Hlavní obsah

Nejlepší seriáloví detektivové všech dob: Kojak či Barnaby?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diváci milují napětí a záhady, které před jejich očima rozklíčují charismatičtí hrdinové. Takoví, kteří se neřídí vždy pravidly, nejsou jako ze škatulky a na první pohled by v nich brilantní vyšetřovatele poznal málokdo. Kteří detektivové a inspektoři se zapsali do seriálových dějin?

Článek

Málokdy jde o společenské týpky, ale oni nemají na klábosení čas. Vyšetřují vraždy, krádeže a únosy, jejich protivníky jsou fikaní zločinci. Někdy jde o upravené tradiční elegány, jindy jsou to rebelové porušující pravidla.

Jejich případy přikovaly miliony diváků k televizní obrazovce a mají svoje kouzlo dodnes. Současní detektivové mají k dispozici nejpokrokovější techniku, ale staré dobré ohledávání místa činu a výslechy podezřelých se všichni ti moderní kluci a holky učili od starých bardů. Od Kojaka, Columba či Barnabyho!

Bodie a Doyle

Seriál: Profesionálové (1977–1983)

Agenti Bodie (Lewis Collins, †67) a Doyle (Martin Shaw, 75) jsou členy zvláštního oddělení britské policie CI5. Bodie je vtipkující milovník žen, který se sice chová jako macho a je to bitkař, ale pálí mu to. Doyle je ten přemýšlivější, miluje hudbu, rád vaří, k ženám chová úctu a je expertem na střelbu.

Herci se ve skutečnosti nemuseli. Martinu Shawovi vadilo, že on „Pan herec“ má za parťáka nýmanda, Lewis Collins se zase cítil dotčený, že není z dvojice ten bystrý. Seriálu vzájemná řevnivost pomáhala, jejich popichování působilo přirozeně.

Foto: Profimedia.cz

Lewis Collins (vlevo) a Martin Shaw roky bojovali bok po boku proti zločincům z celého světa, ale v soukromí kamarádi nebyliFoto: Profimedia.cz

George Gently

Seriál: Inspektor George Gently (2007–2017)

Martin Shaw na detektivní seriály rozhodně nezanevřel a později se stal inspektorem Georgem Gentlym. Drsné šedesátky ve Velké Británii, krásná příroda Northumberlandu, charismatický a zkušený detektiv a jeho mladý parťák, nadaný a ambiciózní John Bacchus (Lee Ingleby, 44) tvoří základní pilíře skvěle hodnoceného seriálu. Ten v každém díle nabízí originální zločin a ukazuje klasickou detektivní práci. Hlavní hrdinové jsou mistry ve vedení výslechu a nezdráhají se občas záporáka chytit pod krkem.

Foto: Profimedia.cz

Když se George Gently pustí do výslechu, je to koncertFoto: Profimedia.cz

Columbo

Seriál: Columbo (1971–2003)

Poručík Columbo je velmi chytrý, trochu podivínský, při vyšetřování se řídí intuicí a neustupuje. Fenomenálně ho hrál Peter Falk (†83), který za roli získal čtyři ceny Emmy a Zlatý glóbus.

Typické pro americký seriál bylo, že divák vždy od začátku věděl, kdo je vrah, a sledoval poručíka, jak ho dopadne. On se nikdy nenechá zmást a neskočí ani na zdánlivě neprůstřelné alibi nebo ochotu podezřelého pomáhat s vyšetřováním. Působí neohrabaně ve svém pomačkaném baloňáku a s rozcuchanými vlasy, ale je brilantním soupeřem. Jeho specialitou je „ještě jedna otázka”, neustále hledá zápalky nebo bloček a ač je ženatý, paní Columbovou nikdo nikdy neviděl.

Foto: Profimedia.cz

Peter Falk prý hledal před natáčením doutníky stejně roztržitě jako jeho postavaFoto: Profimedia.cz

Hercule Poirot

Seriál: Hercule Poirot (1989–2013)

Hlavním hrdinou seriálu podle Agathy Christie (†85) je svéráz v klobouku a s navoskovaným knírkem, belgický soukromý detektiv žijící v Anglii. Je vždy dokonale oblečen, potrpí si na dobré jídlo a nesnáší venkov. Co si o něm myslí ostatní, je mu jedno, on jde systematicky po stopě zločinu a nechává pracovat svoje šedé buňky mozkové.

David Suchet (74) chtěl být perfektním Poirotem a knihy královny detektivního žánru měl pečlivě nastudované. Protože byl štíhlejší než literární předloha, nosil různé vycpávky – a ty si pak odnesl jako památku na natáčení.

Foto: Profimedia.cz

Fešák jako ze žurnálu a vyšetří každý zapeklitý případFoto: Profimedia.cz

Barnaby

Seriál: Vraždy v Midsomeru (1997–2021)

Počet mrtvých na metr čtvereční je málokde vyšší než v hrabství Midsomer. Ale jak říká šéfinspektor Barnaby: „To si časem zvyknete.“ Midsomer působí jako malebné místo, kde jsou všichni šťastní, ale ve skutečnosti se tu daří přetvářce, obyvatelé mají temná tajemství a čas od času někoho brutálně zavraždí.

Morální Barnaby jako by jim nastavoval zrcadlo. Pro jeho představitele Johna Nettlese (77) nejde o první detektivní roli – v seriálu Bergerac (1981–1991) hrál detektiva Jima Bergeraca, který po rozvodu a protialkoholní léčbě nastoupil na oddělení pro cizince.

John Nettles hrál Toma Barnabyho v 81 epizodách, poté svoji pozici předal seriálovému bratranci Johnu Barnabymu (Neil Dudgeon , 60).

Foto: Profimedia.cz

Má v Midsomeru víc práce než kolegové v Londýně, ale už si zvyklFoto: Profimedia.cz

Kojak

Seriál: Kojak (1973–1978)

Holohlavý newyorský detektiv, který miluje lízátka a má geniálně cynický smysl pro humor, se za odhalením zločinů (vraždy, krádeže či únos) žene jako buldok. Policejní předpisy respektuje tak napůl, stejně jako přání a nařízení svých šéfů. Telly Savalas (†72) v roli zářil a hlas Miroslava Moravce (†70) v českém dabingu byl třešnička na dortu.

Foto: Profimedia.cz

Svou nejslavnější roli získal až po padesátce a lízátko prý cucal herec proto, aby se zbavil kouřeníFoto: Profimedia.cz

Schimanski

Seriál: Místo činu (od 1970) a Schimanski (1997)

Nejdříve byl hlavním hrdinou populárního seriálu Místo činu, později se miláček žen, Horst Schimanski přezdívaný Schimi, stal hlavní postavou vlastního seriálu. Komisař kriminální policie z Duisburgu je milovník piva a fotbalu a svalnatý rebel, který spíš než na učebnicové postupy věří ve svoji intuici.

Götz George (†77) zprvu roli odmítl, protože měl být komisařem v obleku, a to mu do Duisburgu nesedělo.

Foto: Profimedia.cz

Schimanski jako frajer v obleku? To nemohl herec dopustit a udělal dobře!Foto: Profimedia.cz

Anketa

Který detektiv byl váš nejoblíbenější?
Dvojice Bodie a Doyle
6,9 %
Inspektor George Gently
0,5 %
Poručík Columbo
31,8 %
Hercule Poirot
36,4 %
Šéfinspektor Barnaby
8,2 %
Inspektor Kojak
2,6 %
Komisař Schimanski
13,6 %
Celkem hlasovalo 11050 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Načítám