Hlavní obsah

Nevyhazujte staré punčocháče. Budou se ještě hodit

Foto: White Space Ukraine, Shutterstock.com

Foto: White Space Ukraine, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Všichni se snaží šetřit životní prostředí a v některých zemích se recyklují i punčochy a punčocháče ze syntetických vláken. U nás to zatím není běžné, a proto si s tím musíme poradit sami – podomácku. Jak dát druhý život děravým silonkám?

Článek

Ještě před pád lety byly běžné správkárny punčoch a punčocháčů. Postupem času vymizely a neodmyslitelné a často používané součásti dámské garderoby končí kvůli puštěnému oku leckdy už po prvním použití v popelnici. Není to ale trochu škoda? Zašívat roztrhané silonky už asi nebudete, ale co pro ně vymyslet nějaké další praktické využití? Možná budete překvapeni, kde všude vám mohou být užitečné.

1. Vytřete prach pod ledničkou

Nedaří se vám vymést prach, drobky a kdovíco ještě zpod ledničky? Vezměte si na pomoc staré punčocháče. Udělejte z nich kouli, drátkem nebo gumičkou je přichyťte k ramínku na šaty a pusťte se do úklidu. Špína se totiž na syntetická vlákna, z nichž jsou punčochy vyrobené, perfektně chytá.

2. Snadné hledání drobností na podlaze

Určitě se vám už stalo, že jste lezli po podlaze a za nic na světě jste nemohli najít vypadlý kamínek z prstýnku, kontaktní čočku nebo náušničku. Až se vám příště něco podobného přihodí, najdete věc během chvilky. Vezměte starou punčochu nebo ustřihněte nohavici z punčocháčů, natáhněte ji na hubici vysavače a přichyťte gumičkou. Pak přístroj zapněte a přejíždějte po inkriminovaném místě. Uvidíte, že během chvilky se ztracený předmět „lapí“ do punčochového filtru. Jen nezapomeňte na jednu důležitou věc: předem se ujistěte, že na punčoše není žádná díra.

3. Vždy čistý kartáč na vlasy

Také nesnášíte špinavý kartáč na vlasy a jste otrávení, kdykoli ho máte vyčistit? Poradíme vám, jak se tohoto problému zbavit. Z punčocháčů odstřihněte úměrně velký pruh a napíchněte ho na bodliny nového nebo čerstvě umytého kartáče – pokud se vám to nedaří, můžete si pomoci špendlíkem. Materiál stáhněte přes bodliny až na podložku, z níž vyčnívají. Až zase bude kartáč zralý na vyčištění, jednoduše kousek punčocháčů vytáhnete a s ním i všechny vlasy a nečistoty.

Foto: Honeybee49, Shutterstock.com

Už nikdy nebudete muset čistit takhle špinavý kartáč na vlasyFoto: Honeybee49, Shutterstock.com

4. Už žádné obtisknuté kolíčky na prádle

Asi to také znáte. Když pověsíte vypraný svetr na ramínko, máte pak „špičatá“ ramena. Když ho přikolíčkujete, zůstanou vám na úpletu stopy po kolíčkách. Poradíme vám, jak na to můžete vyzrát. Krčním otvorem svetru protáhněte staré punčocháče a každým rukávem vytáhněte jednu nohavici. Svetr pak k šňůře přichyťte kolíčky za protažené punčocháče.

5. Boty stále jako nové

Existuje sice spousta skvělých krémů na boty, které jsou vybavené neméně skvělými samolešticími houbičkami, ale někdy to prostě není ono a vy potřebujete, aby se vám botky opravdu pěkně leskly. Nemusíte shánět žádný speciální kartáč. Stačí, když nakrémovanou obuv přeleštíte kusem starých punčocháčů. Je to ten nejjednodušší způsob, jak snadno a rychle docílit vysokého lesku.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Kousek starých punčocháčů skvěle naleští každou obuvFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

6. Levná výplň do polštářků

Zdají se vám polštářky na sedačce už nějaké „spláclé“? Nebo se dítěti rozpárala plyšová hračka a vysypala se z ní část náplně? V obou případech si vystačíte s punčocháči, nůžkami, jehlou a nití. Silonky rozstříhejte na kousky, polštářek nebo hračku jimi vycpěte a zašijte.

7. Užitečná pomůcka při zahradničení

Dopřejte květinám, rajčatům nebo mladým stromkům oporu, jakou si zaslouží. Přivažte je k opěrným tyčkám proužky nastříhanými z punčocháčů. Materiál je pružný a nebude se do stonků, až povyrostou, zařezávat a poškozovat je, jako se to děje, použijete-li obyčejný provázek.

Punčocháče se hodí i při sázení rostlin do květináčů. Když dáte ustřižený kousek na dno květníku, poslouží jako filtr, přes který odteče přebytečná voda, zatímco zemina zůstane v kořenáči. Staré punčocháče můžete použít i k uskladnění cibule.

8. Konec se špinavými klikami

Na závěr ještě jeden praktický tip pro nadšené zahradníky. Schovávejte si zbytky mýdel a pak je všechny najednou vložte do odstřiženého chodidla punčocháčů. Zavažte a pověste k venkovnímu kohoutku. Až budete mít ruce od hlíny, umyjete si pořádně ruce hned venku a neumažete cestou do koupelny všechny kliky.

Také se snažíte najít pro věci, které už dosloužily, další využití? Podívejte se, jak ze starých punčocháčů vyrobit luxusní gumičky do vlasů.

Reklama

Načítám