Hlavní obsah

Byt na Vinohradech v industriálním vintage stylu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

V srdci pražských Vinohrad si mladá rodina pořídila dva sousední byty a pustila se do rekonstrukce, při které ovšem z původních interiérů zbyla jenom okna. Vznikl tak jeden velkorysý byt laděný do kombinace vintage a industriálního stylu.

Článek

Odvážný, bez kompromisů, a přesto tak nostalgický! Vinohradský byt, který vznikl propojením dvou oddělených bytových jednotek, v mnohém respektuje charakter někdejších prvorepublikových interiérů. Podlaha, obložení stěn i některé kusy nábytku jako by zde byly odjakživa. Ale nejsou. Po radikální rekonstrukci, o kterou se postaraly architektky Klára Valová a Eva Mohylová z ateliéru SMLXL, zde původní zůstala jen okna…

Z temné chodby do velkorysých prostor

Při vstupu do bytu jako první zaujme podlaha – architektky použily betonovou stěrku ozvláštněnou zlatou linkou, která má odkazovat na původní charakter bytu. Přestože je strop ve vstupní hale hodně snížený, architektky zvolily černou výmalbu: „Chtěly jsme docílit zajímavějšího efektu při vstupu z haly do hlavního obytného prostoru, který tak působí mnohem větší a světlejší. Naopak hala se tím ještě více zútulnila.“

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Černé stropy elegantně doplňuje osvětlení ve formě LED pásek

Královská kuchyně

Kromě chodby a koupelny je ve zbytku bytu položená dřevěná podlaha. Při výběru autorky vycházely z původních parket, pouze zvětšily jejich rozměr a pohrály si s atypickou skladbou. Dřevěná podlaha je i v kuchyni, na kterou majitelé kladli zvláštní důraz. Milují totiž vaření.

Kuchyň zabírá poměrně značnou část obývacího prostoru a nabízí velkou pracovní plochu i solidní výbavu, co se spotřebičů týká. Nerezová, kamenná i hliníková část jsou ve vzájemné souhře a evokují jeden celek. Nika na drobné spotřebiče se dá uzavřít, tím pádem tyto prvky nenarušují čistotu linií v interiéru.

Dalším požadavkem rodiny byl velký stůl pro deset lidí. Architektky se rozhodly pro model vyrobený z jednoho kusu dřeva: „Vybraly jsme dub, který se domořil do tmavší barvy. Podnož je řešená atypicky – zvolily jsme hrubou ocel.“

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelé si přáli velkou pracovní desku a jídelnu pro deset lidí

Černá & bílá koupelna

U kuchyně je šatna s dostatečným úložným prostorem v klasickém industriálním stylu. Od koupelny rodičů je oddělena pouze sklem, které je polepené fólií s ombré efektem: není tak do ní vidět, ale zároveň je opticky spojena s okolními místnostmi. Černá koupelna zaujme nejen volně stojící vanou, ale také netradičním volně stojícím dvojumyvadlem a zlatými kulatými zrcadly – stejnými jako v šatně.

V další části bytu leží prostory určené pro děti. Zde se také nachází druhá koupelna. Je vyvedena ve světlých tónech a děti na ní nejvíc milují tapetu velryby!

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Dominantou černé koupelny je samostatně stojící vana

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit už od 1. listopadu. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Preferujete něžnější vintage styl? Pak vás vezme za srdce byteček na Malé Straně.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.