Hlavní obsah

Tyto 4 věci vám ničí imunitu. Přestaňte je dělat!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud máte imunitu silnou, ani si její existenci neuvědomujete. Ale až začne selhávat, pochopíte, jak moc je důležitá pro každou oblast vašeho života. Dávejte proto pozor, ať ji neoslabujte tímhle…

Článek

Imunitu si můžete představit jako svoji osobní armádu, která stojí ve třech obranných liniích. Je to vnější, vnitřní, a pak takzvaná adaptivní linie. Jejich hlavním úkolem je komplexní ochrana zdraví před útoky nejrůznějších antigenů, jako jsou viry či škodlivé bakterie.

Stejně jako tahle armáda brání vaše zdraví, měli byste se i vy snažit ji chránit a posilovat. Většina lidí ale dělá pravý opak. Imunitu totiž nejvíce narušují věci, které možná i vy děláte celkem běžně. Co je chyba?

1. Máte stále potřebu se detoxikovat

Jasně, je jaro, chcete trochu pročistit tělo. Proč ne. Na pár týdnů zařaďte víc zeleniny a přirozených potravin, trochu uberte na masu a pečivu, nepijte alkohol, nejezte moc sladkostí a smaženého. Takový detox vám rozhodně neublíží. Spíš naopak.

Většina lidí si ale pod slovem detox představí úplně něco jiného. Nejsou to rozhodně týdny, ale spíše dny, kdy nejíte nic a lejete do sebe litry šťáv, které mají spouštět „očistné procesy“.

Vaše tělo ale takhle vůbec nefunguje. Čistí se automaticky samo a kontinuálně. Taková drastická změna režimu, kdy do sebe dostanete až nadmíru nutrientů ze zeleniny, ale zato žádné taktéž potřebné bílkoviny a tuky, je pro tělo velká zátěž.

Pokud děláte takové detoxikace pravidelně, místo očekávaných pozitivních účinků spíše svůj imunitní systém oslabujete.

2. Pijete velké dávky alkoholu

Všimli jste si někdy, že po prohýřeném víkendu máte tak nějak horší pleť, vysušené rty a celkově nejste úplně v kondici? Některé alkoholické nápoje mohou mít v malých dávkách na obranyschopnost pozitivní vliv. Větší dávky ale imunitu naopak pěkně drásají.

Kromě toho, že alkohol organismus dehydratuje, tak z něj také odvádí vitaminy, minerály a další důležité nutrienty. Takže látky, které jste se tak pracně snažili doplnit zdravou stravou, přijdou kvůli pár panákům úplně vniveč.

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Nepřehánějte to s konzumací alkoholu. Malé množství zdraví prospívá, o málo větší mu ale už fatálně škodíFoto: Minerva Studio, Shutterstock.com

3. Přeháníte to s čištěním a hygienou

Pokud jste moc velký snaživec a svou imunitu chráníte až příliš, tak je to možná ještě horší, než když děláte pravý opak. Je to celkem logický princip.

Kvůli paranoidnímu strachu o své zdraví stále více lidí vytváří ze svého bytu téměř sterilní prostředí. Přehnaně uklízejí, důkladně dezinfikují prostory, neustále používají chemická čistidla…

Jenže síla vaší imunity je vlastně míra odolnosti vašeho organismu. Ten ale nemá šanci stát se odolný vůči antigenům, se kterými se běžně nedostává do styku. Není zvyklý s nimi bojovat, ale utíkat před nimi. Jakmile se pak kdykoli ve vašem okolí vyskytne určitý antigen, tělo se mu těžko ubrání.

4. Nezvládnete žádnou nemoc bez antibiotik

Jsou nemoci, které bez antibiotik těžko zvládnete. Ani by u nich nebylo vhodné je léčit bez medikamentů, protože představují velkou zátěž pro organismus.

V současnosti je ale velkým problémem spíše pravý opak. Lidé si navykli běžet za doktorem s každým kýchnutím. A jakýkoli diskomfort řešit právě antibiotiky.

Jenže tyto preparáty spolu se špatnými bakteriemi ničí i ty prospěšné, které organismus naopak chrání. Lidé, kteří bývají často nemocní, se obvykle točí v jakémsi začarovaném kruhu. Onemocní, nasadí antibiotika, vyléčí se, a zanedlouho jsou nemocní znovu…

Myslíte, že máte silnou imunitu?

Reklama

Související témata:

Načítám