Hlavní obsah

Nejslavnější písně s příběhem. Víte, jak vznikaly?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písně jsou emoce. A není náhoda, že nejslavnější, nejoblíbenější a nejhranější songy jsou uměleckou reakcí na něco skutečného. Znáte písně s opravdovým příběhem? Jsou to omluvy, vyznání lásky nebo způsob, jak se rozloučit s někým, kdo navždy odešel.

Článek

Nestačí jen líbivá melodie a dobře poskládaná slova. Ty největší hity, z nichž vám jde mráz po zádech a vstávají vám chlupy po těle, mívají ještě něco navíc. Emoce! Opravdové, skutečné. Protože to, o čem se zpívá, autor či zpěvák skutečně prožili. A tohle jsou slavné písně s příběhem. Znáte nejen je, ale i to, co se za nimi skrývá?

Poslední sbohem synovi

Eric Clapton (75) nazpíval hodně úžasných písní, ale song Tears in Heaven (Slzy v nebi) z roku 1992 je legenda, u které uroní slzu i ti nejdrsnější. Když ji umělec skládal, myslel při tom na svého syna Conora, který rok předtím zemřel. Byly mu pouhé čtyři roky a nešťastnou náhodou vypadl z okna. Až si zas budete pobrukovat „Would you know my name, if I saw you in heaven?“ (Věděl bys, jak se jmenuju, kdybychom se potkali v nebi?), bez kapesníku to asi nepůjde.

Foto: Profimedia.cz

Eric Clapton si prožil snad tu největší bolest, kterou si lze představit. Přišel o synaFoto: Profimedia.cz

Omluva zapomnětlivého manžela

Frontman kapely U2 Bono Vox (60) se zdá být dokonalým manželem. Svou ženu Ali Hewson (59) potkal, když mu bylo šestnáct, a v roce 1982 se vzali. Od té doby tvoří pár bez jakýchkoli veřejných excesů a mají čtyři děti. Minimálně jeden průšvih ale Bono měl. V roce 1986, kdy už byl hodně slavný, se zavřel na několik dní ve studiu a nahrával album. Do práce se ponořil tak, že zapomněl na narozeniny své milované. A jako omluva vznikla slavná píseň The Sweetest Thing (Nejsladší věc). Asi nikoho nepřekvapí, že byla bez výhrad přijata.

Foto: Profimedia.cz

Bono Vox dal manželce k narozeninám krásný dárek, i když se zpožděnímFoto: Profimedia.cz

Duet s dcerou

Je to poslední píseň, kterou tu po sobě Karel Gott (†80) zanechal, a i po roce od jeho smrti je jedna z nejsilnějších. Duet Srdce nehasnou napsal pro Mistra a Charlottu Ellu (14) Richard Krajčo (43) a stal se z něj okamžitě hit, protože je to víc než jen song. Je to způsob, kterým se Karel Gott rozloučil nejen s dcerou, ale se všemi, kteří ho měli rádi. Nebo snad mohou mít slova „Ale může se stát, jak častokrát, že začnu se bát. Pak nesmíš to vzdát, na všechny z tvých cest, má jediná z hvězd, svítím ti dál“ jiný význam?

Foto: Profimedia.cz

Je to rok, co nás Karel Gott opustil, ale jeho písně jsou nesmrtelnéFoto: Profimedia.cz

Omluva, která nebyla přijata

Rok 2011 byl pro rockera Petra Koláře (53) rozhodně emočně náročný. Byl totiž přistižen in flagranti s o 22 let mladší biletářkou Lenkou Chlupáčovou, z čehož jeho tehdejší manželka Zuzana Krištofová (48) rozhodně nebyla nadšená. A tak vznikla píseň Navzdory hříchům svým, jíž se nevěrný zpěvák snažil ženě omluvit a manželství zachránit. Bohužel to nezabralo a v roce 2012 se rozvedli. A rocker? Ten nakonec našel štěstí právě u Lenky Chlupáčové, která je dodnes jeho oficiální partnerkou.

Foto: Profimedia.cz

Petru Kolářovi nepomohla manželství zachránit ani píseňFoto: Profimedia.cz

Král všech romantiků

Moderátor Leoš Mareš (44) si potrpí na gigantické show a také je to velký romantik. Takže je jasné, že pugét růží a nějaký ten šperk je jako narozeninový dárek pro jeho milovanou Moniku (39) málo. Před dvěma lety, krátce po svatbě, jí tak věnoval píseň s názvem Slib. Je to nejen vyznání citů, ale také příběh jejich lásky, koneckonců song začíná tím, jak se manželé seznámili: „Začalo to nevinně na svatbě dvou kluků, venku trochu mrholilo, podal jsem ti ruku, sundal sako, zvednul deštník a už jsme tam stáli, jak kdybychom mířili už do katedrály.“

Foto: Profimedia.cz

Leoš Mareš a jeho druhá manželka MonikaFoto: Profimedia.cz

Bolest po rozchodu

Že vztah zpěvačky Seleny Gomez (28) se zpěvákem Justinem Bieberem (26) byla v podstatě osmiletá jízda na horské dráze, neustálý kolotoč rozchodů a opětovných shledání, to se obecně ví. Začalo to v roce 2010 a definitivní rozchod přišel v březnu 2018, přičemž největší rána přišla v červenci, když zpěvák požádal o ruku svou novou lásku, modelku Hailey Baldwin (23). Zpěvačka si pak prošla těžkými psychickými stavy a napsala hit Lose You to Love Me (Ztratit tě, abych mohla milovat sebe). Je o tom, jak cítila, že vztah není v pořádku, ale veškeré varovné signály ignorovala, jak mu dala vše a on ji vyměnil během dvou měsíců, ale hlavně o tom, že díky téhle bolesti a ztrátě konečně našla samu sebe.

Foto: Profimedia.cz

Selena Gomez rozchod s Justinem Bieberem nesla velmi těžce, ale zdá se, že ji truchlení nakonec posíliloFoto: Profimedia.cz

Song pro zesnulého manžela

Jsou to čtyři roky, co zpěvačka Céline Dion (52) pochovala svého manžela Reného Angelila (†73), který roky bojoval s rakovinou. Byl to muž, který ji jako třináctiletou objevil a podpořil její talent. Po jejím boku stál celou její kariéru, stal se mužem jejího života a otcem jejích tří dětí. Když o něj přišla, nazpívala song Recovering, který pro ni napsala zpěvačka Pink (41). Je o bolesti, o zlomeném srdci, o tom, že vdova přišla o kus sebe sama, ale nevzdá to a zotaví se. Bude to krůček po krůčku, den za dnem, ale ďábla, co jí bere klid na duši, nakonec setřese.

Foto: Profimedia.cz

Céline Dion svého manžela velmi milovala, byl to muž jejího životaFoto: Profimedia.cz

Sbohem mrtvé manželce

Píseň Anděl kapely Mirai vznikla v listopadu 2017 a skupina ho věnovala památce manželky jejich bubeníka, která v září téhož roku zemřela při tragické autonehodě. Song je o pomíjivosti života, o tom, že nikdy nevíte, kdy se ve vašem životě objeví anděl a odvede někoho z vašich blízkých, a že život pořád visí na vlásku.

Foto: Profimedia.cz

Kapela Mirai toho o smrti také ví hodně, jejich bubeník Šimon Bílý (30, druhý zleva) přišel o manželkuFoto: Profimedia.cz

Pojďme od písní k obrazovce. Už jste viděli tenhle hit mezi seriály? V Papírovém domě budete na straně lupičů!

Reklama

Načítám