Hlavní obsah

Papas con chile: Skvělé brambory v tex-mex stylu

Hodnocení:
(80)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Tyhle šťouchané brambory se hodí k dušenému či grilovanému masu, zároveň jsou ale i skvělým hlavním chodem. A pozor, jsou návykové na první ochutnání.

Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g brambor
  • sůl a pepř
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 50 g salámu chorizo
  • 100 g čedaru v celku
  • 75 ml horkého mléka
  • 2 papričky jalapeño
Článek

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky a uvařte v osolené vodě doměkka - podobně jako na bramborovou kaši.

Krok 2: Mezitím nakrájejte zelenou a červenou tlustostěnnou papriku na malé kousky. Cibuli nakrájejte nahrubo. V pánvi rozehřejte asi jednu dvě lžíce másla a papriku s cibulí na něm zlehka orestujte: paprika musí začít měknout, ale ve středu by měla zůstat křupavá. Na závěr restování přidejte drobněji pokrájené chorizo.

Krok 3: Když jsou brambory uvařené, sceďte je. Nechte je chvíli vypařit, aby odešla nadbytečná vlhkost, a pak je pořádně rozšťouchejte. Přidejte orestovanou zeleninu se salámem, jemně nakrájenou papričku jalapeño, nahrubo nastrouhaný čedar, zbylé máslo a trochu teplého mléka. 

Krok 4: Pořádně promíchejte, až se sýr rozpustí. Podle potřeby osolte, opepřete, přidejte ještě trochu sýru, mléka nebo jalapeño.

Takovéhle brambory poslouží jako skvělé samostatné jídlo, ale můžete je využít i jako luxusní přílohu. Hodí se ke kuřecímu trhanému masu, vepřovému trhanému masu nebo třeba k mexickému klobásovému guláši.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama