Hlavní obsah

Co o vás prozradí oblečení? Budete překvapeni!

Foto: Thinkstock

Za oblečení se neschováteFoto: Thinkstock

Reklama

Stejně tak, jako ostatní podvědomě vnímají vaše gesta, vzdálenost, ve které od nich stojíte nebo třeba barvu vašeho hlasu, postřehnou velmi dobře i to, co máte na sobě. Co na vás „práskne“ oblečení a obuv a co vaše image prozradí o vašem temperamentu, vlastnostech i společenském postavení?

Článek

Každá žena si například někdy ráda dopřeje drahý, luxusní kousek oblečení, ale pozor – lidé, kteří koukají při výběru výhradně na cenu a značku, přičemž čím dražší tím lepší, mohou mít poruchu osobnosti!

Drahé oblečení? Jste sebestředný narcis!

K těmto závěrům došli britští vědci, kteří provedli studii tělesného vzhledu sto šedesáti žen a mužů, z nichž část tvořili narcistní, do sebe zahledění jedinci. Vědci pak ukázali fotografie těchto lidí skupině dobrovolníků, kteří na základě vzhledu měli odhadnout, kdo z nich je narcista a kdo ne. Ukázalo se, že se v drtivé většině případů nezmýlili.

Velký výstřih a obnažené svaly ukazují na ješitnost

„Naše výsledky dokazují, že narcisté volí vždy upravený vzhled a drahé a především nápadné oblečení – dámy odhalují dekolt, pánové zase ukazují své svaly,“ popisuje doktor Peter Rentfrow, psycholog z University of Cambridge, který se na výzkumu podílel. A dodává, že narcistní lidé dokáží udělat velmi dobrý první dojem, ale jakmile s nimi navážete vztah, zjistíte, že vámi obratně manipulují. Narcismus je spojován s ješitností, exhibicionismem a touhou po vyšším postavení.

Tip redakce: Máte rády značky a luxusní módu, ale do kapsy hlouběji? Pak nezapomeňte nahlédnout do článku Móda ze „sekáče": Našli jsme 10 trendy outfitů!.

Foto: Thinkstock

Šaty dělají člověkaFoto: Thinkstock

Botník místo psychoanalýzy

Podle bot zase můžete odhadnout nejen věk a postavu ženy, ale i její povahu a vlastnosti. Podívali jste se třeba někdy na návštěvě u kamaráda do botníku, protože vás zajímalo, jaké boty asi nosí jeho nová přítelkyně? „Například žena, která má doma spoustu lodiček a drahých, výrazných až extravagantních bot, bude jistě atraktivní a štíhlá. Takovéto boty svědčí o tom, že je společenská, ráda se baví a má vysoké sebevědomí,“ popisuje psycholožka Alena Němcová.

Vysoké jehlové podpatky nosí ženy, které jsou ochotné pro svou krásu něco obětovat. „Jsou cílevědomé, ale za jejich snahou může stát i komplex. Tak moc chtějí být krásné, že si kvůli tomu kdykoli obují boty, které jim zničí nohy,“ dodává psycholožka.

Oblečení o vás může vypovědět i to, co nechcete (zkoukněte ve článku Typologie českých žen podle stylu oblékání!) a jeho správnou volbou lze mnoho ovlivnit. Nesnažte se ale za každou cenu přizpůsobovat módnímu diktátu – vytvořte si raději svůj vlastní, osobitý styl, který vám sedne a dodá vám sebejistotu!

Reklama

Související témata:

Načítám