Hlavní obsah

Antikoncepce: Zkuste novou pilulku!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Většina žen v plodném věku užívá antikoncepciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Používáte hormonální antikoncepci? A bojíte se, že by vám nemusela udělat dobře? Naštěstí vývoj antikoncepce se nezastavuje a lze si vybrat i z nejnovější generace preparátů s hormonem, který je ještě blíže přírodě než kdy dříve.

Článek

Princip pilulek je vlastně jednoduchý. Jíme je proto, abychom své vlastní tělo ošidily a vnukly mu pocit, že došlo k oplodnění a že tedy není třeba, aby v našem těle zrálo a uvolnilo se nové vajíčko. K tomu, aby tento cyklus fungoval, je třeba dvou hormonů, které se v našem těle přirozeně vytvářejí. Prvním z nich je estrogen - stará se o to, aby rostla naše děložní sliznice a prsa, tkáň močového měchýře a zároveň nás chrání před osteoporózou a má příznivý vliv na pleť. Oproti tomu druhý hormon, progesteron, dává pozor na zahušťování děložního hlenu a připravuje děložní sliznici na případné těhotenství.

Antikoncepce tělo ošálí

Pilulky, které v hormonální antikoncepci užíváme, obsahují dva druhy hormonů, tedy dvě náhražky hormonů nám vlastních. Progesteronu bylo vyrobeno mnoho různých náhražek, velmi často se jednalo o náhražky s tzv. přidanou hodnotou. Ty byly obsaženy v pilulkách, které např. zaručovaly lepší kvalitu pleti nebo zlepšení až vymizení tzv. premenstruálního syndromu. Oproti tomu estrogen byl v pilulce zatím zastoupen pouze jedinou chemickou látkou. A to ethinylestradiolem. Když to tedy laicky shrneme, jde o to, že zatímco náhražek progesteronu bylo mnoho a pilulky jste si mohly podle nich vybírat, náhražka estrogenu byla pouze jediná. To se ale v současné době naprosto změnilo!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pro mladou generaci jsou pilulky samozřejméFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nová generace estrogenu

Přírodní hormon estrogen má jednu velkou „vadu". Vědci jej zatím nedokáží vyrobit v takovém množství, aby se dal přidat do antikoncepčních pilulek a je tedy třeba hledat jeho náhrady. Jak již bylo řečeno, zatím se používala náhražka pouze jedna, ale naštěstí i zde udělal vývoj krok dopředu. Na trh se totiž dostaly první vlaštovky v podobě preparátů, které v sobě obsahují nový typ „náhražky" estrogenu.

Tou „zázračnou" látkou je estradiol valerát. Jeho kladem je, že se v ženském těle mění na přirozený estrogen, který je našemu tělu zcela známý. Proto se rychle vstřebává, rychle metabolizuje, rychle se z organismu odbourává a celkově zatěžuje naše játra a tělo co nejméně. Dále podporuje v játrech tvorbu bílkovin. Nejnovější preparáty s tímto druhem hormonu jsou již i u nás v prodeji. Jejich cena se pohybuje kolem tisíce korun za tříměsíční cyklus.

Zeptejte se svého gynekologa na tuto novinku!

Nejoblíbenější druh antikoncepce

Hormonální antikoncepce je u nás nejoblíbenější metodou zabránění početí. Podle výzkumu společnosti STEM z konce minulého roku ji používá dokonce 36 procent žen v plodném věku! Za ní pak s velkým odstupem následuje používání prezervativu. Podle výzkumu pak 45 procent z nás pilulkou oddaluje první dítě a 38 procent ji pak používá, protože si už prostě žádné další dítě nepřeje.

Jak se chráníte před početím vy? Důvěřujete hormonální antikoncepci? Zajímá vás pilulka nové generace? Napište nám na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám