Hlavní obsah

Co se v lednu vyplatí? Akce na ovoce a zeleninu

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte čas porovnávat letáky a hledat zboží, které se právě teď vyplatí koupit? Udělali jsme to za vás a včas vás upozorníme, co rozhodně nepřehlédnout. Takže co právě v lednu koupíte nejvýhodněji?

Článek

Cenovým hitem začátku nového roku bývá pravidelně ovoce, především exotické, a zelenina. „Ve slevách se objevuje zboží, které má právě sezonu, anebo se jím obchodníci hodně zásobili,“ vysvětluje Petr Miklík z nákupního rádce Kupi.cz. Dalším důvodem pro tento výběr může být i to, že se obchody snaží udržet předvánoční zájem o exotické ovoce a zároveň vyhovět těm zákazníkům, kteří se vrhli po náročném přejídacím období na odlehčení a detox. Ať je to jakkoli, mohou právě slevy ovoce a zeleniny podpořit i vaši snahu začít žít s novým rokem zdravěji nebo zhubnout.

Exotické ovoce

Máte Vánoce spojené s mísou ovoce, hlavně pomerančů, mandarinek a banánů? Nejste sami. Proto bývá exotické ovoce v lednu často ve slevách – a některé druhy jsou právě v tomto období nejlevnější z celého roku, takže je čas na džem z kiwi, kiwi řezy, citronový extrakt z vodky, mandarinky v brandy a luxusní tataráček z avokáda.

  • Kiwi - právě toto ovoce bývá v lednu ve slevách nejčastěji. Obvykle zaplatíte více než osm korun za kus, ale teď ho lze sehnat už od 3,57 Kč. Někdy cenu kiwi obchodníci udávají i za kilogram – v akci ho průměrně pořídíte za 34,70 Kč. Nákupem ve slevě se tak dá ušetřit přes 60 procent.
  • Citrony - kilogram je momentálně o pět korun levnější než loni. V akci ho koupíte průměrně za 24 Kč a právě na přelomu roku, tedy v prosinci a lednu, bývají populární citrusy nejlacinější.
  • Avokádo - roste jeho obliba, ale cena naopak klesá. V lednových akcích seženete avokádo již od 19,90 Kč za kus, obvyklá cena se pohybuje kolem 31 korun.
  • Mandarinky - jsou o šest korun levnější než v loňském roce. V prosincových a lednových akcích se dají sehnat nejlaciněji za celý rok: teď to je i pod 20 Kč za kilo, běžně to přitom bývá kolem 40 korun.
Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Máte rádi avokádo? Pak je pro vás užitečné vědět, že právě v lednu ho můžete koupit za velmi příznivou cenuFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Zelenina v akci

Rozhodli jste se, že do vašeho jídelníčku musí vstoupit víc zeleniny? Pak určitě využijte skutečnost, že se v lednových akcích velmi často objevují následující dva druhy. Je tudíž nejvyšší čas pustit se do gulášovky s mrkví, raw mrkvového dortu anebo konečně ochutnat bezlepkovou polentovou pizzu s rajčátky, či dokonce slanou masovou bublaninu, která se bez cherry rajčátek neobejde.

  • Mrkev - pro nákup téhle oblíbené zeleniny je cenově ideální leden a pak až srpen. Ačkoli je mrkev velice běžná, hojně využívaná a pravděpodobně ji považujete za levnou, patří mezi druhy, které meziročně nejvíc podražily: o 50 procent. Průměrná akční cena je letos 17,90 Kč za kilogram, běžně však kilo mrkve koupíte i více než za dvacku.
  • Cherry rajčata - nejčastěji se rajčátka nabízejí v balení po 250 g. V akci jsou téměř po celý rok, ale právě v lednu jsou k mání za nejvýhodnější cenu. Cherry rajčata oproti loňsku výrazně zlevnila – o 32 procent. V akci je v lednu pořídíte už od 14,90 Kč – běžně přitom stojí 31,50 Kč.
Foto: senlektomyum, Shutterstock.com

Cherry rajčata od loňska výrazně zlevnila a navíc jsou právě v lednu v mnoha akcíchFoto: senlektomyum, Shutterstock.com

Nekupujte jen podle ceny

I u ovoce a zeleniny ve slevě byste měli hledět na kvalitu. Odborníci doporučují pečlivě kontrolovat zvláště zabalené kusy. „Balení zamezuje přístupu vzduchu, obsah se může zapařit a plody pak brzy měknou a vodnatí,“ varuje Josef Pizúr z firmy Freshbedýnky. Pod obalem také snáz přehlédnete i nahnilý kus a někdy pak bývá třeba vyhodit všechno. Když už si balené ovoce a zeleninu koupíte, vždy ho doma hned rozbalte. Jinak je tomu u listových salátů a bylinek: perforovaný obal déle udrží správnou vlhkost, a u okurek zpomaluje „gumovatění“.

Jak na nezralé kusy

Zvláště exotické ovoce přichází na pult často nezralé. Může to být výhoda, pokud si ho chcete v akci koupit do zásoby. Většinou dojde samo, když ho necháte pár dní při pokojové teplotě a na denním světle. „Jestliže potřebujete zrání urychlit, dejte ovoce do papírového sáčku, do kterého přidáte jablko. Skvěle to funguje právě u citrusů a avokáda. Díky přítomnosti jablka rychle dozrají,“ radí David Kukla ze Sklizeno.

Nakupujete hlavně zboží, které je v akci?

Načítám