Hlavní obsah

Ikonické obočí: Které dámy nastolily trend v jejich úpravě?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnešní doba dává přednost přirozenému, hustému obočí, ale nebylo tomu tak vždy. Vydejte se s námi do minulosti, kdy ženy milovaly tenké linky anebo rebelovaly barevnými i jinými úlety. Připomeňte si, které osobnosti se svým osobitým stylem úpravy obočí zapsaly do módních dějin.

Článek

Obočí dokáže zásadně ovlivnit celkovou vizáž i dojem, jímž na druhé působíte. To lidé věděli odjakživa a již ve starověku zvýrazňovali jeho linie nejen ženy, ale i muži. V antickém Řecku a Římě frčelo obočí husté a výrazné, k čemuž pomáhalo nejen dokreslování uhlem, ale i falešné náhražky ze srsti skotu. Středověk naopak propagoval hodně holý vzhled, trhalo se jak obočí, tak i řasy. V moderních dějinách se pak trendy mění mnohem rychleji. Leckteré sice šokují, ale nepřežijí ani jednu dekádu.

Dramatické linky à la Marlene Dietrich

  • 20. a 30. léta
Foto: Profimedia.cz

Úzce vytrhané obočí se ve 20. letech fixovalo vazelínou nebo petrolejemFoto: Profimedia.cz

Éra prvních filmových hvězd s sebou přinesla kult úzkých linií, klenutých do dramaticky vysokých oblouků, navíc přísně zafixovaných lesklou pomádou. Osudovým hrdinkám dodávaly éterického a křehkého vzezření, které často doplňovaly i první umělé řasy. Kdo by odolal pohledu Marlene Dietrich (†90), Grety Garbo (†84) či Bette Davis (†81), ale i našich krásek Nataši Gollové (†76) či Zity Kabátové (†99)!

Přirozeně výrazná Elizabeth Taylor

  • 40. a 50. léta
Foto: Profimedia.cz

Ve 40. letech se nosilo výrazné nejen obočí, ale líčení celkověFoto: Profimedia.cz

Další dekády s sebou nesly mnohem více přirozenosti – alespoň co se úpravy obočí týče. Vždy působilo upraveně, mladistvě a bylo v něm navíc cosi rozverného. A muselo být vidět: i u světlých typů, jako byla Marilyn Monroe (†36) či Grace Kelly (†52), a o to víc u tmavovlásek. Kultovní místo na seznamech nejkrásnějších žen si jistě i díky svému neopomenutelnému obočí vysloužily například Elizabeth Taylor (†79) nebo Ingrid Bergman (†67).

Rozpustilost ve stylu Audrey Hepburn

  • 60. léta
Foto: Profimedia.cz

Hvězda úpravě očí a obočí věnovala spoustu času. Obočí hojně dokreslovala a řasy oddělovala špendlíkem, aby působily upraveně a docílila vzhledu mrkací pannyFoto: Profimedia.cz

Husté, silné, pečlivě upravené, navíc zvýrazněné tužkou. Takové obočí se nosilo v šedesátých letech díky ohromnému vlivu populární herečky Audrey Hepburn (†63). I když byla drobná a působila křehce, její obočí bylo přesným opakem. Půvabná kráska díky tomu nikdy neztratila šmrnc rošťáctví.

Úzké linky Olivie Newton-John

  • 70. léta
Foto: Profimedia.cz

Ač světlovlasá, obočí nosila zpěvačka tmavé, aby její obličej nepůsobil nevýrazně. Na snímku s Johnem Travoltou (64) v legendárním muzikálu „Pomáda“ (1978)Foto: Profimedia.cz

Čas zužování nastal hned v další dekádě – ženy si znovu zamilovaly tenké linky. Ne sice tak minimalistické jako v předválečném období, ale bez pinzety se neobešly. Obočí se nosilo lehce vyklenuté – a přesně takové ho tenkrát měly třeba herečky Jane Fonda (80), Meryl Streep (69) nebo zpěvačka Olivia Newton-John (70). Držet krok se světem se v 70. letech dařilo i u nás, podobné křivky nad očima nosily třeba i zpěvačky Miluška Voborníková (68) nebo Věra Špinarová (†65).

Neupravený rozcuch Cindy Crawford

  • 80. léta
Foto: Profimedia.cz

Kartáčování obočí směrem vzhůru byl trik, jímž svému obočí dodávaly objem nejen topmodelkyFoto: Profimedia.cz

80. léta byla revoluční a to i v úpravě obočí. Jako by si ho tehdy ženy místo úpravy spíše rozcuchávaly – působilo bujně, svobodně, divoce. Trendy bylo vyčesávat chloupky nad očima pomocí gelu směrem nahoru – vznikl tak dojem ještě většího objemu. Takovou úpravu si oblíbila například herečka Brooke Shields (53), zpěvačka Madonna (60), ale i topmodelky tehdejších let Cindy Crawford (52) nebo Claudia Schiffer (48).

Tenké linky Pamely Anderson

  • 90. léta
Foto: Profimedia.cz

Úzké obočí se často kombinovalo s kouřovým líčením, které v devadesátkách zažívalo boomFoto: Profimedia.cz

V 90. letech si svět plnými doušky užíval svobodu. Tuhle náladu odrážela i móda a každý si mohl nosit, co chtěl. I proto jsou podle mnohých devadesátky největší líhní nevkusu. To bohužel platilo i o obočí. Nosilo se do tenka vytrhané, narušovala se jeho přirozená linie, mnoho žen si chloupky zesvětlovalo nebo zcela nahradilo tužkou, případně prvními pokusy o permanentní obočí. Frčelo částečné vyholování i peercing. Tenké linie nepřirozeného tvaru nosila Christina Aguilera (37), Drew Barrymore (43) nebo sexbomba Pamela Anderson (51). Typická pro tuto dobu byla bohužel i častá neschopnost namalovat obě obočí stejně. Pozdější návrat k přirozenějšímu vzhledu každopádně ženám (a to nejen hvězdám) moc prospěl.

Rovné linie Alexis Bledel

  • Rok 2000 a dále
Foto: Profimedia.cz

Rovný tvar obočí prý značí vyrovnanost, sebevědomí a spolehlivostFoto: Profimedia.cz

S novým tisíciletím zavládl kult přirozenosti. Obočí se sice upravuje, ale zbytečně se ani neztenčuje, ani neztmavuje. Více se řeší, aby ladilo s barvou vlasů: kdo volí blond, často si odbarvuje i linii nad očima. Zajímavostí je, že třicátnice a čtyřicátnice nosily obočí lehce vyklenuté, zatímco mladší hvězdičky této éry volily velmi rovný tvar – mohli jsme ho vídat u Katie Holmes (39), Angeliny Jolie (43) nebo Alexis Bledel (37), hvězdy tehdy kultovních „Gilmorových děvčat“ (2000–2007).

Huňatá Cara Delevingne

  • Rok 2010 a dále
Foto: Profimedia.cz

Modelka vyvolala mánii hustého výrazného obočí, které bohužel ne každému slušelo tak pěkně jako jíFoto: Profimedia.cz

Novodobou ikonou se stala modelka Cara Delevingne (26) – nastolila trend hustého tmavého obočí. Místo pinzet ženy a zejména mladé dívky vyrazily na nákup tužek a barev na obočí a pomocí gelů a hřebínků se učily výrazné chloupky načechrávat. Tento trend sluší ale spíše tmavovláskám, třeba herečce Lily Collins (29), u blondýnek může působit zbytečně tvrdě a neupraveně. Obočí se na několik let stává téměř dominantou obličeje, experimentuje se dokonce i s barvami: růžovou, tyrkysovou, fialovou nebo rudou vynesla třeba Rihanna (30), Katy Perry (34), Nicki Minaj (35) nebo Taylor Swift (28).

Výrazná, ale přirozená Kim Kardashian

  • 2018
Foto: Profimedia.cz

Tajným tipem Kim Kardashian je rozjasňovač, který použije pod obočí. Dá vyniknout jeho kontuře a prozáří pohledFoto: Profimedia.cz

Dnes je v úpravě obočí ikonou Kim Kardashian (38). Respektuje přirozenou linii, rovnoměrnou šířku, jemné klenutí. Sama se může pochlubit obočím přirozeně tmavým a hustým, její následovnice si k podobnému výsledku vypomáhají tužkou, obočenkou a populárním, i když trochu bolestivým microblandingem, který řídké obočí zahušťuje pomocí jemných řezů do kůže a permanentní barvou.

Jaké obočí se nejvíc líbí vám?

Reklama

Související témata:

Načítám