Hlavní obsah

Obaly potravin vs. realita: Kterým (ne)můžete věřit?

Foto: Thinkstock

Je rozumné nakupovat potraviny podle obalů? Na to jsme hledali odpověďFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z obalů se na vás směje šťavnaté masíčko, lákavá zelenina, pizza má krásně křupavé těsto, sušenky přetékají čokoládou… Jaká je ale realita? Porovnali jsme ji hned u jedenácti výrobků.

Článek

Lze opravdu nakupovat podle toho, co vidíte na obalech potravin? Odpovídá obrázek tomu, co je uvnitř? Na to jsme se tentokrát snažili najít odpověď v jedenácti případech – u sladkostí, hotovek, konzerv a instantních potravin. Jak porovnávání dopadlo?

Co říká obal a co realita?

Při porovnávání jsme dávali pozor, abychom vše opatrně vybalili, pokud to bylo zapotřebí, pak dle návodu připravili (ohřáli, upekli, uvařili) a naservírovali co nejpodobněji tomu, jak to je na obalu. Jednotlivé výsledky můžete porovnat.

Knorr Prima pauza sýrová

Ačkoli jsme tomu moc nevěřili, obrázek docela odpovídá realitě. Při pohledu na fotku to můžete posoudit – v polévce jsou skutečně kousky pažitky, opečené chlebové kostičky a její barva je také opravdu sýrová. Z jednoho sáčku jsme vyrobili 200 ml polévky, která vypadá, jako kdyby z obalu vypadla. Dodáváme, že polévka je bez konzervantů a umělých barviv, což je další plus.

Cena:18,90 Kč za dvě porce (2x 16 g)

Foto: archiv redakce

Realita a obrázek se v případě polévky shodujíFoto: archiv redakce

Orion mléčná čokoláda s lískovými ořechy

Obal vzbuzuje pocit, že kostičky čokolády budou opravdu velké, takže vás překvapí, že jsou velmi drobné. Co se obsahu kousků lískových jader týče, nemůžeme si stěžovat. Logicky nejsou tak esteticky umístěny, ale čokoláda je skutečně obsahuje. Fakticky tedy obal odpovídá. Ovšem máme stejný pocit, jako když si obléknete sako, které jste předtím viděli na některé z předních modelek – sako je opravdu totéž, ale výsledný dojem z reality je prostě jiný…

Cena:14,90 Kč za 100 g

Foto: archiv redakce

Kostičky čokolády jsou proti obalu velmi malé, ale shodují seFoto: archiv redakce

Rio mare Insalatissime Fagioli e Tonno

Za bezmála sedmdesát korun je pohled do mističky zklamáním. Důvodem je hlavně to, že na obalu je tuňák s hezky barevnou kukuřicí, hráškem a olivami, kdežto v reálu je v kupce bílých fazolí, které oku tak nelahodí. Struktura tuňáka také vypadá jinak – rozhodně odlišně od úhledných kousků na obalu. Celkový dojem nedosahuje ani průměru, chuť špatný pocit naštěstí napraví.

Cena:67,40 Kč za 160 g

Foto: archiv redakce

Obrázek je o poznání lépe barevný a struktura rybího masa také neodpovídáFoto: archiv redakce

Masové knedlíčky v rajské omáčce, Dobroty babičky Kláry

Nevíme, jestli je u stolu babičky Kláry natřískáno vnoučaty, která se nemohou dočkat rajské a masových koulí. Možná by byla zklamána – a to hned několikrát. Obal totiž napovídá, že rajská bude komplet – tedy i s těstovinami. I když o nich není v názvu ani slovo, to přiznáváme. Ale na obrázku jsou. Také to vypadá, že na jednu porci dostanete 7 koulí – tedy, že jich v balení bude 14. Realitou je, že jich je v dvouporcovém balení jen 10. Navíc na obrázku vypadají daleko masověji než v reálu. Chuťově špatné nejsou, omáčka je sladší.

Cena:36,90 Kč za 450 g

Foto: archiv redakce

Obrázek slibuje větší porci a těstovinyFoto: archiv redakce

Sušenka Lina

Po téhle sušence pasou hlavně milovníci lískových ořechů a kakaové polevy (nejde o čokoládu, jak byste si mohli myslet) – protože právě ty tvoří celou vrchní vrstvu sušenky. Na obrázku jich je o poznání víc než ve skutečnosti, ale velikost sušenky i celkový dojem je jinak dobrý a odpovídá – přepočetli jsme i počet vrstev náplně. Sušenka Lina nezklame ani chutí.

Cena:14,90 Kč za 60 g

Foto: archiv redakce

Na obrázku má sušenka mnohem víc oříšků na povrchuFoto: archiv redakce

Maggi Extra bohatá s játrovými knedlíčky

Rozdíl mezi reálnou miskou polévky a tou na obrázku není tak propastný, abychom ho zásadně kritizovali. Nikdo nečeká, že ze sáčku vysypete čerstvé bylinky. Skutečným knedlíčkům chybí ale trocha barvy. Když ochutnáte, mají zvláštní konzistenci a nejsou příliš chuťově výrazné, na čemž se jistě podepisuje to, že v nich je víc strouhanky než jater (podle toho, na jakém místě jsou uvedeny ve složení).

Cena:21,50 Kč za 66 g

Foto: archiv redakce

Reálné knedlíčky mají proti obrázku velmi mdlou barvuFoto: archiv redakce

Staročeské brambůrky, paprika

Jistě se vám stalo, že jste místo plátků našli v sáčku s chipsy spíš slanou drť. V tomto případě tomu tak ale nebylo. Tvarem i zabarvením odpovídal obsah tomu, co inzeroval obal, takže nemáme důvod ke stížnostem. Polámaných kousků bylo v balení úměrně.

Cena: 14,90 Kč za 80 g

Foto: archiv redakce

Brambůrky nebyly rozlámané a obrázku odpovídalyFoto: archiv redakce

Nestlé musli Chocolate

Reálná čokoládová tyčinka měla na sobě ještě víc kousků mléčné čokolády než na obrázku, což bylo milé překvapení. O to větší, že jde podle složení o čokoládu, nikoli jen čokoládovou polevu, jak bývá na sušenkách a sladkostech zvykem. Tady obal tedy rozhodně nelhal.

Cena: 15,90 Kč za 40 g

Foto: archiv redakce

Tady výrobce dokonce dal na reálnou tyčinku víc kousků čokoládyFoto: archiv redakce

Dr. Oetker Pizza Ristorante Pollo

Když ji necháte v troubě dle návodu, bude mít již tmavší okraje – stejně jako v našem případě. Srovnání obalu a reality je tak trochu jako srovnávání obrazu ve 3D s fotkou – bohužel v tomto případě působí daleko „plošším“ dojmem reálná pizza. Obložení pizzy je méně bohaté a barevné. I chutí je pizza maličko „prkénkoidní" – což by se vylepšilo, kdybychom neposlouchali návod a vytáhli ji z trouby dřív.

Cena:59,90 Kč za 340 g

Foto: archiv redakce

Reálná pizza působí chudším a plošším dojmemFoto: archiv redakce

Hamé Mexické kuře se zeleninou

Pokrm vyobrazený na obalu se v tomto případě liší od reality až tak, že jsme hledali označení, že jde o ilustrační obrázek. Obal slibuje kousky masa s křupavou zeleninou, lehce polité šťávou. V plastové misce ale najdete variaci na drůbeží guláš, kde maso a zeleninu musíte hledat – byť výrobce upozorňuje, že část pevné složky přechází zpracováním do omáčky. Schválně jsme maso, které se nám podařilo identifikovat, vyfotili.

Cena: 59,90 Kč za 380 g

Foto: archiv redakce

Výrobek, v jehož případě si realita a obal odporují nejvícFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Porovnejte reálné maso s obrázkem na obaluFoto: archiv redakce

Pestrý koláč Bunte Kuchen-Platte

Tento koláč nás nadchl. A nejen proto, že obrázek a realita jsou shodné. Stačí ho nechat rozmrznout, a máte před sebou sedm reprezentativních kousků koláče, za které se nemusíte stydět ani před svou tchyní. Jako třešničku na pomyslný dort přidáváme informaci, že i chutná jako domácí.

Cena:99,90 Kč za 650 g

Foto: archiv redakce

Vítězem našeho testu je tento pestrý koláčFoto: archiv redakce

Závěr: Nakupovat podle lákavého obrázku na obalu není vždy dobrá varianta, ale nebyli jsme příliš zklamáni. Většina výrobků v podstatě odpovídá tomu, co slibuje obal. Až na výjimky, které ale bohužel odhalíte až ve chvíli, kdy je doma rozbalíte. Rozhodně radíme se řídit spíš složením než lákavým obrázkem.

Je pro vás důležitý obrázek na obalu potravin? Napište nám!

Reklama

Načítám