Hlavní obsah

Poskládejte si dietu proti rakovině: Co jíst a co vynechat?

Foto: Pro Image Content, Shutterstock.com

Foto: Pro Image Content, Shutterstock.com

Reklama

Dokřupava vypečené rohlíky, uzeniny nebo třeba ztužené tuky v sušenkách obsahují nebezpečné karcinogeny, a proto mohou vést k obávané rakovině. Existují ale i potraviny, které obranyschopnost těla před zhoubným bujením naopak zvyšují. Jaké to jsou?

Článek

Rakovina je dnes jednou z nejčastějších civilizačních chorob, v Česku jí onemocní každý třetí člověk. Velkou roli v boji proti zhoubným onemocněním přitom hraje důsledná prevence a vhodný jídelníček.

Co místo řízku?

Řada výzkumů odhalila nižší výskyt rakoviny u vegetariánů. Nemusíte se masa vzdávat zcela, nahraďte ale tučné a červené maso drůbežím a rybami. Ryby skrývají prospěšné omega-3 kyseliny, které chrání zejména střeva, ledviny nebo plíce. Hojně jich je v lososu, sardinkách, makrele, ale i v oříšcích.

Zkuste také sóju, nejlépe fermentovanou, třeba v tempehu, miso pastě a sýru natto. Sójové boby obsahují aminokyseliny a fytoestrogeny prospěšné zejména ženskému hormonálnímu systému. Sójovým mlékem, stejně jako dalšími rostlinnými produkty, částečně nahraďte i kravské mléko, které kvůli vysoké míře živočišných tuků, vápníku, laktózy a růstových hormonů může přispívat k rakovině vaječníků, prsu a prostaty.

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Nahraďte tučné a červené maso rybamiFoto: margouillat photo, Shutterstock.com

Dobré je syrové

Jen v syrovém stavu si zachovávají plodiny potřebné vitaminy a minerály, ale také živé enzymy. Rovněž díky obsahu vlákniny pomáhají udržovat ve zdravém stavu trávicí soustavu. V boji se škodlivými volnými radikály skvěle poslouží vše zelené (špenát, brokolice, salát, hrách, čočka, olivy) a košťálová zelenina (zelí, květák, kapusta), která dokáže regulovat i hormonální původce buněčných změn.

„Například kapusta je silný antioxidant, obsahuje draslík a vitamin C. Právě jejich kombinace oddaluje proces stárnutí, bojuje proti rakovinovému bujení, snižuje cholesterol a podporuje imunitní systém,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Vsaďte i na zdroje lykopenu, který snižuje riziko rakoviny prostaty, plic a žaludku. Hojně ho obsahuje mrkev, řepa a rajčata. Kuřáci by měli konzumovat celer, chrání před rakovinou plic.

Z ovoce nesmí chybět citrusy, díky vitaminu C posilují celkovou imunitu a prostřednictvím flavonoidů pak bojují proti buněčným změnám. S chutí si dejte i jablko včetně slupky, lesní ovoce, tmavé hrozny i s jadérky, papáju a kiwi.

Hurá na houby

Naše houby obsahují minimum kalorií, zato dost žádoucích vitaminů a minerálů a díky obsahu vitaminu B a selenu mají antioxidační vlastnosti. Pozor ale na houby napadené plísní a přemrzlé, v těch vznikají toxické látky. Skutečně superzdravé houby pochází z Asie. Pro své protirakovinné účinky se užívají zejména reishi, cordyceps, čaga nebo outkovka pestrá, do jídelníčku zařaďte i hlívu ústřičnou.

V barvách slunce

Indická ájurvéda již tisíce let nedá dopustit na tzv. zlaté mléko – nápoj z kurkumy, který posiluje imunitu, má protizánětlivé a protirakovinné účinky. Snadno si ho připravíte i doma. Vsaďte ale i na další koření, některé dokonce pomáhá i v průběhu již rozvinuté nemoci. V jídelníčku nesmí chybět rozmarýn, petržel, bazalka, kmín, chilli, skořice, máta, heřmánek, zázvor a česnek.

Foto: Melica, Shutterstock.com

Protirakovinné účinky má z koření především kurkuma, ale také chilli nebo skořice Foto: Melica, Shutterstock.com

Čokoládu nejen za odměnu

Náhražky plné cukru a umělých tuků míjejte v obchodě obloukem, zdravá čokoláda plná antioxidantů a polyfenolů je ta minimálně se sedmdesáti procenty kakaa. Doporučená denní dávka je dvacet gramů.

Místo cukrovinek pak mlsejte raději semínka, na rakovinu platí lněné, slunečnicové, dýňové či konopné. „Konopné semínko se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, prospěšných rostlinných sterolů a ideálním poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Jednou z nejprospěšnějších látek v konopí je ale cannabidiol (CBD). Má analgetické, protizánětlivé a antioxidační účinky,“ vysvětluje Lenka Čejková, odborník z Carun Pharmacy.

Na zdraví

Také pitný režim můžete ozdravit. Pozor na limonády plné umělých přísad, raději je nahraďte zeleným čajem. Díky antioxidantům chrání před rakovinou preventivně, ale i v pokročilejších fázích nemoci. Dejte si denně šálek. Nic nezkazí ani sklenka červeného vína, která se spojuje s prevencí rakoviny prsu a prostaty.

Jak by obstál váš jídelníček?

Reklama

Související témata:

Načítám