Hlavní obsah

Nový test bot na hubnutí: Nejsou zas tak špatné!

Foto: Thinkstock

Nezhubnete, ale zadeček vám vytvarují!Foto: Thinkstock

Reklama

Před několika měsíci médii proběhl skandál, kdy společnost Reebok musela zaplatit pokutu za reklamu na své boty EasyTone. Ta slibovala zázračné hubnutí jen díky chůzi, skutečnost však byla jiná. Nedávno proběhly nové laboratorní testy bot na tvarování postavy, které dokázaly, že nejsou až tak špatné. Na zadeček působí lépe než ty normální!

Článek

Internetový portál DailyMail nedávno upozornil na výzkum z Univerzity ve Wisconsinu, ve kterém se v laboratorních podmínkách testovaly boty na tvarování postavy. Dříve už tvrzeními o jejich zázračných účincích otřásla aféra společnosti Reebok, která musela zaplatit pokutu 25 milionů dolarů, neboť dle soudu „lhala“.

„Nekupujte si tyhle boty, pokud si myslíte, že díky nim spálíte více kalorií,“ potvrzuje jeden z výzkumníků univerzity profesor John Pocari. Zároveň však poukazuje na zajímavé výsledky, ke kterým s použitím nemotorizovaného běžeckého trenažéru a speciálních měřicích přístrojů, jež sledovaly zapojení jednotlivých svalů na nohou, došli. Neopomněli ani spotřebu kyslíku testujících, která by v případě zvýšení poukazovala na spalování vyššího množství kalorií.

Srovnávali čtyři nejprodávanější americké výrobky, které jsou k dostání i u nás. Jak v novém testu dopadly?

Žabky Fitflop (1980 Kč)

Speciálně navržené žabky Fitflop by dle slibů měly zvyšovat míru zapojení svalů na lýtkách o 11 procent, na zadečku dokonce o 30 procent. Výsledky testů potvrdily jen část deklarovaného, neboť zapojení lýtkových a zadních stehenních svalů nebylo větší než u sportovních bot. Navíc svaly na stehnech byly v těchto žabkách zapojeny o polovinu méně než v běžných sportovních botách, což byl v tomto ohledu nejhorší výsledek ze všech testovaných bot. Dobře si však žabky poradily se zadečkem – v tomto ohledu jako druhé nejlepší porazily i klasické sportovní boty.

Co se týče vyššího spalování kalorií, nemůže být o tom v případě žabek ani řeč. Účastníci v nich nebyli schopni vyvinout ani zdaleka takovou rychlost jako u normálních bot. Rovnice je pak jasná – nemůžete chodit rychleji, tak ani rychleji nelze spalovat.

Verdikt: Hubnutí nijak neurychlují, spíš ztěžují, dobře tvarují zadeček, což je ale tak všechno. Přední i zadní svaly na nohou tvarují lépe klasické sportovní boty.

Reebok EasyTone (1999 Kč)

Výzkum prokázal, že při nošení bot EasyTone zapojujete lýtka a čtyřhlavý stehenní sval více než s klasickými sportovními botami. I na zadeček chůze v nich působí více než chůze v běžných botách. Horší je to ale se zapojením zadního stehenního svalu.

Nepodporují však ani vyšší spalování, ani větší spotřebování energie při chůzi. Podrážka má být navržena tak, že neustále narušuje mikrostabilitu, zapojuje tak více svaly, čímž by mělo docházet k tvarování nohou. Tento omyl však výzkum také vyvrátil. Ano, v nestabilní poloze se tělo automaticky snaží najít rovnováhu, zapojuje však přitom menší svaly. Ty sice pracují více, nicméně to nejsou ty, které bychom chtěli viditelně tvarovat.

Verdikt: Co se týče svalů na zadečku, zadních stehnech a lýtkách, fungují lépe než klasické sportovní boty, ale i přesto zaostávají za ostatními botami na tvarování nohou. Naopak hůře v porovnání se sportovními botami dopadly v případě předních stehen.

Sketchers Tone Ups (1400 Kč)

Tyto boty slibují vyšší spalování kalorií a větší zapojení svalů než klasické na fitness. Podle výzkumu zadeček opravdu tvarují ze všech nejlépe. To se ale nedá říci o ostatních svalech. Přestože ze speciálních bot dopadly nejlépe, co se čtyřhlavého stehenního svalu týče, normální sportovní boty byly přesto ještě lepší. Stejný je i výsledek u zadních stehen. Nejhůře pak dopadly v testu zapojení lýtkových svalů. Stejně špatně dopadly i v případě spotřeby kyslíku – takže žádné extra spálené kalorie se nekonaly!

Verdikt:Ve tvarování zadečku dopadly ze všech bot nejlépe, nejhůře s ohledem na spalování kalorií. Klasické sportovní boty byly lepší i ve tvarování stehen.

MBT (5799 Kč)

Přestože v testu překonaly ve tvarování zadečku klasické sportovní boty, všechny ostatní výrobky dopadly v tomto směru ještě lépe. Naopak skvěle dopadly v zapojení lýtkových svalů. Testující přiznali, že se po jejich používání cítili unavenější. To však podle vědců z univerzity nesouvisí s tím, že by boty měly vliv na vyšší spalování kalorií. Důvodem byl spíš fakt, že se tělo snažilo zvyknout na nový způsob chůze, proto testující cítili větší únavu v nohách.

Verdikt: Nejlepší výsledek co se týče tvarování lýtek, horší už to bylo se stehny, kde dopadly hůře než běžné sportovní boty. MBT je překonaly v zapojení svalů na zadečku, i přesto byly všechny ostatní boty na tvarování postavy v tomto ohledu lepší.

A jaké jsou vaše zkušenosti s botami na hubnutí? Máte pocit, že fungují? Nebo jste je vyhodili a nepoužíváte je? Přidejte svůj názor do diskuse nebo si přečtěte ještě náš dřívější článek Boty na hubnutí. Fungují?.

Reklama

Související témata:

Načítám