Hlavní obsah

Ztratili jste klíče? Víme, co je třeba udělat jako první

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, kde jsou právě teď klíče od vašeho domu či bytu? Divili byste se, kolik lidí si odpovědí na tuhle otázku není moc jisto. Jestli jste také notoričtí zmatkáři a klíče občas někam „založíte“ nebo je ztratíte, hodí se vám pár rad, co pak dělat.

Článek

Je málo lidí, kteří mohou směle prohlásit, že nikdy nehledali klíče. Asi se každému někdy stane, že je nemůže najít nebo že je opravdu ztratí. Co v takovou chvíli dělat? Máme pro vás pár rad, které se rozhodně vyplatí poslechnout.

Ztracené jako ukradené!

Nemůžete najít klíče, ale nejste si jisti, jestli jste je třeba jen nezapomněli na chalupě nebo jste je nenechali ležet v autě? Pokud je nenajdete, a navíc nejste schopni s jistotou říct, že je neměl v ruce nikdo cizí, pak se k nim podle bezpečnostních expertů máte chovat, jako kdyby vám je někdo ukradl. A to i v případě, že je najdete.

„Nemůžete-li si být jisti, že klíče neskončily v nepovolaných rukou, že si někdo neudělal kopii, není výroba náhradního klíče ke stávajícímu zámku bezpečným řešením. Ztrátu je třeba řešit okamžitě, a to vždy výměnou nebo překódováním zámkové vložky,“ radí odborník na zabezpečení společnosti Next Ivan Pavlíček.

Dvojnásob rychle byste měli vyrazit domů nebo zorganizovat okamžitou výměnu zámku ve chvíli, kdy někdo přišel současně ke klíčům i dokladům, a tím pádem k adrese vašeho bydliště. Pak ihned zavolejte někomu, kdo má od bytu či domu klíče, aby tam vyrazil a počkal na zámečníka – anebo na vás, až se vrátíte s novým zámkem.

Mezitím ale vše ohlaste na policii. Pamatujte na to, že v případě vykradení bytu, které provedl pachatel s vaším klíčem v ruce, budete mít problémy i s případnou náhradou škody od pojišťovny.

I ve chvíli, že si dáváte sraz s někým, kdo je údajně našel, nechte někoho v bytě, aby vás náhodou nevykradli „křížem“, i to se bohužel někdy stává.

Nalezené klíče vracejte!

Pokud někde najdete klíče, měli byste je podle občanského zákoníku vrátit majiteli nebo obci, na jejímž území jste je našli – můžete je dát na nejbližší služebnu obecní policie, na obecní úřad, do kanceláře ztrát a nálezů, ale třeba i řidiči autobusu nebo průvodčímu ve vlaku.

Jako nálezce máte právo na nálezné, což je deset procent z ceny věci. Klíče ale mají hodnotu jen pro toho, kdo je ztratil, takže je jasné, že z toho ani nic „nekápne“, takže se do vracení nemusí nálezce hrnout. Je ale pravda, že solidarita způsobuje, že se často nacházejí nebo mají lidé alespoň snahu dát o jejich nálezu vědět.

Kdo to vymění?

Jestliže ztratíte klíče od zamčeného zámku a neexistuje náhradní klíč, pak dveře otevře jen specializovaná firma. Většinou to není levná záležitost, ale vyplatí se to. Amatérské snahy o otevření takového zámku končí většinou špatně a můžete poškodit i celé dveře.

Profesionál vám také poradí s výběrem kvalitního zámku i celkovou bezpečností dveří, které máte. „Obecně platí, že za odolné se považují dveře, které mají minimálně třetí bezpečnostní kategorii, stejně jako jejich zámek a kování,“ vysvětluje Ivan Pavlíček. Pokud chcete ušetřit, můžete si zámek vyměnit sami – ale až po otevření dveří, jinak to nejde.

Kam dát náhradní klíče?

K novému zámku bývají tři i čtyři klíče – podělit byste měli členy rodiny, ale myslet je potřeba i na nějaký ten náhradní. Pokud jde o klíče s bezpečnostní kartou, pak by vám je měli vyrobit jen ve chvíli, kdy ji spolu s originálem klíče předložíte. Jeden originál byste měli uchovávat stranou, a právě z něj pak dělat duplikáty.

„Mezi bezpečnostní pravidla patří, že druhý – náhradní – klíč od bytu či auta by měl být na osvědčeném místě: u někoho z rodiny, spolehlivé sousedky, kamaráda... Tedy rozhodně ne pod rohožkou! Různé zaručené schovávačky nejsou až tak dobrý nápad, protože zloději mají většinou dobrý čich na to, aby taková místa vypátrali,“ varuje Tomáš Kaltmeyer, majitel stejnojmenné firmy.

I přes jeho varování jsme se pokusili taková místa najít a vymyslet, jak klíč na nich opravdu „zneviditelnit“. Mohou vám být vodítkem, jak je vymyslet po svém a zcela originálně. Možná je oceníte alespoň na uschování náhradního klíče od sklípku – ve kterém pak můžete schovat ony klíče od vchodu.

Foto: Eva Malúšová

Klíč se vejde do mušle, staré lékovky, a jak vidíte, tak ve skalce, kde je podobných kamenů a mušliček velmi mnoho, se snadno schovají – lékovku zakopejte, aby byl vidět jen kámen, nalepený na víčku, a mušličku stačí položit. Klíč se dovnitř schová tak, že vůbec není vidětFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Je vaše zahrada plná solárních lampiček? Klíč lze schovat do jedné z nichFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Opět příklad toho, jak mít klíče po ruce v lampě, jen to určitě nedávejte do té první vedle dveří, ale vyberte nějakou skrytější pohledůmFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Z lékovky lze vyrobit i pouzdro na klíč, který pak chováte do plotu či na strom porostlý břečťanemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Sypete ptáčkům? Krmítko lze využít také jako místo pro úschovu klíče – samozřejmě na dno, pod zrníFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přítomnost psa by mohla být sama o sobě komplikací, kterou zloděj nebude riskovat – ale sahat nějakému hlídači do boudy nebo do misky by si dovolil jen málokdo, proto by tam klíč mohl být relativně v bezpečíFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zahrada plná okrasných záhonů s mulčem je ideální místo, kam schovat klíč. Stačí ho dát do krabičky od žvýkaček, kterou zahrabete a překryjete zeminou a mulčem. Jen je dobré si pamatovat, kde to bylo – třeba si někam vedle postavit trpaslíka nebo jinou dekoraciFoto: Eva Malúšová

Kde máte vy svůj náhradní klíč od bytu?

Načítám