Hlavní obsah

Nejúčinnější bojovníci proti stárnutí aneb Tohle vážně funguje!

Foto: Nadino, Shutterstock.com

Foto: Nadino, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou svěžest, pružnost a mladistvý vzhled ztrácí pokožka nejen s přibývajícím věkem, ale i kvůli špatné péči nebo nevhodnému jídelníčku. Nenechte svou pleť zestárnout zbytečně rychle.

Článek

Smířit se s vráskami nemusíte jen proto, že jste zase o rok starší. A stejně tak není dobré odkládat péči na později s pocitem, že na vrásky jste ještě stále dost mladá. „Zralost pleti není stanovena jen věkem. Záleží na tom, kolik má vaše kůže v sobě vlhkosti – pokud je dehydratovaná, začnou se tvořit vrásky dříve,“ varuje Lucie Karlíková, hlavní školitelka české kosmetické značky Essenté.

Stárnutí pleti je způsobeno především ztrátou kolagenu a oslabením ochranného kožního filmu. „Tyto vrásky poznáte podle toho, že už se jen tak samy nevypnou, když se přestanete smát. Taková pleť potřebuje více péče i větší ochranu před škodlivými vlivy,“ dodává Lucie Karlíková.

Sledujte etikety

Vaše babička se možná mazala obyčejným tělovým krémem nebo sádlem, které pleť sice promastilo, ale žádnou větší péči nenabídlo. Dnešní kosmetika umí mnohem víc. „Základem je použití vhodných krémů, které obsahují kvalitní tukovou složku, ideální je i obsah hydratujících faktorů – kyselina hyaluronová, glycerol, manitol a podobně – a antioxidantů. Jakýkoli krém, který nebude dráždit a pálit, je lepší než nic. Každý má přirozený ochranný faktor 4 a chrání před UV paprsky a před smogem a prachem. Pokožka každý den ošetřovaná krémem vypadá zdravěji a mladistvěji než pokožka neošetřovaná,“ vysvětluje MUDr. Tereza Gabryšová, dermatoložka Kliniky Yes Visage.

Zorientovat se ve všech superúčinnných látkách je občas těžké. Vybrali jsme pro vás ty, které momentálně nabízejí nejlepší službu.

Kyselina hyaluronová

Je přirozenou součástí dermis, má za úkol vstřebávat do pokožky vodu. S věkem její kvalita i kvantita slábne, proto je vhodné doplňovat ji kosmetickou péčí.

Foto: Archiv firem

Kyselina hyaluronová patří momentálně k nejčastěji používaným bojovníkům proti vráskám. Na foto (zleva): Intenzivní hyaluronová kúra Cellular Anti‐Age, Nivea, 150 Kč. Intenzivní vyplňující noční krém proti vráskám Hyaluron-Filler, Eucerin, 649 KčFoto: Archiv firem

Přírodní oleje a másla

Přirozeně hydratují, promašťují a zjemňují pokožku. Užívají se na tělo, tvář, vlasy i nehty. V kosmetice se jich užívají desítky druhů, často například mandlový, olivový, pupalkový, růžový či arganový. Podobnou službu nabízejí i hutnější másla, například bambucké, kakaové nebo karité máslo.

Foto: Archiv firem

Oleje mají přirozenou schopnost pleť intenzivně hydratovat, vypínat a zjemňovat. Na foto (zleva): Olej na obličej, alverde, dm, 173 Kč. Fluidní denní péče proti vráskám Riche Créme obohacená o 30 blahodárných olejů, Yves Rocher, 620 KčFoto: Archiv firem

Antioxidanty

Nejčastěji vitamin A, E, C. Nejen, že zabraňují žluknutí tuků v pleťových krémech, ale snižují i nutný obsah konzervačních látek a pomáhají chránit pokožku před drážděním volnými radikály.

Foto: Archiv firem

Antioxidanty umí pomoci ve stravě, jako doplňky stravy, ale i coby složky kosmetiky. Na foto (zleva): Omlazující pleťový olej s vitaminem E, Divine, L'Occitane, 2540 Kč. Výživný denní krém s antioxidanty Mossa Youth Defence, 349 KčFoto: Archiv firem

AHA a BHA kyseliny

Přirozeně se vyskytující kyseliny (alfa hydroxy kyseliny), například kyselina mléčná, jablečná, citronová, mandlová, vinná, glykolová, salicylová. Kromě vyhlazení vrásek jsou přínosné při stahování pórů, zjemňování jizviček či zesvětlení pigmentových skvrn.

Foto: Archiv firem

Přírodní ovocné kyseliny pomáhají vyzmizíkovat již vzniklé vrásky či rozšířené póry a navrací jas. Na foto (zleva): Progresivní noční peelingová péče Lancôme Visionnaire Crescendo, 2199 Kč. Krém k vyhlazení a zpevnění kůže na krku a v dekoltu Triple Firm Neck Cream, NeoStrata, 1490 KčFoto: Archiv firem

Peptidy

Jedná se o organické sloučeniny, které v kůži stimulují přirozené fyziologické procesy. Redukují vrásky, regenerují a chrání pleť před škodlivinami.

Foto: Archiv firem

Peptidy nabízejí intenzivní liftingový účinek. Na foto (zleva): Express krém proti vráskám Essenté, 868 Kč. Sérum Clinique Smart Custom-Repair Serum, Clinique, 2269 KčFoto: Archiv firem

Vsaďte na profesionální péči

Pokud stále nechodíte pravidelně ke kosmetičce, měly byste vědět, že od 35. roku je to podle odbornic na krásu doslova nutnost, kterou oceníte při pohledu do zrcadla především s přibývajícími lety.

„Nestačí mít kvalitní kosmetické přípravky doma, je nutné podpořit je i profesionální péčí a produkty, které mají silnější koncentraci aktivních látek a působí v kůži více do hloubky,“ vysvětluje Lucie Karlíková. Péče v salonech zvýší prokrvení při masáži a procedurách, zlepší proudění lymfy, vyčistí póry, hydratuje. Mnohem účinněji dokážou v salonu ošetřit aknózní pleť, povislé tváře, dehydratované části i červené žilky kolem nosu.

V ordinacích estetických dermatologů pak můžete preventivně zpomalit stárnutí díky terapiím, jako je plazmalifting, tedy omlazení vlastní krví, mezoterapie účinnými látkami a kyselinou hyaluronovou, či stimulace kolagenu pomocí moderních laserových přístrojů.

K mládí se projezte

Stav vašich střev se hodně odráží v kvalitě pokožky. Nejsou-li fit, bude zašedlá, šupinatá a každá vráska se bude zdát hlubší. Proto dbejte na dostatečný pitný režim, stravu bohatou na vlákninu a bílkoviny, jezte co nejvíce čerstvých potravin namísto konzervantů, chemie a smaženého jídla. Nadopujte se ovocem a zeleninou, přednost dejte zejména vodnatým druhům.

Proti vráskám pomáhá zejména vitamin C, který zlepšuje elasticitu pleti a tvorbu kolagenu, pomáhá i proti již vzniklým pigmentovým skvrnám. Do jídelníčku zařaďte brokolici, papriku, šípek nebo rajčata. Dobrou službu udělá i betakaroten (mrkev, paprika, batáty), který dodá pleti zdravý jas a pomůže zmírnit viditelnost pigmentových skvrn, stejně jako lutein (rajčata, brokolice). S chutí si dopřejte i přiměřené množství kvalitní čokolády. Je totiž bohatá na flavonoidy, zlepšující prokrvení kůže.

Zbavte se zlozvyků

Nípáním a škrábáním pupínků si koledujete o jizvy, nedostatečnou ochranou na slunci zas o pigmentové skvrny. K vráskám, zejména kolem úst, nevědomky přispíváte kouřením, pitím brčkem či z lahve s úzkým hrdlem, pískáním na psa a jakýmkoli dalším špulením rtů. Pozor na to.

Žijte podle anti-aging pravidel

Žádný kosmetický přípravek nedokáže tolik, jako změna životosprávy a celkového životního stylu. Přestaňte kouřit, dostatečně pijte (čistou vodu), upravte jídelníček, snažte se trávit hodně času na čerstvém vzduchu – a to skutečně v přírodě, nikoli ve městě plném prachu a smogu. Zkuste také odbourat stres a starosti řešit s rozvahou, nikoli vypjatými emocemi. To vám jen přidělává další vrásky. A nezapomínejte na dostatek pohybu.

„Pohyb zajistí správnou látkovou výměnu, prokrvení a okysličení ve všech orgánech, tedy i v pokožce. Zajistí i produkci vnitřních opiátů endorfinů a enkefalinů, což jsou hormony dobré nálady,“ doporučuje Tereza Gabryšová.

Jak moc už bojujete s vráskami vy?

Související témata:

Načítám