Hlavní obsah
3,1
(188)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Příloha nebo hlavní chod, tyhle zapečené nové brambory si zamilujete. Pro někoho trochu nevšedně jsme máslo tentokrát ochutili kromě česneku taky citronem a výsledek rozhodně stojí za to.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 800 g nových brambor
  • 5 g soli a pepře
  • 50 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Tenhle recept je ukázkou toho, že krása se skrývá v jednoduchosti. Nové brambory očistěte kartáčkem od zbytků hlíny a dejte vařit do lehce osolené vody. Vařte asi 10 minut.

02.

Mezitím rozehřejte troubu na 200 °C. Máslo rozpusťte v kastrolku a na mírném plameni nechte probublávat, až se rozvoní a odpaří se všechna přebytečná voda a zůstane jen žluté, voňavé, přepuštěné máslo.

03.

Česnek oloupejte, stroužky rozmáčkněte plochou stranou nože a pokrájejte. Vložte do přepuštěného másla a nechte rozvonět. Vmíchejte citronovou šťávu a kůru.

04.

Polouvařené brambory sceďte, lehce rozmačkejte dlaní a naskládejte do pekáčku. Zalijte citronovým máslem, podle chuti ještě posolte, lehce opepřete a dejte na 10–15 minut dopéct do trouby.

05.

Podávejte s grilovaným nebo pečeným masem či jako hlavní chod třeba se zeleninovým salátem.

Nové brambory skvěle vyniknou v salátu – zkuste je s rukolou a uzenou makrelou. A tady jsou další tři levné varianty, jak je připravit. Určitě si vyberete!

Načítám