Hlavní obsah

Jak na nejlepší vanilkové rohlíčky? Zkuste tyhle fígle!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když jsme v první polovině listopadu vyhlašovali soutěž o nejoblíbenější cukroví, vanilkové rohlíčky byly naším tajným favoritem a hlasování nám dalo zapravdu. Teď tu pro vás máme vyhlášení prvního vítěze vysokorychlostního mixéru Tefal Ultrablend Cook i recept a vychytávky na ty nej rohlíčky!

Článek

Vanilkové rohlíčky si jako nejlepší cukroví na světě cení víc než jedna třetina z vás – aspoň tak dopadlo hlasování (podrobnější výsledky zde). Za chvíli si prozradíme ten nejlepší recept a naučíme se různé vychytávky, abyste měli rohlíčky letos obzvláště dobře vypečené. Ale nyní pojďme pogratulovat výherkyni.

Vítězem se stává…

Soutěž o vysokorychlostní mixér Tefal Ultrablend Cook jsme vyhlašovali 12. listopadu. Váš úkol byl jednoduchý: napsat nám hezký komentář, proč hlasujete právě pro to či ono cukroví. Nejlepší komentář na téma vanilkové rohlíčky nám napsala Bára Stejskalová: „Vanilkové rohlíčky jsou důvodem, proč se těším na Vánoce. Každoročně máme takový rituál, kdy s maminkou v předstihu upečeme jednu dávku, tu potají s bráchou sníme, maminka se naoko zlobí, ale všichni víme, že upečeme zase nové.“

Vítězce moc gratulujeme! A na další vyhlášení vítěze, tentokrát s komentářem na téma linecké cukroví, se můžete těšit ve středu 12. prosince.

Foto: Tefal

Mixér vám pomůže nejen s oříšky nebo piškoty (ano, ano, rumové koule nelze vynechat), ale i s rychlými jídly během vánočního shonuFoto: Tefal

Jak na nejlepší rohlíčky?

A tady je slíbený recept na nejlepší vanilkové rohlíčky! Ať už ho využijete, nebo zůstanete u svého osvědčeného rodinného dědictví, určitě vám pomohou následující vychytávky, jak si poradit například s drobícím se těstem nebo jak příště zabránit rozpadání už upečených rohlíčků. Jak to udělat, aby se rohlíčky vždycky povedly?

1. Vanilkový cukr

Základem úspěchu vanilkových rohlíčků je celkem nepřekvapivě dobrý vanilkový cukr. Zapomeňte na cukr vanilínový, syntetický vanilín nesahá pravé vanilce ani po kotníky! Moučkový vanilkový cukr vyrobíte celkem jednoduše tak, že do sklenice s cukrem zapíchnete starý nebo semínek zbavený lusk – netřeba plýtvat drahým novým luskem. Ten vám v dobře zavřené sklenici už zhruba za týden cukr krásně provoní. Druhá možnost je kousek lusku namlít a do cukru vmíchat, stačí ale opravdu jen troška.

Foto: Inga Nielsen, Shutterstock.com

Vůně vanilky je vůně VánocFoto: Inga Nielsen, Shutterstock.com

2. Máslo, ne margarín

Možná vás láká finanční úspora, chuťově se ale rozhodně nevyplatí. Dobré cukroví je vždycky jedině z másla! U vanilkových rohlíčků tu ale máme ještě jeden tip: použijte kombinaci másla a nesoleného sádla. Budou ještě křehčí!

3. Výběr ořechů

Původně se podle některých zdrojů používaly loupané mandle, jejich nedostupnost a cena ale rychle způsobila, že se do vanilkových rohlíčků nastěhovaly lískové ořechy. Jaké ořechy používáte, je na vás. S mandlemi budou rohlíčky úžasně jemné, s oříšky zase o něco voňavější. Použít můžete i vlašské ořechy, ale už to nebude úplně ono. A počítejte s tím, že na rozdíl od mandlí a lískových oříšků jsou hodně mastné, takže je do receptu potřeba přidat trochu mouky navíc, aby se těsto nedrobilo.

Foto: Krzysztof Slusarczyk, Shutterstock.com

Je jedno, jaké použijete ořechyFoto: Krzysztof Slusarczyk, Shutterstock.com

4. Těsto zadělávejte zastudena

Aby rohlíčky zůstaly křehké a po upečení se nedrobily, zadělávejte těsto co nejrychleji, aby máslo příliš nepovolilo – přehnětené, měkké těsto se bude drobit ještě za syrova. Máslo (případně i sádlo) se všemi sypkými ingrediencemi špičkami prstů zpracujte na drobenku, pak přidejte žloutky a rychle zadělejte těsto. To nenechávejte nijak odpočívat. Hotové těsto je tvárné, drží pohromadě, ale stále je spíš tužší. Pokud má tendence se rozpadat, přidejte pár kapek žloutku nebo lžíci rumu.

5. Stejně velké rohlíčky?

Triků, jak docílit stejné velikosti, je spousta. V některých rodinách se uválí jeden velký váleček a ten se odkrajuje na zhruba stejně velké kousky. I u autorky doma se dělal dlouhý váleček a obdélníkovou formičkou se odkrajovaly stejně dlouhé kousky, kterým stačilo zahladit konce. Rohlíčky klaďte na plech vyložený pečicím papírem.

Foto: pp1, Shutterstock.com

Měly by mí všechny stejnou velikost, a to malouFoto: pp1, Shutterstock.com

6. Pečte do růžova, ne víc

Upečené rohlíčky jsou navrchu v podstatě bledé, jen lehce narůžovělé, zespodu jsou krásně zlaté. Jakmile vezmete jeden do ruky a drží pohromadě, je upečeno. Aby se těsto nerozdrobilo, je lepší ho péct při 150 °C asi 15 minut, pak teplotu stáhnout na minimum a nechat ještě chvíli dojít – jinak je snadno přepečete.

7. Obalte je rychle – a ideálně dvakrát

Po dopečení nechte rohlíčky asi 2 minuty zchladnout, a pak je sesypte rovnou do vanilkového cukru. Vyndejte a znovu je obalte až úplně vychladlé. Pak je uložte do krabice a dejte do chladu odpočívat, dokud nepřijde jejich čas.

Máte i vy nějakou rodinnou vychytávku, jak mít rohlíčky zaručeně nejlepší?

Reklama