Hlavní obsah

Objevte kouzlo rašeliny. Pomůže s ekzémem i artrózou

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Někdy není od věci hledat zázračnou sílu přírody i ve zcela obyčejných věcech. Například v částečně rozložených zbytcích rostlin, tedy v rašelině. V čem tělu tenhle černohnědý zábal prospívá?

Článek

Roztírání bahna všude možně po těle je většinou doménou dětí, které tak testují trpělivost svých rodičů. Jednou za čas si to ovšem mohou dopřát i dospělí. Zvláště pokud vás bolí záda. Běžné bahno ovšem vyměňte za rašelinu. A nebojte, existují i čisté způsoby, jak ji aplikovat na tělo.

Využití rašeliny pro zdraví člověka není žádnou novinkou. Mazali se jí už starověké národy. Látka tvořená zbytky rostlin se těží v mnoha státech včetně České republiky.

Co umí rašelina

Lze ji použít různými způsoby a seženete ji v lékárně. Asi nejoblíbenější jsou rašelinové obklady. Vrstva rašeliny je v tomto případě vložená mezi dvě fólie, takže se nezašpiníte. Prodává se také jemná rašelinová kaše, která se aplikuje přímo na pokožku, a umožní vám zahrát si na bahenní ženu či muže. A co takhle sklenka vychlazené rašeliny? Speciální rašelina zbavená jílu se totiž požívá i vnitřně. A které části těla vám za ni poděkují? Pokožka, klouby, svaly, nervy i trávení. Výčet prospěšných a léčivých látek je totiž v jejím případě skutečně dlouhý.

Přírodní detoxikant

Takzvaným huminovým látkám (organické látky vznikající rozkladem rostlin) se přisuzují antibakteriální a antivirové účinky a schopnost posílit imunitu (tyhle 4 věci vám ničí imunitu, přestaňte je dělat). Jsou také pomocníkem při detoxikaci organismu, protože na sebe vážou těžké kovy, jako je olovo či rtuť. Chrání a ulevují trávicímu traktu.

Statečně také vyrážejí do boje s volnými radikály, chrání tak buňky, a tím ztěžují rozvoj infekcí a nejrůznějších onemocnění, včetně těch nádorových (jídlem proti rakovině).

Huminové látky jsou také díky svým protizánětlivým a analgetickým schopnostem vhodné pro osoby s onemocněním pohybového aparátu (jak si ulevit od bolesti kloubů), artritidou či artrózou, protože rašelinové zábaly snižují bolest. Rašelina také dokáže skvěle držet teplotu, takže se zábaly hojně využívají pro prohřívání svalů a kloubů. V souvislosti s huminovými látkami se hovoří také o prevenci kardiovaskulárních chorob.

Foto: PedkoAnton, Shutterstock.com

Můžete se nechat obalit rašelinovým bahnem, ale také ji můžete koupit ve fóliích a zůstat čistíFoto: PedkoAnton, Shutterstock.com

Rašelinou proti lupence

Obsažené vosky, enzymy a třísloviny zlepšují kvalitu pokožky a rašelina se tak používá i při lupence, ekzémech či problémech s akné, a to ve formě kašičky. Můžete si s ní připravit i koupel. Stačí ji nasypat do vany s vodou o teplotě zhruba 37 °C a 20 minut si dopřávat příjemnou lázeň (na ekzém i bolest zad pomáhá také epsomská sůl).

Další možností je užívání pitné rašeliny, a to hlavně při zánětlivých střevních onemocněních. Jedna lžíce rašeliny se zamíchá do skleničky s vodou nebo čajem. Takto připravený nápoj se doporučuje pít dvakrát denně, ráno a večer. Kúra by měla trvat asi šest týdnů.

Rašelina se využívá také jako příměs do kosmetických produktů, například do obličejových masek.

Pro koho není rašelina vhodná

Rašelina dokáže rozproudit krev, a proto by se jí měli vyhýbat lidé se srdečněcévním onemocněním, po mozkových příhodách a těhotné ženy. „Lokální aplikace rašeliny se neprovádí také tam, kde je porušená integrita kůže nebo v místě akutních zánětlivých procesů,“ upozorňuje lékařka Jana Kymplová, vedoucí úseku léčebné rehabilitace a fyzioterapie Kliniky Therap Tilia. Víte, jakou kožní chorobou trpíte? 

Raději ale rašelinu neshánějte v zahradnictví. „Rašelinu pro domácí použití doporučuji kupovat nejlépe v lázních či lázeňských domech, kde je zaručená kvalita i bezpečnost. Musí být ze zdroje, který je státem uznaný jako léčebný. Musí splňovat nároky kosmetické či potravinářské výroby,“ uvádí lékař Petr Petr z oddělení klinické farmakologie Nemocnice České Budějovice.

A co vy? Už jste někdy použili rašelinu? 

Reklama

Načítám