Hlavní obsah

8 nenápadných signálů, že je váš vztah neopravitelný. Cítíte lhostejnost a vzájemně se nesvěřujete

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opakovaná nevěra, násilí, závislost na alkoholu, drogách, automatech… To jsou jasné signály, které na vás v podstatě křičí „okamžitě uteč“. Ale existují i méně výrazné známky toho, že žijete ve vztahu, jenž je neopravitelný. Poznáte je včas?

Článek

Někdy je naprosto jasné, že je vztah u konce, nelze ho nijak zachránit a jedinou možností je rozchod. Jindy však můžete mít pochyby. Protože ne všechny signály, že je čas odejít, jsou tak zřetelné, jako třeba to, že partner chodí každý den opilý, chová se agresivně nebo víte o jeho třech milenkách. Jaké jsou podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox varovné signály, které vás však nemusejí hned „trknout“?

1. Čím lépe se znáte, tím méně se máte rádi

Než se rozhodnete s někým opravdu sdílet život, měli byste ho dobře poznat. Kolik času na to potřebujete, je individuální, ale mělo by to být tak, že čím víc a důkladněji se poznáváte, tím víc se máte rádi.

Protože s každým dalším dnem, týdnem a měsícem, co jste spolu, objevujete další a další věci, za které partnera obdivujete, milujete a vážíte si ho. Pokud ale důvody k lásce nepřibývají, nebo dokonce ubývají, neměli byste nad tím mávat rukou.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Někdy je na první pohled jasné, že je se vztahem konec, nebo že potřebuje opravdu vážně míněný restart. Jindy to však tak zřejmé není…Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

2. Probouzí ve vás vaše horší já

Ve vztahu, obzvlášť během jeho prvních fází, byste asi měli od okolí slýchat věty typu „ty úplně záříš“, „ty jsi pořád tak dobře naladěná“, „takhle usměvavou a šťastnou jsem tě dlouho neviděla“. Protože se z vás po boku vaší lásky stává „lepší člověk“.

Jenže někdy to je spíš naopak. Vztah ve vás může vyvolávat i negativní emoce, jako je třeba nejistota, strach či nervozita. Nebo se jedná skoro až o toxický vztah, kdy se kvůli partnerovi a možnosti být s ním straníte všech a všeho, odbýváte práci, sebe i své blízké. Neznamená to, že je jeden z vás špatný člověk, ale jednoduše to vám dvěma spolu neladí.

3. Cítíte lhostejnost

Sice vás něco štve, ale kašlete na to a nebudete o tom s partnerem mluvit, protože už nemáte chuť cokoli řešit. Nebo máte pocit, že jemu něco vadí, ale nebudete se ho na nic ptát, nebudete pátrat, co ho trápí: už je vám to vlastně jedno. Přiznat si, že ke svému protějšku cítíte lhostejnost, není snadné, ale pokud to tak je, mělo by vám být jasné, že je konec.

4. Není ten, komu se svěříte

Dostali jste výpověď, nebo vás naopak povýšili. Z něčeho máte ukrutnou radost, nebo vás něco neuvěřitelně trápí. A potřebujete se svěřit, vypovídat, nechat si poradit. Jenže neběžíte nejdřív za partnerem, ale za někým jiným – za kamarádkou, sestrou, rodiči… „To je špatně, protože člověk, s nímž žijete, by měl být tím, kdo je vám nejbližší, ke komu máte největší důvěru a chcete s ním sdílet všechno zásadní ve svém životě,“ vysvětluje Tracey Cox.

5. Hádky bez konce

Že se občas pohádáte? V pořádku. Dokonce to může být prospěšné, jestliže spor skončí smírem, nalezením řešení, dohodou, kompromisem. Jestli je to však jen smršť nadávek, osobních útoků a křiku, která končí tichou domácností nebo protestním bouchnutím dveří a odchodem do hospody, je to cesta do pekel. Neumíte spolu mluvit, problémy neřešíte – jen je hromadíte.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Občasný spor se objeví i v těch nejspokojenějších vztazích. Jestli však nevede k řešení či alespoň oboustrannému uvědomění si problému, ale jde vlastně jen o urážky, „upouštění páry“ či neschopnost jinak komunikovat, pak je zleFoto: fizkes, Shutterstock.com

6. Jste každý jiný

Když zavřete oči a snažíte se představit si svou budoucnost, vidíte po boku partnera? Ne? Rozhodně špatné znamení. A jeho příčinou nejspíš je, že máte málo společného. Povahové rysy, životní styl, názory na důležité věci, morální zásady, touhy a sny – v tom všem je třeba být kompatibilní. Jak zvládnout rozdílnosti ve vztahu?

„Potvrzuje to nedávný výzkum amerických vědců, kteří se zabývali více než 130 různými rysy, miliony párů a daty shromážděnými za posledních 100 let. Jejich závěr byl, že většina párů měla mezi 82 a 89 procenty společných vlastností. Politika, náboženství, vzdělání a inteligence byly nejdůležitější rysy, které bylo třeba sdílet,“ vysvětluje Tracey Cox.

7. Snažíte se jen vy

Vztah je vždy o dvou lidech a oba na něm musejí pracovat stejným (či podobným) dílem. Oba by se měli snažit, aby spolu byli spokojení a šťastní. Jestli jste to stále jen vy, kdo podněcuje hovor, hledá kompromisy a dělá ústupky, pak je váš vztah jako domeček z karet a brzy se zhroutí.

8. Nemůžete se na partnera spolehnout

Ve fungujícím a spokojeném vztahu máte oba cítit bezpečí a jistoty. Musíte si být jistí, že se na protějšek můžete spolehnout, věřit mu, a to ve všech aspektech života. Nesmíte pochybovat, že je to váš parťák, který vám vždy stojí za zády a podrží vás, kdykoli bude třeba. Jestli jste nervózní pokaždé, když je něco jen na něm, a rozhodně byste nedali ruku do ohně za to, že to zvládne, pak jste na přímé cestě k rozchodu.

Nemusíte být zralí na rozchod, ale třeba vám to doma neklape úplně podle představ. Nebo klape, ale přesto není špatné vaši lásku hýčkat. Jak posílit vztah? Zaveďte polštářové povídání! Nejde o předehru, ale obnovení partnerské intimity

Načítám