde vždy jinam, než jste si představovaliFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Jak nafotit co nejlepší selfie

Při tvorbě selfie jde většinou o momentky, které jsou sdílené na sociálních sítích, takže je záhodno, abyste na nich vypadali co nejlépe. Jak to zařídit?

  1. Foťte z dobrého úhlu - jestliže bude telefon při focení v natažené a trochu zvednuté ruce, budete vypadat mladší a štíhlejší. Nejlepší je mít selfie tyč, abyste si nevykloubili rameno.
  2. S bleskem šetřete - lepší je ho nepoužívat. Denní světlo je vždy lepší a lichotivější než umělé. Pokud se fotíte v interiéru, mělo by denní světlo dopadat přímo na obličej, osvícení z boku zdůrazní nedokonalosti pleti. Venku je lepší fotit ve stínu, na přímém slunci mohou v obličeji vzniknout ostré stíny.
  3. Usmívejte se - úsměv je vždy lepší než nejrůznější špulení rtů. Jestliže se bojíte usmívat, abyste na fotce neměli dvojitou bradu, pomůže jednoduchý trik. Dejte při úsměvu špičku jazyka na patro za horní zuby.
  4. Vyhněte se zrcadlu - jestliže stojíte s mobilem před zrcadlem, nikdy se nevyfotíte tak, abyste se dívali přirozeně do hledáčku a ani světlo většinou není moc lichotivé.
  5. Najděte vhodné místo - ne vždy to jde, ale rozhodně je vhodnější, když vám nic „neroste z hlavy“. Někdy je zachycení momentu důležitější než dokonalost záběru, ale když to jde, dávejte na to pozor. Také si hlídejte bezpečnost místa – neriskujte zdraví nebo život kvůli fotce!
  6. Vylepšujte s citem - dejte pozor na „zkrášlovací“ aplikace, které zvětší oči a rty nebo změní proporce tváře – zcela promění váš výraz a budete vypadat uměle. Na druhou stranu se nebojte úprav fotek, které mají některé mobily ve výbavě. „Nové telefony už mají například funkci, která dokáže jemně rozostřit detaily pozadí a upoutá tím pozornost jen na vás,“ říká Michal Forejt, produktový manažer společnosti Samsung.
Foto: gmstockstudio, Shutterstock.com

Nejlepší úhel, abyste na selfie vypadali mladší a štíhlejší, vám pomůže docílit selfie tyčFoto: gmstockstudio, Shutterstock.com

Jak vytisknout fotky z mobilu

Chcete fotografii z mobilu „zhmotnit“? Můžete ji stáhnout do počítače a vytisknout doma na tiskárně, i na fotopapír – k tomuto účelu lze použít také kapesní tiskárnu. Fotografie lze odeslat do fotostudia a nechat si je vytisknout či vyrobit z nich fotoknihu. Leckde vám obrázky vytisknou na počkání rovnou z mobilu. A pokud máte množství krásných fotek, můžete se pustit do scrapbookingu: jednoduché kreativní činnosti, která dokáže pohltit celou rodinu.

Chcete vědět, jak na fotkách nemít dvojitou bradu a tlusté paže? Nechte si poradit od profesionálních fotografek.

Reklama

Související témata:

Načítám