Hlavní obsah

Ochraňte své miláčky! Jak se zbavit klíšťat u psů a koček?

Foto: pio3, Shutterstock.com

Foto: pio3, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hezké počasí s sebou přináší výlety, sezení v trávě, toulání po lese či povalování u vody. Jestli tyto aktivity trávíte se svým čtyřnohým parťákem, tak se určitě potýkáte s klíšťaty. Přípravků, kterými můžete svého chlupáče chránit, je plno: obojky, tablety, pipety, spreje... Víte, co od nich můžete čekat a na co dávat při výběru pozor?

Článek

Zakousnuté klíště může přinést zvířatům i jejich majitelům víc problémů, než by se na první pohled mohlo zdát. „Klíšťata přenášejí závažná onemocnění, jako jsou lymská borelióza, ehrlichióza, anaplazmóza, babezióza či klíšťová encefalitida. Všechna tato onemocnění mohou způsobit vážné zdravotní komplikace s doživotními následky a léčba těchto nemocí je často i finančně poměrně náročná, proto je velmi důležité psy i kočky před klíšťaty opravdu chránit,“ vysvětluje MVDr. Marek Galbinec z veterinární kliniky Vethope. Ochranou svých chlupáčů ale chráníte i sami sebe a čistotu svého domova.

Pro psa, nebo pro kočku?

Vždy dávejte pozor, zda je konkrétní přípravek určený pro psa, nebo pro kočku. Většina je vyráběna pro každý druh zvlášť – některé účinné látky (např. permethrin) jsou totiž pro kočky nebezpečné, a záměna psí a kočičí varianty jim proto může způsobit vážné zdravotní problémy. Některá plemena psů, např. kolie, mohou mít zase predispozice k přecitlivělosti k účinným látkám, nemocná zvířata by se obecně měla zbytečné chemii vyhýbat… Z čeho tedy můžete vybírat?

Přírodní repelenty a bylinky

Nejstarším, ale stále velmi účinným způsobem ochrany jsou přírodní repelenty založené na využití bylinných éterů. „Hledáte-li účinné, bezpečné a šetrné řešení pro preventivní zdravotní péči o vaše zvířata, odpověď naleznete v darech přírody. Bylinky jsou obzvlášť vhodné jako ochrana před klíšťaty, blechami a dalším hmyzem; jsou nejen adekvátní variantou, ale jsou přímo ideální pro zvířata se zdravotními problémy, pro štěňata a koťata a jsou bezpečná v kontaktu s dětmi,“ vysvětluje herbalistka Kateřina Palečková. Jsou zpravidla ve formě spreje, kterým musíte zvíře vždy před procházkou lehce nastříkat. Zatímco většina chemických produktů klíšťata a blechy přímo zabíjí, přírodní repelenty je zpravidla odpuzují.

Obojky proti parazitům

Asi nejrozšířenějším typem ochrany před klíšťaty a dalšími parazity jsou antiparazitní obojky. Účinkují několik měsíců a s většinou se může pes i koupat. Jsou většinou velmi efektivní – některé však mohou u citlivějších psů či koček vyvolat alergickou reakci a některé také lehce zapáchají. Máte-li psa s dlouhými chlupy, počítejte s tím, že se srst pod obojkem při stálém nošení může více zacuchávat. A jestli chováte v jedné domácnosti psa i kočku, ověřte, že účinná látka použitá v obojku pro psa není pro kočky nebezpečná.

Kapky za krk

K velmi oblíbeným prostředkům patří pipety neboli spot-on produkty (roztok k nakapání na kůži). Oceníte u nich rychlou a snadnou aplikaci – tekutina se vymáčkne psovi za krk. Mají také velmi vysokou účinnost, někteří citlivější psi však mohou mít reakci v podobě podrážděné kůže v místě aplikace. Jestli má váš pes rád vodu, zkontrolujte, zda je vybraný produkt testován a koupáním se jeho působení nesníží.

Spreje

Spreje jsou určeny k nastříkání na srst. Jejich efekt – zda pouze odpuzují, nebo i zabíjejí blechy a klíšťata – se liší podle použité účinné látky, stejně tak se různí délka působení. Výhodou sprejů je, že jimi můžete ošetřit i pelíšek a boudu psa. Opět buďte opatrní – máte-li doma kočku, zkontrolujte, zda jí přípravek neuškodí.

Tablety

Tablety jsou na trhu s antiparazitními přípravky poměrnou novinkou – podávají se v podobě žvýkací tablety, která většině psů i koček chutná. Po podání mají účinnost několik týdnů, přičemž blechy i klíšťata usmrcuje účinná látka působením na jejich nervový systém, tedy až při zakousnutí, respektive požití psí či kočičí krve. Klíšťata se sice zakousnou, ale hned zemřou. Zatímco ostatní antiparazitní přípravky koupíte v chovatelských obchodech či na e-shopech, tablety proti klíšťatům se prodávají pouze na veterinárních klinikách. 

Jak vidíte, výběr je veliký. Jak zjistíte, zda je přípravek vhodný právě pro vašeho miláčka? Prostudujte informace o jednotlivých produktech, přečtěte si nejen marketingové letáky výrobců, ale hlavně zkušenosti ostatních majitelů psů či koček, kteří konkrétní produkt používají – a jestli si nejste jistí, konzultujte správný výběr se svým veterinářem.

Foto: archiv firem

Repelent Katerina’s Natural Way z ekologických bylinných výluhů je bezpečný i pro psy se zdravotními problémy. Cena 280 Kč. Repelentní sprej na přírodní bázi pro psy (i štěňata od 4 měsíců) Sergeanťs Green odpuzuje blechy, klíšťata a komáry. Cena 319 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Antiparazitní obojek Scalibor je vhodný pro psy žijící v bytě, neboť nezapáchá. Cena od 319 Kč. Antiparazitní obojek Foresto uvítají tam, kde žijí psi a kočky v jedné domácnosti. Cena od 549 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Advantix Spot On zabíjí larvy blech i v okolí psů, odpuzuje a zabíjí parazity, funguje i při namočení, je vhodný pro štěňata od 7 týdnů věku i pro březí a kojící feny. Cena od 189 Kč. Menforsan jsou přírodní antiparazitní pipety pro psy, hlavní složkou je geraniol, nimba a levandulový olej. Cena od 212 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Frontline Spray je určen k hubení ektoparazitů u dospělých psů a koček, u štěňat od dvou dnů stáří a u koťat od věku 7 týdnů. Cena od 309 Kč. Predator Animals účinně odpuzuje a hubí komáry, klíšťata, tiplíky, ovády a jiný obtížný hmyz. Je pro psy a koně, ne pro kočky. Cena od 199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Borrelia Test je testovací sada, díky níž snadno zjistíte, zda klíště nebylo nakažené bakterií Borrelia burgdorferi, která je příčinou lymské boreliózy. Cena 179 Kč. Pomocí háčků na klíšťata lehce odstraníte klíšťata z kůže zvířat i lidí. Cena 89 KčFoto: archiv firem

Jaké antiparazitární prostředky používáte pro svého chlupáče vy?

Reklama

Související témata:

Načítám