Hlavní obsah

Manikúra doma? Vyvarujte se těchto chyb, které ničí nehty

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilujete všemi směry, ředíte lak nebo ostřiháváte kůžičky? Taková domácí manikúra nikdy nebude dokonalá a nehtům moc neprospěje. Ruce a nehty jsou vidět víc, než si myslíte, a proto se vyplatí jim věnovat správnou péči a přestat na nich páchat následující chyby.

Článek

Krásné a upravené nehty jsou vaše vizitka. Jestli si často stěžujete, že se vám lámou, třepí, nerostou..., je načase něco změnit. Dali jsme dohromady nejhorší prohřešky a také rady, jak je napravit. Znáte největší chyby v domácí manikúře?

1. Špatně pilujete

Nehty nikdy nepilujte šoupavým pohybem sem a tam. Pilník přiložte lehce pod nehet, ne kolmo na jeho hranu, a pilujte vždy jen jedním směrem – jinak si nehet zbytečně třepíte. Na závěr spilujte hranu sklonem seshora, ale opět jen jedním směrem.

Co se týče pilníku, kovové mohou být příliš drsné. Zvolit lze skleněný nebo papírový, ale vždy hlídejte jeho hrubost. Na přírodní nehty používejte ty, které jsou označené číslem 240, tedy jsou jemnější než nástroje určené třeba na gelové nehty.

Nepřehánějte to ani s leštičkami – třebaže jsou hladké, můžete si s nimi sundavat horní vrstvu nehtů. Trápí-li vás rýhy nebo nedostatek jasu, na leštění zapomeňte a posuňte se k bodu 7.

2. Odstřiháváte kůžičku

Kůžičku raději neodstřihujte, koledujete si tak o záděru. Bohatě stačí, když kůžičku šetrně zatlačíte suchou vatovou tyčinkou: vytvoříte si tak větší prostor na barvu a nehet vyrovnáte pěkně dokulata. Můžete vyzkoušet i speciální peeling nebo pera a séra, které okolí nehtu vyhladí i bez stříhání.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Exfoliační krém na nehtové kůžičky OPI, 520 Kč, prodává Sephora. Tužka na nehty pro odstranění kůžičky Essence, 70 KčFoto: Archiv firem

3. Používáte agresivní odlakovač

Časté odlakovávání zatěžuje nehty i kůžičku. Hledejte odlakovač, který neobsahuje aceton a naopak nabízí třeba pečující olej. (Víte, že se odlakovač dá nahradit zubní pastou?) Jak správně odlakovat? Tamponkem „nešmidlejte“ sem tam. Přiložte ho na nehet, nechte barvu rozpustit a lak pak setřete krouživými pohyby. Záhyby můžete dočistit vatovou tyčinkou. S odlakovačem to nepřehánějte a nepoužívejte ho příliš často, dejte nehtům mezi barvičkami čas na regeneraci. Mrkněte, jak vyrobit domácí houbičkový odlakovač.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Odlakovač na nehty s ricinovým olejem Logona, 254 Kč, prodává Biooo. Odlakovač na nehty s mandlovým olejem Dermacol Express , 59 KčFoto: Archiv firem

4. Ředíte ztuhlý lak odlakovačem

Kdo tohle nikdy neudělal! Ředit lak odlakovačem sice funguje, ale pro nehet to není dvakrát příjemné. Po odlakování můžete být nemile překvapeni, že ho máte vysušenější, roztřepenější… Prostě pěkný nehet po téhle kombinaci nečekejte. Kromě toho odlakovač ničí i samotnou barvu, takže pokud se s nějakým lakem nechcete rozloučit, pořiďte si raději speciální ředidlo. Je vám zbytků laku líto? Takhle vám poslouží dál. 

5. Odstraňujete si gelové nehty doma

Nosíte gelové nehty a už vás přestaly bavit? Poslední návštěvu manikérky vám opravdu doporučujeme. Pokud se o spilování gelu budete pokoušet sami, můžete si nehty zničit. Odbornice vám je zbrousí co nejšetrněji a dodá následnou regenerační péči.

6. Nestaráte se o kůžičky

Nejlepší cesta ke krásným nehtům a nulovému počtu záděrek? Promazávat si pravidelně ruce a kůžičky zvlášť. Trpíte-li natrženou kůží častěji, pořiďte si speciální olejíčky – používat je můžete denně. Anebo záděry zabalte do lógru.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Péče o nehtovu kůžičku Sephora Collection, 190 Kč. Olejíček na nehtovou kůžičku Starnails, 59 Kč, prodává StarnailsFoto: Archiv firem

7. Nepečujete o nehty

Pokud se pyšníte tvrdými a dlouhými nehty (závidíme!), tenhle bod můžete přeskočit. Mnoho žen však trápí nehty, které se třepí a lámou, hned jak povyrostou byť jen o milimetr. Jsou měkké, ohýbají se nebo mají rýhy. Na trhu existuje mnoho průhledných laků, které pomáhají řešit nejrůznější problémy. Tyto speciální přípravky musíte nanášet pravidelně a chvíli trvá, než zaznamenáte výsledky, ale opravdu se to vyplatí. Fungují i jako podkladové báze pod barevný lak – barva bude lépe držet a výrazné pigmenty nehet nezabarví.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vyhlazující a nerovnosti vyrovnávající péče na nehty Mavala, 355 Kč, prodává FAnn parfumerie. Posilovač nehtů Eveline, cena okolo 100 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kúra pro růst nehtů Sally Hansen, 199 Kč. Kalciový regenerační lak na nehty Gabriella Salvete, 89 KčFoto: Archiv firem

8. Protřepáváte lahvičku s lakem

Před lakováním lak neprotřepávejte. Lahvičku jen protáčejte mezi dlaněmi a rozhodně ji neobracejte dnem vzhůru – v laku by se vytvořily bublinky, které by vám zdobení nehtů pořádně znepříjemnily.

Související témata:

Načítám