Hlavní obsah

Měkké a praktické? Dekorace z filcu!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Plsť neboli také filc je měkký a poddajný materiál a je jako dělaný pro výrobu dekorací, které potěší oko a mohou být i praktické. Máme pro vás pár nápadů a šikovný fotopostup.

Článek

Dekorace z textilu jsou pro hračičky, kteří to trochu umějí s jehlou nebo tavnou pistolí. Kromě toho, že zdobí, mohou nabídnou i praktické využití. A právě pár takových nabízíme jako inspiraci. Filc neboli plsť koupíte například ve výtvarných potřebách, a to v nejrůznějších barvách i tloušťkách materiálu – stačí si vybrat podle toho, co budete tvořit. Na prostírání se hodí tužší a pevnější, na výrobu květů a na prošívané kousky zase poddajnější.

Věnec na dveře s květinami z filcu

Líbí se vám věnce plné květin, ale čerstvé brzy uschnou a umělé nemusíte? Použijte barevný filc. Na základ vezměte polystyrenový věnec a polepte ho filcovými pruhy. Barvu zvolte podle svého, můžete prostřídat i několik odstínů.

A jak vyrobíte jednotlivé květy? Na filc je nakreslete měkkou tužkou a potom vystřihněte. Stačí jednoduché tvary kytiček – když pak dáte dvě na sebe a přilepíte tavnou pistolí, budou vypadat bohatší a věrohodnější. Jako střed můžete použít třeba barevné knoflíky. Věnec polepte květy buď po celém obvodu, nebo je dejte do větší aranže třeba jen na jednu stranu – to už záleží pouze na vás. Máte raději jiné květiny? Udělejte si věnec s filcovými růžemi.

Foto: Tomáš Rubín

Krásný věnec na dveře, tedy jestli vám na ně neprší. Jinak se hodí spíš do bytuFoto: Tomáš Rubín

Rozlišovač a návlek na skleničku

Těšíte se, až pozvete přátele na večírek? Pak se připravte a ušijte si ochranné návleky na sklenky. Jsou praktičtější než prostírání nebo podtácky, protože si je každý nosí s sebou. A kromě ochrany v případě přelití vína poslouží i jako identifikační značka.

Na výrobu jednoho návleku budete potřebovat dvě filcová kolečka: měla by být asi o centimetr větší, než je nožka skleničky. Kolečko, které bude navrchu, přeložte na polovinu a do ohybu vystřihněte asi třímilimetrový „výkus“ – na každé straně by měl končit asi 1,5 cm od kraje. Pak přeložte křížem opět napůl a vystřihněte znovu, takže uprostřed kolečka vznikne tvar kříže, kterým se bude do návleku zasunovat nožka skleničky. Vystřižení obšijte třeba smyčkovým stehem.

Plné a vystřižené kolečko dejte na sebe a sešijte obyčejným obnitkovacím stehem. Hotovo. Rozlišovače na skleničky můžete vyrobit také z nafukovacích balonků, obyčejných gumiček a mašliček.

Foto: Tomáš Rubín

S tímhle návlekem už nikdy nebudete mít na nábytku kroužky od vína a žádný host si nesplete svou sklenkuFoto: Tomáš Rubín

Dvoubarevné prostírání z filcu

Pamatujete si, jak jste jako děti vystřihovali hvězdy a ozdoby z poskládaného papíru? Tak přesně tyhle vzpomínky oživí vystřihování filcového obdélníku při výrobě dvoubarevného prostírání. Samozřejmě můžete vystřihnout i něco daleko složitějšího, ale jestli si na to netroufnete, stačí jednoduché vzory, které vyniknou díky kontrastní spodní vrstvě. Prostříhanou vrchní vrstvu můžete k spodní přišít – v tom případě si je nejdřív dobře sešpendlete. Můžete je ale i spojit s pomocí tavné pistole, stejně jako jsme to udělali my.

Foto: Tomáš Rubín

Rychlé na výrobu a barevně přesně takové, jaké potřebujete: to je prostírání z plstěné látky. Navíc velmi dobře izoluje teploFoto: Tomáš Rubín

Filcový kaktus jako ozdoba i jehelníček

Z filcu můžete vyrobit i celý kaktus. A není to nijak složité. Jen si předem připravte vatu nebo jiný materiál na výplň a také květináček, do kterého kaktus zasadíte, aby vypadal opravdu jako živý. Chcete-li mít na kaktusu ostny, můžete je před prvním sešíváním na všech šest částí vyšít, ale lepší je do hotového kaktusu napíchat třeba špendlíky s barevnou hlavičkou – může vám pak posloužit i jako originální jehelníček. A jestli chcete, nechte kaktus vykvést filcovým květem. A jak při výrobě postupovat?

Foto: Tomáš Rubín

Filcový kaktus můžete použít jako jehelníček, ale třeba jen tak do oknaFoto: Tomáš Rubín

Foto: Marianna Bartková

Z filcu vystřihněte šest stejných tvarů a vždy dva sešijte k sobě tak, jak ukazuje obrázek 1. Až to budete mít hotové, dejte je na sebe a sešijte je uprostřed, jak je na obrázku 2. Pak všechny vzniklé „komůrky“ (a bude jich šest) vyplňte tak, aby šel kaktus ve spodní části sešítFoto: Marianna Bartková

Přívěsek na klíče z filcu a jehelníček

Plastickou kytku v květináči zvládnete ušít celou v ruce, ale můžete pracovat i na šicím stroji. Důležité je, abyste květ sešili nejprve jen asi do půlky a jednotlivé lístky vycpali – jsou malé a je potřeba si k nim nechat dobrý přístup. A pamatujte i na otvor pro vložení stonku. Také květináček sešívejte až poté, co jste do něj dali stonek květiny. Tvar vždy sešijte ze tří stran, jednu nechejte na vycpávku a dohromady sešívejte až zkompletované. Jestli nemáte trpělivost na šití, vyrobte jednoduchý přívěsek z lepidla do tavné pistole anebo vlny a bavlnky.

Foto: Tomáš Rubín

Květina je lehká a odolná, takže se hodí i jako přívěsek na klíče. Když ji vyrobíte bez poutka, bude z ní pěkný jehelníčekFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Související témata:

Načítám