Hlavní obsah

Nesnáším jeho ex! Jak urovnat vztahy s partnerovou bývalkou?

Foto: Roman Seliutin, Shutterstock.com

Foto: Roman Seliutin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žila s ním před vámi, a i když se rozešli, je stále součástí jeho života. Třeba kvůli dětem či jiným společným závazkům. Vy svého partnera milujete, ale jeho ex nemůžete vystát. Tenhle problém je třeba řešit, protože na téhle averzi může váš vztah ztroskotat.

Článek

Každý má nějakou milostnou historii a velmi často se stává, že s novým partnerem vstupuje do vašeho života i jeho bývalá partnerka. Ne vždy lze totiž za minulostí zavřít dveře a už je nikdy neotevřít (4 věci, podle kterých poznáte, že ji má stále v hlavě).

Pokud má váš partner se svou ex děti, nebo třeba společně podnikají, nemůže ji jen tak vymazat ze svého života. V tu chvíli vzniká tak trochu rizikový trojúhelník vy on a jeho ex. Někdy to klape na jedničku, jindy to ale pořádně skřípe. Jestli máte s bývalou partnerkou svého muže problémy, urychleně je řešte. Odborníci se shodují, že schovávat je pod postel je ta nejrychlejší cesta k rozchodu.

Proč nemáte ráda jeho expartnerku

Nemáte jeho bývalou lásku ráda. V tom máte jasno. Zásadní otázka, na niž si musíte opravdu upřímně odpovědět, zní proč. Důvody mohou být různé, ale z praxe se odborníci shodují, že základní příčiny bývají dvě. Jedna je poměrně zbytečná, ale druhá celkem oprávněná.

  • Žárlivost - Máte strach, že by mezi vaším přítelem a jeho ex mohlo zase něco být? Žárlíte na čas, který je s ní? Nevěříte, že jde opravdu jen o děti (firmu, peníze, společného psa)? V tomto případě je problém spíš na vaší straně. „Nevěříte vaší lásce. Asi máte snížené sebevědomí, pravděpodobně jste v minulosti prožily bolest ze ztráty lásky, porušení slibu. Znovu prožíváte už v minulosti prožité emoce, které se projevují strachem z jakéhokoli propojení partnera s jeho starým světem,“ vysvětluje vztahový kouč Aleš Kalina. V tomto případě musíte zapracovat spíš samy na sobě, na svém sebevědomí a důvěře v sebe a partnera.
  • Zlobivá ex - Jsou ale i situace, kdy se bývalá partnerka vašeho přítele chová tak, že je více než logické, že jste naštvaná. Nejrůznějším způsobem vám zasahuje do života, narušuje vaše soužití, nabourává se vám do vašeho světa. Máte domluvenou romantickou večeři, ale ona neplánovaně přiveze děti, které je potřeba obstarat. Odjíždíte na výlet, ale ona volá, že má zpoždění a nestíhá jednání ve firmě, kterou má společnou s vaším partnerem. Máte narozeniny a ona ho večer zahltí telefonáty a esemeskami, takže na vás mu čas už nezbývá.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jakýkoli milostný trojúhelník není jednoduchý, nutné je ale o problémech mluvitFoto: fizkes, Shutterstock.com

Nastavte si vztahová pravidla

V případě, že je váš vztek vůči jeho ex oprávněný, máte jedinou šanci. Mluvit o tom se svým partnerem a vytvořit pravidla, jimiž jeho vztah s ní upravíte tak, abyste se oba cítili komfortně. „Vytvoření jasných, ale pružných pravidel, je řešení. Pravidla je ale třeba stanovit bez nátlaku, mají poskytovat bezpečí, nikoli svazovat,“ radí kouč a psychoterapeut pro mezilidské vztahy Lucian Kantor.

Takže žádná ultimáta, výhrůžky, útoky na jeho bývalou, ale diskuze, z níž vzejde dohoda. „Zachovejte si dekorum. Nestěžujte si před dětmi, neoplácejte, neútočte. Nejlepší varianta je mluvit s partnerem o svých pocitech, nikoli útočit na jeho bývalou,“ dodává Lucian Kantor. Takže ne „ona je taková či maková“, ale spíš „její chování ve mně vyvolává takové a makové pocity“.

Mluvte a diskutujte. Pravidla by měla být konkrétní, ale měl by v nich být i prostor pro nenadálé události. Upravte vše, co vás osobně štve. Třeba telefonický styk (například po osmé večer jí nebudeš odpovídat na sms a zvedat telefon, výjimka jsou jen nemocné děti a podobně), jeho aktivitu vůči bývalé (proč bys jí musel vozit auto do servisu, jistě to zvládne sama), společný styk (chápu, že s ní chceš slavit narozeniny vašich dětí, ale já se těchto oslav účastnit nechci, můžeme tvým dětem pak udělat ještě jednu oslavu se mnou), prostě cokoli.

Vy, on a jeho ex

Pokud si totiž v tomto trojúhelníku neuděláte pořádek, je dost reálné, že na to dojede váš současný vztah. Velmi často se totiž stává, že místo konstruktivní debaty a snahy vytvořit nějaké mantinely, ženy v sobě své naštvání dusí, a když už je ho moc, projeví se to tím nejméně vhodným způsobem. Útočí na muže, na jeho minulou partnerku, možná i na jejich děti. To je vyloženě cesta do pekel. „Pokud začne partnerka útočit na děti partnera z bývalého vztahu, může se připravit na obrovskou partnerskou krizi,“ varuje Lucian Kantor. Krize ve vztahu? Tři kroky, jak se z ní dostat!

Za klid a pohodu ve vztahu jste zodpovědní oba, nikoli jen muž. Ultimáta a výhrůžky staví muže do velmi nepříjemné situace. „Tohle řeším v praxi velmi často. Důležité je, aby současná partnerka muži poskytovala oporu a nestavěla jej do pozice, že je na něm, aby zařídil klid zbraní. Muži mezi mlýnskými kameny dlouho nevydrží,“ varuje Lucian Kantor.

Někdy je problém jeho bývalka, ale představte si situaci, kdy se váš muž až příliš přátelí s jinou ženou. Žárlím na manželovu kamarádku. Právem?

Reklama

Související témata:

Načítám