Hlavní obsah

Neumíte se nalíčit? Může za to zrcadlo!

Foto: Isifa

Dokonalé líčení si žádá dokonalé osvětleníFoto: Isifa

Reklama

Dokonalé líčení dokáže divy! Jenže kolikrát se vám už stalo, že jste doma vypadaly skvěle, a až na ulici při letmém pohledu do výlohy zjistily, že je váš make-up mnohem tmavší, než je žádané, a stíny kolem očí vám vytvořily nehezké kruhy? Na vině však nemusí být vaše (ne)šikovnost, ale špatné světlo! Umíte si správně posvítit na zrcadlo?

Článek

Denní světlo a žádný stín – to je základ pro správné líčení. Jenže to se to odborníkům mluví, když nikdy neviděli vaši malou koupelnu s plastovou galerkou nad umyvadlem!

Na stropě zhasněte!

Pozor na temné stíny! Tak by se dalo shrnout základní pravidlo, jak si svítit při líčení v koupelně bez okna. Ideální je přímé osvětlení, které bude mít stejnou barvu jako to denní. Jak toho dosáhnout? „Nejlepší je umístění zdroje světla nahoře nad zrcadlem, případně vedle něj,“ radí vizážistka a stylistka našeho magazínu Janka Letková. A hned dodává, co se stane, když rozsvítíte pouze světlo uprostřed stropu. „V tomto případě vás budou v koupelně doprovázet nepříjemné stíny a může se stát, že si například jedno oko namalujete jinak než druhé,“ dodává. Základem vaší krásy je tedy dobré osvětlení zrcadla. Jak toho dosáhnout?

Foto: Idealstandard

K líčení potřebujete přímé světlo bez stínůFoto: Idealstandard

V zrcadle, nebo nad ním

Existují dva způsoby, jak osvětlit zrcadlo – první a jednodušší je koupě zrcadla přímo s integrovanými světly. Zde jsou zrcadlové skříňky, jak je neznáte. Anebo si můžete koupit jednoduché zrcadlo, a to doplnit zářivkami či žárovkami. Lepší jsou ty přisazené těsné k zrcadlu nebo stěně, které se nebudou v zrcadle odrážet. Pak by se zde tvořily nepříjemné odlesky, které by vadily jak očím, tak při líčení.

Foto: Sapho koupelny

Světla můžete umístit nad zrcadlo samostatněFoto: Sapho koupelny

Foto: Idealstandard

...nebo se podívejte po zrcadle s intergrovaným podsvícenímFoto: Idealstandard

Ze stejného důvodu se nedoporučuje používat svítidla s čirým sklem, ale raději mléčné a matné i přesto, že jejich světelnost je o něco nižší a je třeba kupovat ty s vyšší intenzitou. I když nejen klasické, ale i halogenové žárovky jsou v současnosti při osvětlení koupelny minulostí. Totéž platí i pro úsporné zářivky. Výrobci si totiž oblíbili LED diody. To z několika důvodů. „Rozhodně je to jejich úspornost, neboť oproti klasickým ušetří až osmdesát procent energie a také jejich životnost, která se uvádí až padesát tisíc hodin,“ uvádí Pavlína Dittrichová ze studia Sapho koupelny. Dlouhou životnost oceníte hlavně v případě, kdy si kupujete zrcadlo s integrovaným osvětlením, kde výměna „prasklé žárovky“ není zase tak jednoduchá jako u klasického lustru. A že dosahují jen malé svítivosti a vyrovnají se tak akorát čtyřicetiwattové žárovce? To v koupelně vůbec nevadí, právě naopak!

Foto: Idealstandard

Jako zdroj světla se v současnosti používají nejvíce LED diodyFoto: Idealstandard

Foto: Sanitec

Máte-li dvě umyvadla vedle sebe, vlastní lampu potřebuje každé z nichFoto: Sanitec

Nejen pro zrcadlo, ale pro koupelnu celkově platí, že je zde lepší zvolit více světel než jedno s velkou intenzitou. Když jdete večer spát, je dobré si zde vytvořit přítmí, aby se tělo „nenastartovalo“ opět k životu, naopak ráno se doporučuje dopřát si světelný šok až dvou tisíc lumenů, což odpovídá 150 až 200 wattům. To několik LED diod kolem zrcadla dokáže.

Foto: Amirro

V koupelně je lepší mít více světel o nízké intenzitě, neboť večer oceníte přítmí, ráno zase světelný šokFoto: Amirro

Foto: Sapho koupelny

Raději než čirou žárovku volte nad umyvadlo matnou nebo mléčnou, lépe rozptylují světloFoto: Sapho koupelny

Pokud nemáte problém se světlem jen v koupelně, ale v celém bytě, zde je 10 tipů na správné osvětlení bytu.

Při výběru osvětlení zrcadla, ale i koupelny celkově, je třeba myslet na bezpečnost. Norma stanoví, že osvětlení, které se nachází v prostoru vany nebo sprchy a šedesát centimetrů od nich, musí mít ochranné krytí s číslem minimálně IP 44 (tato písmena udávají, jak moc odolá světlo vodě, přitom první písmeno se týká toho, jak moc jste chráněni, když se světla dotknete, druhé pak označuje, jak je světlo chráněno proti dotyku vody. V obou případech platí, že čím je číslo vyšší, tím je ochrana lepší), i když odborníci doporučují IP 65. Vzdálenějším světlům pak stačí krytí IP 23. U umyvadel platí, že by světlo mělo být aspoň 180 centimetrů nad zemí a chráněné stínidlem z materiálu, který izoluje.

Foto: Amirro7

Některá zrcadla rozsvěcujete pomocí senzorů umístěných přímo na plošeFoto: Amirro7

Zdá se vám to příliš složité? Věřte, že pokud tato pravidla pro osvětlení dodržíte, vaše tvář to ocení. A nejen ona!

Reklama

Související témata:

Načítám