Hlavní obsah

Oblékněte se ve stylu Chanel

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ve stylu Channel budete nepřehlédnutelná!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě máte v šatníku malé černé anebo koktejlky, ale můžete jim klidně říkat „chanelky", protože s nimi přišla jako první Coco Chanel ve dvacátých letech minulého století. Na tu dobu bylo převratné a odvážné vsadit na jednoduchou linii prostou všech ozdob. Ale šaty se ujaly a žijí si dál svým životem.

Článek

Chanelky zůstávají vděčným kouskem oblečení pro každou ženu a příležitost. V kolekcích pro podzim-zimu 08 se malé černé objevují „klasické" i „inovované". Pořídit si je můžete v levnějších variantách například v H+M nebo i dražších např. u Max-Mara, Steilmann aj. Jaká ale vlastně byla žena, která „malé černé" navrhla a nabídla je světu?

Chtěla hodně a dostala vrchovatě

Coco Chanel vlastním jménem Gabrielle Bonheur Chanel bývá označována jako Grande Mademoiselle (Velká slečna) (19. 8. 1883-10. 1. 1971). Narodila se ve znamení Lva, byla sebevědomá, pyšná, panovačná a milovala svou práci. Věřila, že kdo tvrdě pracuje, dosáhne výsledků. Sama byla tím příkladem. Pracovitost se určitě Coco Chanel nedala upřít. Milovala život a věřila, že jí dá, co si ona sama vezme. Říkala, že dává ženám, prostřednictvím svých modelů, možnost využít zbraní, jako je půvab a osobitost.

Ze sirotčince k hvězdným výškám

Byla učebnicový příklad „amerického zázraku". Narodila se v chudé rodině, část svého dětství prožila v sirotčinci. Už ale v roce 1915 otvírá svůj první modelový dům a o šest let později září na módním nebi a začíná udávat módní styl. Měla osobité charisma, které je předzvěstí velkých úspěchů, když se umocní houževnatostí a pracovitostí. Byla sebevědomá a i ve svých začátcích, kdy neměla peníze, měla osobitost. Byla pověstná svými klobouky. Ale i jinak se vymaňovala z okovů tehdejší módy. Odvážně hlásala, že žena má mít stejná práva jako muž.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V koktejlkách můžete protančit celým životem.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Coco Chanel zkouší nejprve prorazit v kabaretu, zde vzniká její přezdívka Coco, podle nápěvku, který zpívala. Po večerech zpívá a ve dne pracuje jako prodavačka. Víc než hudební talent, jak si sama uvědomuje, má úžasný „čich" na módu. První obchůdek si otevřela v Paříži 1910, nejprve s klobouky, které byly na tu dobu neskutečně drahé, ale slavily úspěch. O tři roky později si otvírá butik s pletenými doplňky. Za dva roky v roce 1915 zahajuje činnost její první modelový dům v Biarritzu. A přichází se svým převratným hitem - žerzejovými košilovými šaty. Byla to taková z nouze ctnost. V té době byl nedostatek látek, tak odvážná Coco sáhla po látce, z které se do té doby šilo jen pánské spodní prádlo. Bylo to v době, kdy pomyslet na pánské spodky, byl hřích. Odvaha se vyplatila, žerzejovými šaty se zapsala do dějin módy. Slavný modelový dům v Paříži (1921) ji dostává na samý vrchol a začíná udávat směr módy, stává se módním „guru". Její neskutečná činorodost a houževnatost se poznává právě ve chvíli, kdy dobývá módní Olymp. Neustává, přichází s novým parfémem, s převratnou vůní, která obletí svět. Polevuje až během druhé světové války, odchází do ústraní, v té době je jí 50 let. Ale nebyla by to Coco Chanel, aby neslavila po válce, i když trochu opožděně (v roce 1954) a s překážkami svůj comeback. Od Francouzů získala „černou tečku", že během druhé světové války měla románek s německým špionem. Navrhuje ve svých 70 letech nesmrtelný tvídový kostým (bezlímcové sako, vestového typy). Její móda a možná i názory okouzlí Jackie Kennedyovou a impérium Coco Chanel se rozjíždí opět na plné obrátky. V roce 1957 získává v americkém Dallasu titul „Oscara" za módu, za nejvlivnějšího návrháře 20. století. Dnes značka Coco Chanel pokračuje pod vedením Karla Lagerfelda.

Byla svou nejlepší modelkou

Dětství neměla idylické. Motor, který ji hnal dopředu, bylo chtění dostat se ze světa chudoby do světa elegance a luxusu. Nikdy se nevdala, ale její rejstřík milenců byl plný slavných jmen. Prožila si něco obdobného jako hlavní postava Pygmalion, Líza Doolittlová. Mladičká se dostane do náruče bohatého pěstitele dobytka, který vlastní nedaleko Paříže zámek, a tady se Coco učí společenskému chování, konverzaci. Učí se pro svět, v kterém chce žít, a odejít z toho, v kterém se narodila. Říká se o ní, že byla vzteklá a panovačná, ale zřejmě to vycházelo z jejího perfekcionismu. A potom už střídá jedno slavné jméno za druhým. Byla pověstná řadou štiplavých poznámek na adresu mužů, např. řekla: „My ženy potřebujeme krásu, aby nás muži milovali, a hloupost, abychom se zamilovaly." Milovala béžovou barvu, kterou se obklopovala. Pověstné jsou její béžové lodičky s černou lakovanou špičkou, které se ještě teď objevují v kolekcích. Její iniciály zrcadlové „CC" jsou i dnes známkou luxusu. Byla sama sobě reklamou, nosila jen své modely, používala svůj parfém. Nebyla k přehlédnutí, protože byla osobitá a stylově vyhraněná, byla svou nejlepší modelkou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jednoduché černé šaty ožijí výraznými doplňky.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mou zbraní je model

Tvídový kostým Coco Chanel si žije dál svým životem i po smrti tvůrkyně, je vidět na molech v nových kolekcích návrhářů. Její krátký kabátek (sako vestového stylu) bez límce si dokáže představit každý. Nosila ho především J. Kennedyová. Neodmyslitelně k jejím modelům patří perly, zlaté řetězy, klobouky. Stejným evergreenem jsou malé černé, stálice šatníku žen bez rozdílu věku. Na trh uvedla i dámské twinsety. Přínosem Coco Chanel je i styl La Garconne inspirovaný módou mužů - kalhoty, nízké podpatky, mušketýrské manžety na halenkách, modely oblékala např. Audrey Hepburnová. Coco Chanel byla štíhlá, drobná, měřila jen 158 centimetrů, proto jsou její modely vhodné právě pro štíhlé typy žen. Jako česká Coco Chanel bývá označována návrhářka Hana Podolská, v současnosti je ztotožňována s CC Donna Karan - královna newyorské módy.

Parfém Chanel No. 5

Zajímavé je, že byl vyroben na bázi syntetických prvků, které v té době společnost odsuzovala. Ale stal se hitem, který používaly ikony filmového plátna, politiky a byznysu. V názvu je pětka, protože Coco Chanel byla pověrčivá a číslo pět bylo jejím šťastným číslem. Marilyn Monroe řekla o Chanelu No. 5, že když jde spát, obléká si pouze dvě kapky parfému. Chanel No. 5 voní ženám na celém světě, prodává se v poměrně velké objemu i dnes. Žádný parfém se nedočkal takové slávy a prodejnosti. Jestli chcete vědět, jak Coco Chanel voněla, přivoňte si k Chanelu No. 5.

Reklama

Související témata:

Načítám