Hlavní obsah

Nemoci očí, které vás mohou nepříjemně překvapit. Nejen po čtyřicítce!

Foto: Profimedia

Oči jsou velmi důležitý orgán. Proto se o ně správně starejteFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky vidění vnímáte 80 procent podnětů z okolí. A proto je o oči třeba pečovat, zejména po čtyřicítce, kdy stoupá riziko některých onemocnění. Na co je nutné upnout pozornost?

Článek

Jakákoli nemoc očí představuje nebezpečí, komplikace. Například dlouhé hodiny před počítačem a sledování displejů chytrých telefonů mohou poškozovat oči i v mladém věku. „Oko při soustředění na obrazovku mrká až 5x méně, než je potřeba, aby se na něm udrželo přirozené vlhké prostředí,“ vysvětluje Imran Zangi, oční lékař z pražské A.S.O.P.

„Při pravidelném vyšetření, kdy se kontroluje vedle nitroočního tlaku i vidění na dálku a na blízko, sítnice a stav očního nervu, se dá posoudit i množství tvořených slz pomocí speciálních papírků. Víc mrkat se nedonutíte, svědění, zarudnutí a řezání v očích zlepší umělé slzy,“ vysvětluje lékař.

Pravidelné vyšetření oka, změření očního tlaku a samozřejmě i kontrolu počtu dioptrií potřebují bez ohledu na věk některé profese, například řidiči nebo piloti, stejně jako nemocní cukrovkou.

Věkem riziko některých nemocí očí stoupá bez ohledu na zaměstnání. „Po čtyřicítce je potřeba o oči více dbát, návštěva u očního lékaře jednou do roka je dobrou prevencí spousty komplikací,“ říká Imran Zangi. „V tomto věku se začínají objevovat například potíže s viděním na blízko. Oči se unavují a to může vyvolávat nepříjemné bolesti hlavy, očí a únavu.“ Oči ale také můžete mít suché, může se vám zrak zhoršit.

Foto: Profimedia

Časté a dlouhé hledění na televizi a jinou elektroniku zrak poškozujeFoto: Profimedia

Co může hrozit?

Nejčastěji se ukáže, že prostě potřebujete brýle. Na oční vady, jako je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus se díky pravidelným vyšetřením přijde vzhledem k způsobovaným problémům daleko dříve, u lidí starších 45 let se objeví vetchozrakost. Ta přináší obtíže při čtení, na večerní četbu jsou ruce „krátké“. Korekce brýlemi to napraví.

Mohou ale přijít i závažné nepříjemnosti.

Diabetická retinopatie

Je to onemocnění drobných cév v očích. Nemocní mohou být až o deset let dříve postiženi například šedým zákalem. Poruchu prokrvení je možné při včasném zjištění léčit laserovým ošetřením sítnice nebo léky.

Šedý zákal – katarakta

Šedý zákal, postižení oční čočky, se vyskytuje u 50 procent starších lidí, ve věkové skupině nad 75 let bývá postiženo alespoň jedno oko. Šedý zákal se dá poměrně úspěšně operovat. Postižená oční čočka se nahradí umělou.

Foto: Profimedia

Vyšetření u očního lékaře není povinné, ale odborníci ho doporučují. Dají se díky němu včas odhalit potíže, které mají mnohdy nedozírné následkyFoto: Profimedia

Makulární degenerace

Postihuje sítnici v místě nejostřejšího vidění – jde o žlutou skvrnu neboli makulu. Kontury viděných předmětů se zkreslují, později se objeví tmavá skvrna, která brání vidění. Postižený neoslepne, ale nemůže číst, sledovat televizi a nerozpozná konkrétní obličej. Nemoc ovlivní řada vlivů, například věk, dědičnost, častěji jsou ohroženy světlooké ženy.

Zelený zákal – glaukom

Nadměrný tlak v oku vede k poškození zrakového nervu, k postupnému odumírání jeho vláken. Je nejčastější příčinou slepoty u dospělých. Glaukom může postihnout kohokoli, rizikový faktor je věk nad 40 let, dědičnost, těžká krátkozrakost, zvýšený či snížený krevní tlak a cukrovka.

„Zákeřnost se skrývá v tom, že se může zpočátku rozvíjet bez jakýchkoli nápadných příznaků. Pacient si problému všimne teprve ve chvíli, kdy již začalo docházet k nevratnému poškození zraku. Pravidelné preventivní oční vyšetření je proto pro zachycení zeleného zákalu zcela zásadní,“ uvádí MUDr. Marta Karhanová, Ph.D., z Oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

„Zpočátku dochází v důsledku onemocnění jen k drobným výpadkům v zorném poli, kterých si člověk nemusí všimnout. Postupně se zvětšují, ztrácí se takzvané periferní – boční – vidění a postupně může dojít až ke slepotě,“ varuje lékařka.

Chodíte k očnímu lékaři?

Související témata:
Sítnice

Načítám