Hlavní obsah

Nejsmutnější písně všech dob. Rozpláčou i největší drsňáky!

Foto: Isifa

Zpěvačka Adele má podmanivý hlas, který smutný text ještě podtrhneFoto: Isifa

Reklama

Po pár prvních tónech vám zvlhnou oči, při první sloce vám ukápne první slza a při refrénu již pláčete naplno. Není divu, tohle je totiž osm nejsmutnějších songů všech dob!

Článek

Některé jsou poměrně staré, jiné vznikly nedávno, některé jsou o nevydařené lásce, jiné třeba o smrti. Jedno mají ale tyhle písně společné – nejspíš byste museli být z kamene, aby vás nedojímaly.

1. Eric Clapton – Tears in Heaven

Za nás je tenhle song jednoznačně ten nejsmutnější. Eric Clapton se písní totiž vyrovnává s nešťastnou smrtí svého čtyřletého synka, který v roce 1991 vypadl z okna bytu v New Yorku. Už první věta písně „Would you know my name if I saw you in heaven?“ (Znal bys mé jméno, kdybychom se potkali v nebi?) vhání do očí slzy, které se během pár chvil změní v potoky.

2. P!nk – Family Portrait

I zpěvačka P!nk, které udělujeme druhé místo, si pro tuhle píseň vybrala velmi silné téma. Malá dívenka žijící v nefunkční rodině prosí maminku, aby přestala plakat, a tatínka, aby neodcházel. Refrén mluví za vše: „Can we work it out? Can we be a family? I promise I´ll be better, daddy please don´t leave“ (Můžeme to vyřešit? Můžeme být rodina? Slibuji, že budu hodnější, tati, prosím, neopouštěj nás).

Foto: Isifa

Když P!nk zpívá o rodinných trablech, chce se plakat i těm nejotrlejšímFoto: Isifa

3. The Righteous Brothers – Unchained Melody

Znáte film Duch? A plakali jste u něj? Tak nejspíš stejně budete reagovat na ústřední píseň tohoto snímku, která je jak jinak než o lásce. A to o lásce tak silné, že ani smrt pro ni není překážkou. O lásce, která bude trvat na věky!

4. Adele – Someone Like You

I zpěvačka Adele se v tomto songu zaměřila na lásku. Ovšem v tomto případě na lásku, která tak úplně nevyšla. Ona ho stále miluje, ale on už má život spojený s někým jiným. A Adele se mu vyznává z citů, velkoryse mu přeje štěstí, ale zároveň prosí, aby na ni nikdy nezapomněl.

5. Kylie Minogue a Nick Cave – Where the Wild Roses Grow

Ani tohle není song, při němž se budete usmívat od ucha k uchu. I tady se zpívá o lásce, ovšem v tomto případě vše dopadne velmi tragicky. Ona je krásná, on je její nádherou uchvácen. Ona ho miluje a bezmezně mu důvěřuje. Jenže třetí den on vezme do rukou kámen a milovanou krásku zabije.

Foto: Isifa

Kylie Minogue nazpívala s Nickem Cavem skutečný dojákFoto: Isifa

6. Simon and Garfunkel – The Sounds of Silence

Dvojice Simon a Garfunkel měla řadu veselých písní, ale libovali si i v těch tklivých. Jedna z nejsmutnějších je The Sounds of Silence (Zvuky ticha), která je tak nějak o jakési všeobecné nicotě a prázdnotě. Koneckonců začíná větou „Hello darkness, my old friend, I´ve come to talk with you again“ (Ahoj temnoto, moje stará kamarádko, přišel jsem si s tebou opět promluvit).

7. Sinéad O´Connor – Nothing Compares to You

Opět klasické téma lásky, která nevyšla. Vlastně jakási zpověď ženy, kterou opustil její drahý. Ale přesto vás tahle píseň chytne za srdce daleko víc než stovky jí podobných. Možná je to dokonalým hlasem Sinéad O´Connor, možná krásnou melodií, ale faktem je, že jde o hit, který vás dojme.

8. U2 – With or Without You

Kapela U2 je klasika a tenhle song zná nejspíš každý. Text je celkem jednoduchý, postavený vlastně na jedné větě – I can´t live with or without you (Nemůžu žít s tebou ani bez tebe). Ale i tak málo stačí. Pár slov, a bylo řečeno vše.

A co vy? Který song zaručeně rozpláče vás?

Reklama

Související témata:

Načítám