Hlavní obsah

Nejlepší buřty na pivu: Osvědčená klasika 3× jinak, vybere si každý

Foto: Jan Danek jdm.foto, Shutterstock.com

Foto: Jan Danek jdm.foto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní špekáčky a skvělé pivo patří mezi naše národní suroviny, na které můžeme být po právu hrdí. Proto není divu, že když se tyto dvě ingredience spojí, vznikne labužnický zázrak: buřty na pivu.

Článek

Na první pohled se může zdát, že jsou buřty na pivu jednoduchý recept, ale i účastníci soutěže MasterChef Česko si na něm málem vylámali zuby. Cibulka musí být správně nakrájená, špekáčky kvalitní a omáčka dovedená do naprosté dokonalosti, kde jednotlivé chuti surovin souznějí a nic se nepřebíjí.

Vy však naštěstí nemáte na přípravu pokrmu daný časový limit ani si buřty nemusíte sami vyrábět. Stačí si vybrat jeden ze tří vyzkoušených receptů a stát se výhercem MasterChefa ve své vlastní kuchyni.

Který recept je vašemu srdci nejbližší: klasika s černým pivem, buřtíky obohacené o zeleninu, nebo snadná varianta?

Není buřt, jako buřt. Který si vybrat?

  • Složení masných produktů je klíčové a neměli byste ho zanedbávat. Nebojte se zeptat prodejce nebo si důkladně přečíst etiketu.
  • Špekáček je jediný typ buřtu, jehož složení je regulováno normami, ostatní produkty označené jako buřty nebo buřtíky nemusejí splňovat žádné určité normy, což může znamenat nízký obsah masa (popř. nižší kvalitu).
  • Špekáček musí obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku, přičemž poměr mezi vepřovým a hovězím masem není přesně definován.
  • Špekáčky označené jako „zaručená tradiční specialita“ jsou vyráběné tradičními metodami po více než třicet let a splňují přísnější výrobní požadavky. Tyto produkty jsou označeny logem Evropské unie a mají přísnější požadavky na složení, včetně vyššího podílu masa a přidání vepřové slaniny.
  • Důležité je dbát na kvalitu a vybírat produkty, které splňují normy a odpovídají vašim chuťovým preferencím. Proto můžete sáhnout i po klobáse, která má sice jiné složení, ale buřtguláši přidá na pikantnosti.

Mezi další recepty, které jsou pro špekáčky jako stvořené, patří také guláše. Buřtguláš to má už rovnou v názvu a kotlíkový guláš z buřtů je jasná volba pro víkendové vaření.

Načítám