Hlavní obsah

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Hodnocení:
(154)
Foto: Marianna Bartková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Rozplývají se na jazyku, chutnají po vlašských ořeších a voní po vanilce. Řeč je o stálici vánočního pečení – vanilkových rohlíčcích. Pustíte se do nich letos také?

Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 125 g tuku
  • 220 g hladké mouky
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g cukru moučka
  • 1 žloutek
Na obalení
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
Článek

Postup

Krok 1: Mouku, mleté ořechy, cukr, žloutek (bílek si schovejte třeba na potření perníčků) zpracujte s tukem (my jsme dali Heru, ale použít můžete i jiný tuk nebo máslo) na hladké těsto.

Krok 2: Hotové těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu v chladu odležet. Můžete si ho připravit i den předem, ale není to nutné.

Krok 3: Z těsta pak udělejte váleček, pokrájejte ho na stejně velké kousky a z každého vytvarujte rohlíček. Rohlíčky klaďte na nepřilnavý nebo pečicím papírem vyložený plech a pečte asi 10 minut při 170 °C dorůžova.

Krok 4: Upečené rohlíčky nechte dvě minuty chladnout a poté je obalujte ve vanilkovém moučkovém cukru. Použila jsem pravou vanilku, ale vystačíte si i s kupovaným sáčkem vanilkového cukru. Rohlíčky uchovávejte v uzavřené dóze a dopřejte jim alespoň týden dva na odležení, budou pak ještě lepší.

Tip: V receptu na skvělé vánoční máslové sušenky najdete návod, jak vyrobit domácí vanilkový cukr.

Pro další ověřené druhy mrkněte na 50 nejlepších receptů na cukroví, ze kterých si určitě vyberete.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama