Hlavní obsah

Mezinárodní den prostitutek! Kdo si je zahrál ve filmech?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Prostituce bývá nazývána nejstarším či horizontálním řemeslem a její provozování je po staletí tak trochu zastřeno rouškou tajemství. Pojďme si ku příležitosti Mezinárodního dne prostituce připomenout, které slavné herečky si lehké ženy zahrály a těmito rolemi se proslavily.

Článek

Být prostitutkou nikdy nebyla žádná výsad a práce snů. Nikdy nevíte, na jakého zákazníka narazíte, musíte být za dobře s pasákem a pracovní prostředí taky nic moc. Ale prostitutky měly paradoxně do určité míry vliv na ženskou emancipaci, protože ukázaly mužům, že ženy dokážou vydělat klidně víc peněz než oni, a výrazněji se díky jejich potřebám rozvíjel kosmetický průmysl.

Na druhou stranu tu byla snaha prostituci regulovat, aby se zamezilo šíření pohlavních nemocí. V současnosti se prostitucí živí více než 40 milionů žen po celém světě a na dnešek připadá od roku 1975 Mezinárodní den prostituce. Smyslem je upozornit mimo jiné na ne vždy vyhovující pracovní podmínky a zdůraznit, že i prostitutky mají svá práva.

Společnost se na ně často dívá skrz prsty, ale rozhodně se tak nedívá na herečky, které prostitutky ztvárňují ve filmech či seriálech. Mnohé tyto role proslavily a přinesly jim zásadní ocenění.

Julia Roberts (52): Pretty Woman

Vivian (Julia Roberts) sní o velké lásce a princi na bílém koni, zatímco si vydělává na živobytí jako prostitutka. Jednoho večera si to k ní v luxusním Lotusu přifrčí milionář Edward Lewis (Richard Gere, 70) a sen se stane skutečností. Dnes již legendární romantická komedie Pretty Woman (1990) původně neměla být moderní pohádkou se šťastným koncem. Edward měl Vivian vykopnout z auta, hodit po ní peníze a nechat ji ve špinavé uličce svému osudu. Dilema, zda v takovém filmu hrát, vyřešil za Julii osud – filmová společnost zkrachovala a nový štáb scénář převzal a upravil.

Foto: Profimedia.cz

Edward ji poznal jako holku s parukou v lesklých kozačkách, která šlape ulici. Pár dní po jeho boku jí ale dalo naději na lepší životFoto: Profimedia.cz

Charlize Theron (44): Zrůda

Chameleonem mezi herečkami je Charlize Theron, která umí kvůli rolím totálně změnit vzhled. Do masové vražedkyně a prostitutky Aileen Wuornos, která nenávidí muže a sedm jich brutálně zabije, se ve filmu Zrůda (2003) vžila dokonale a byla oceněna i Oscarem. Aby co nejvěrněji ztvárnila ženu, která byla na Floridě odsouzena k trestu smrti, přibrala 15 kilo, mastila si vlasy a učila se mluvit s umělými zuby.

Foto: Profimedia.cz

Zrůda nebyla jen o nenávisti k mužům, ale byla to i milostná romance Aileen a Selby (Christina Ricci, 40)Foto: Profimedia.cz

Kim Basinger (66): L. A. – Přísně tajné

Patřila k sexsymbolům a mnozí si ji spojovali hlavně s erotikou nabitým filmem 9 a 1/2 týdne (1986). Kim Basinger na konci 90. let už pomalu upadala v zapomnění, když přišla nabídka na roli v kriminálce L. A. – Přísně tajné (1997). Tři poldové, kteří nemají nic společného, vyšetřují několikanásobnou vraždu v podniku Nite Owl. Za ztvárnění luxusní prostitutky Lynn Bracken byla oceněna Zlatým glóbem i Oscarem.

Foto: Profimedia.cz

Kim Basinger získala Oscara, i když se na plátně objevila jen na 15 minut. Policisty si zahráli Kevin Spacey (60), Russell Crowe (56) a Guy Pearce (52)Foto: Profimedia.cz

Jodie Foster (57): Taxikář

Jen málo hollywoodských hereček se může kromě dvou Oscarů pochlubit i diplomem z Yaleovy univerzity. Jodie Foster se ve světě filmu pohybuje od mala a jednou z jejích zásadních rolí byla dvanáctiletá prostitutka Iris ve filmu Taxikář (1976). Obsadil ji režisér Martin Scorsese (77) a byla jednou z nejmladších nominantkou na Oscara. Válečný veterán Travis Bickley (Robert De Niro, 76) se živí jako taxikář, snaží se chránit Iris před jejím pasákem (Harvey Keitel, 81) a roste v něm zadržovaný hněv, který vyústí v pokus o atentát na senátora.

Foto: Profimedia.cz

Do mladičké Jodie se kvůli filmu zamiloval psychicky labilní John Hinckley (65), dlouhé roky ji stalkoval, a aby získal její pozornost, pokusil se o atentát na prezidenta Ronalda Reagana (†93)Foto: Profimedia.cz

Anne Hathaway (37): Bídníci

Román Bídníci (1862) Victora Huga (1802–1885) byl do divadelní a filmové podoby zpracován mnohokrát a v roce 2012 šla do kin filmová adaptace muzikálu pod taktovkou režiséra Toma Hoopera (47). Herečka Anne Hathaway byla obsazena do role chudé a hladem strádající prostitutky a svobodné matky Fantine. Před natáčením pila jen proteinové nápoje a jedla dvě jablka denně, aby byla věrohodně vyhublá. Pro Oscara si šla v šik krátkém účesu, své vlasy si totiž kvůli filmové scéně opravdu ostříhala.

Foto: Profimedia.cz

Anne dala do písně I Dreamed a Dream všechno a rozplakala i štábFoto: Profimedia.cz

Amanda Seyfried (34): Pokušení

Okatou blondýnku Amandu Seyfried celosvětově proslavil filmový muzikál Mamma Mia (2008). Že ale zahraje víc než něžnou květinu, ukázala o rok později v roli prostitutky Chloe ve filmu Pokušení (2009). Tu si najme gynekoložka Catherine (Julianne Moore, 59), protože má podezření, že ji podvádí manžel (Liam Neeson, 67), a chce ho takto usvědčit. Zajímavá logika, hmm? Nakonec se spolu ale vyspí ony dvě a film dělá čest svému označení „erotický thriller“, je to hodně napínavá podívaná.

Foto: Profimedia.cz

Způsobů, jak odhalit záletného manžela je jistě mnoho, ale po zhlédnutí filmu Pokušení to rozhodně nebudete zkoušet s prostitutkou!Foto: Profimedia.cz

Simona Krainová (47): Kamarád do deště II

Modelka Simona Krainová se kdysi pustila i do hraní. První příležitost dostala ve filmu Kamarád do deště II – Příběh z Brooklynu (1992) režiséra Jaroslava Soukupa (73). Zahrála si po boku známé dvojky Lukáš Vaculík (57) & Sagvan Tofi (55). Ti už nejsou ve druhém dílu taxikář a číšník, ale otevřeli si bar, a Simona Krainová k nim nastoupí jako servírka Ivana. Chlapci bohužel netuší, že je to najatá luxusní prostitutka a špeh, kterého poslal jejich rival z minulosti, Kadlec (Karel Augusta, †62).

Foto: Profimedia.cz

Se Sagvanem Tofim byla Simona Krainová kamarádka do deště i ve skutečnostiFoto: Profimedia.cz

Reklama