Hlavní obsah
2,9
(322)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Léto láká k posezení venku a vaření na otevřeném ohni. A nemusejí to být jen klasické opečené buřty či chleba. Pokud máte víc času i „technického vybavení“, pusťte se do kotlíkového guláše. Z hlívy ústřičné je vynikající a navíc si na něm pochutnají všichni – i vegetariáni a vegani. A uvařit ho můžete samozřejmě také doma na plotně.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 4 lžíce oleje
  • 3 ks cibule
  • 600 g hlívy ústřičné
  • 1 ks červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 ks chilli papričky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 3 ks bobkového listu
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 6 ks brambor
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Ať už vaříte na ohni, nebo na plotně, postup je stejný: nadrobno pokrájené velké cibule asi 10 minut opékejte na rozpáleném oleji. Mezitím si natrhejte hlívu na menší kousky, nasekejte česnek a na proužky nakrájejte papriku.

02.

Houbu přidejte k cibuli a restujte dalších pět minut. Vmíchejte česnek, koření (všechno až na majoránku, ta přijde na závěr) a protlak a nechte chvilku rozvonět. Oloupané brambory pokrájejte na kostky, jednu až dvě můžete nastrouhat najemno a nechat na zahuštění.

03.

Do guláše přidejte pokrájené brambory a papriku, zalijte asi litrem vody nebo vývaru (dávám dvě kostičky bio zeleninového bujonu bez glutamanu), osolte a 15 minut povařte. Dochutit můžete i domácí vegetou nebo podlévat pivem. Přidejte nastrouhanou bramboru (nebo nadrobený starý chléb) a vařte dalších 10 minut.

04.

Hotový guláš dochuťte majoránkou, čerstvě mletým pepřem a případně dosolte. Nejlepší je bohužel až druhý den...

Tip: Jestli máte velkou spotřeba hlívy ústřičné, pořiďte si domu hlívovou zahrádku: za cca 160 korun budete mít až šest pořádných trsů hlívy, seženete ji na internetu a v hobbymarketech. Je zábava pozorovat, jak houba roste!

Za zapůjčení kempinkové výbavy k focení děkujeme společnosti HUDYsport.

Pro sytější verzi přidejte ještě plechovku fazolí nebo pokrájené uzené tofu či tempeh.

Reklama

Načítám