Hlavní obsah

Nešvary českých obýváků: Jaké děláme chyby?

Foto: isifa

V obýváku platí pravidlo, čím méně nábytku, tím lépe!Foto: isifa

Reklama

Češi dělají několik typicky „českých“ chyb při zařizování a používání obývacího pokoje. Plýtvají prostorem, komplikují si život a jejich obývák bývá často jen televizní místností. Není to váš případ?

Článek

Architekti o obývacím pokoji mluví jako o takzvané společenské místnosti. Je to tedy místnost určená v prvé řadě k setkávání se členy domácnosti či k přijímání návštěv. Dále by měl obývací pokoj sloužit jako místo k relaxaci a zábavě. Pokud se ve svém obývacím pokoji necítíte dobře, možná děláte někde chybu. Třeba je to tím, že váš obývák trpí některým z klasických českých nešvarů.

Mimochodem, máte v obývacím pokoji domácí kino? Trpíte nedostatkem prostoru? Víte, co je to „pochozí plocha“?

Foto: Future House

Obývací pokoj slouží jako společenská místnost pro setkání se členy rodiny, domácnosti či s přáteliFoto: Future House

Máte moc malý obývák?

Klasickou chybou je přeplnění obývacího pokoje. Zamyslete se, co v něm máte, a zda všechno, co v něm je, nutně potřebujete. „Jde hlavně o věci, které zabírají podlahovou plochu, například velké vázy. A také všemožné drobné dekorační předměty, jimiž police přetékají. To všechno vytváří ve vaší mysli pocit přeplněnosti," říká interiérový specialista Ing. arch. Jaroslav Vaněk z pražské ČVUT a radí: „Zkuste počet předmětů přehodnotit, a k tomu ještě nábytek spočívající celou svou plochou na podlaze nahradit nábytkem na nožičkách. Tím se pokoj odlehčí. Volně stojící či položené věci zrušte nebo ukliďte do skříní a úložných prostor.“

Foto: Fresh Interior Ideas

Volně stojící vázy, dekorační předměty, nadbytečné stolky a odkládací plochy odstraňte, tedy pokud nemáte takto velký obývák. Bude se vám lépe dýchatFoto: Fresh Interior Ideas

Foto: Minimalisti

I malý obývací pokoj může po dodržování základních pravidel nabídnout dostatek prostoruFoto: Minimalisti

Kam se díváte ze sedačky?

Nedávným trendem, který přišel do Česka s mírným zpožděním, je proměna obývacího pokoje v domácí kino. Češi vzali prodejny s elektronikou útokem. Ale chcete bydlet v kině, nebo v obýváku? Kam máte orientovanou pohovku? Jen směrem k televizní obrazovce?

Foto: Fresh Interior Ideas

Ideální je, pokud máte možnost orientovat sezení nejen k obrazovce, ale také směrem k oknuFoto: Fresh Interior Ideas

„Zkuste sezení orientovat tak, aby se vám z něj nabídl takový pohled, ze kterého se pokoj bude jevit co možná největší. Když sedíte v rohu, vidíte celou místnost a protější roh se zdá být mnohem dál, než když sedíte uprostřed pokoje. Ve výsledku se budete cítit komfortněji, jako byste žili ve větším bytě, a nikoli v kině. Seďte pak naproti sobě a nejen směrem k obrazovce,“ upozorňuje Ing. arch. Pavel Bauer.

Foto: Home in cast

Je dobré, pokud můžete uspořádat sezení tak, abyste si mohli sednout tváří v tvář a hovořit spolu. Stačí třeba jen dvě jednoduchá křesílkaFoto: Home in cast

Jak se v pokoji pohybujete?

Velmi častým problémem je také to, čemu odborníci říkají nedostatek „pochozí plochy“. Lidově řečeno to znamená, že nábytek, sedačka, křesla a podobně jsou na sebe nalepené a nemají mezi sebou potřebné rozestupy. „Podmínkou příjemného užívání místnosti je alespoň 80 centimetrů široká ulička mezi jednotlivými zařizovacími předměty tak, aby pro vás pohyb po obývacím pokoji nebyl slalomem,“ doplňuje Ing. arch. Pavel Bauer.

Foto: Home in cast

Mezi jednotlivými kusy nábytku by měla být takzvaná pochozí plocha či „ulička“ alespoň 80 cmFoto: Home in cast

Foto: Trendecoration

Problémy s místem se dají řešit spojením obývacího pokoje s kuchyníFoto: Trendecoration

Další nešvary českých obýváků:

  • Obývací pokoj není skladiště, věci které nepoužíváte déle než jednu sezonu, tedy přibližně déle než 3 měsíce, uskladněte do sklepa nebo komory.
  • Květiny na parapetu jsou klasikou. Často ale stíní, jsou vysoké a snižují množství denního světla v pokoji. A takové světlo potřebují nejen květiny, ale i vy.
  • Koberce nemusí být po celé podlahové ploše obýváku. Pokoj se pocitově zmenšuje.
  • V poslední době jsou trendem interiérové dveře s neprůhlednou a neprůsvitnou plochou, takzvané plné dveře. Do koupelny, na toaletu a do ložnice to má své opodstatnění. Do obýváku ale ne. Zkuste dveře prosklené, zvýší se světlost místnosti i dojem o její velikosti.
  • Mějte vždy alespoň dva typy osvětlení, a ne jen klasicky jeden lustr na stropě. Okrádáte se o možnost vytvořit různé nálady v místnosti pomocí tlumeného, intimního, nebo naopak svátečně jasného světla. Zkuste stojací lampu.

Našli jste se tady? Má váš obývák také nějakou tu českou chybičku?

Reklama

Načítám