Hlavní obsah

Novodobý virus partnerských vztahů. Proč spolu žena a muž nemohou vyjít?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Dnešní vztahy nemají dlouhá trvání. Proč? Možná za to mohou níže popsané důvodyFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tolik vašich přátel a známých se rozchází! Patříte k těm, komu to taky doma neklape? Pak se pravděpodobně potýkáte s nějakým z nejběžnějších novodobých problémů. Poznejte důvod, proč vás láska opustila!

Článek

Být spolu 20, 30, 40 let? Pro jednoho je to představa krásná, pro druhého děsivá. Velmi často se totiž stává, že každý od vztahu očekává něco jiného. A pak ty rozvodové statistiky mají k něčemu vypadat. Vždyť jen rok 2016 byl velmi bohatý na zlomená srdce. Rozešli se Angelina Jolie a Brad Pitt, Johnny Depp s Amber Heard či Joshua Jackson a Diane Kruger. Jsou snad rozchody novodobým trendem? A co vlastně současným vztahům jako takovým právě teď chybí?

Osobní potíže i výchova

Podle Cassandry Lorius, britské homeopatky a sexuoložky se specializací na párovou terapii, a zároveň odbornice na tantru a východní spiritualitu, řada vztahů ztroskotá kvůli tomu, že jeden partner, popřípadě oba, postrádá zdravé sebepojetí nebo že jeden z dvojice má sklon toho druhého ovládat.

Tato expertka ve své knize Mystický sex zároveň hlásí, že dost často se u dnešních párů po týdnech či měsících soužití vytrácí emoční či materiální velkorysost a také společné vize do budoucna. Partneři se pak na sebe zlobí, cítí se ponížení, připadají si jako v pasti, odcizují se nebo popírají touhu prožívat hlubší propojení.

„Takový stav se může vléci roky,“ upozorňuje odbornice a poukazuje na poznatky ze své praxe. Jak to chodí, když si doma přestanete rozumět? „Už se mi milování nelíbí tak jako dřív.“

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Pokud máte tendenci druhého ovládat a manipulovat s ním, láska vám nemůže dlouho vydržetFoto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Sex jako odraz kvality vztahu

„Znám spoustu dvojic, které si myslely, že sex by měl být bez problémů dostupný i v takové chvíli, a divily se, že je neuspokojuje. Propána. Vždyť z pohledu východních tradic nelze za takových okolností mít sex bez negativních dozvuků či zatěžujících důsledků. Mechanický sex je matoucí a rozhodně nemůže naplnit svůj potenciál,“ dál objasňuje Cassandra Lorius a opírá se o starou známou skutečnost, že „všechno souvisí se vším“. Sex, vztah a zdravá sebedůvěra musí být v rovnováze. Což je evidentně problém.

Jinde to vědí…

Podle zmíněné odbornice nás západní kultura vede k tomu, abychom poznávali vztahy a sex od mládí, bez velkého promýšlení, vedení, bez dostatečné zralosti. Mladí lidé mají pocit, že hodnotu má jen ten, kdo je sexuálně aktivní, a že můžeme žít sexuálně, i když nemáme či nedokážeme udržet dlouhodobý vztah. Rovnice je tedy jasná.

Příliš velká očekávání, snaha mít partnera pod kontrolou, touha ovládat ho, manipulovat s ním (i za pomoci sexu) či vlastní nevyrovnanost. To všechno stojí proti harmonickému soužití dneška. Stejně jako odmítání komunikace a falešně romantické představy, které jsou i podle českého sexuologa Zlatko Pastora toxické pro všechny jedince i páry.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

V nefunkčním vztahu nemůže být uspokojivý sex!Foto: nd3000, Shutterstock.com

Honba za perfekcionismem

„Snaha o nalezení dokonalého partnera je sice pochopitelná, ale stejně jako trvalé štěstí či úspěch je ve své podstatě marná. Pak jste odsouzeni ke stálému hledání nebo ke kompromisům,“ říká přední český odborník. Tak co si vyberete právě vy?

Přehodnotíte svůj pohled na vztahy a začnete se o ně zajímat s pokorou a úctou, nebo dáte přednost věčnému hledání perfektního protějšku, který neexistuje? Pokud zvolíte první variantu, pak se možná dostanete na dobrou cestu směrem k dlouhodobému vztahu, ve kterém ani jeden nebude trpět pocitem, že se mu partner nevěnuje, nepodporuje ho a nepotřebuje. Tak hlavně tím motivujte i budoucí generace, aby si i vaše děti měly z čeho (z koho) vybírat…

A co od vztahu očekáváte vy?

Reklama

Načítám