Hlavní obsah

Očkování krok za krokem 2

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Injekce, která vás může zachránit.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

2. díl - O úskalích povinného očkování a výběru správné vakcíny pro vaše nejmenší jsme hovořili v prvním díle našeho seriálu. Nyní se zaměříme na možnosti dobrovolného očkování.

Článek

Časopis Uzlíček

Vedle povinného očkování, které je regulováno státem a v základní podobě hrazené ze zdravotního pojištění, je možné se nechat proti některým infekcím očkovat dobrovolně. Tato očkování si pacient hradí sám, v některých případech lze využít finanční příspěvek nebo kredit přidělený zdravotní pojišťovnou. Každý pacient by se měl na tuto možnost u své pojišťovny informovat.

Chřipka

Viry chřipky neustále mění svou genetickou výbavu. Proto je nutné připravovat vakcínu proti chřipce každý rok. Každoročně se tedy celosvětově sleduje výskyt chřipky, a proto lze s vysokou pravděpodobností předpovědět výrobní chřipkový kmen pro vakcinaci. Většina vakcín proti chřipce je určena k očkování dětí starších 6 měsíců a dospělých, avšak údaje u dětí od 6 měsíců do 3 let jsou omezené. Většinou se podává polovina dávky určená pro dospělé a děti starší 3 let. U dětí, které jsou očkovány poprvé, by měla být podána druhá dávka s odstupem minimálně 4 týdny po prvním očkování. Hladiny specifických protilátek proti chřipce během jednoho roku klesají, což je další důvod, proč musí být člověk očkován každoročně.

Pneumokokové nákazy

Složitost a komplikace pneumokokové infekce spočívá v tom, že ji způsobuje několik odlišných druhů téže bakterie, tj. pneumokoka. Očkování chrání tedy jen před onemocněními způsobenými nejčastěji se vyskytujícími pneumokoky. Děti ve věku od 2-6 měsíců se očkují třemi dávkami s přestávkami minimálně jeden měsíc mezi očkováním. Čtvrtá dávka se pak podává ve druhém roce života.

  • Starší kojenci ve věku 7-11 měsíců dostanou už jenom dvě dávky, mezi nimiž musí být rovněž odstup alespoň jeden měsíc, třetí dávka se pak aplikuje také ve druhém roce života.
  • Děti ve věku 12-23 měsíců dostávají pouze dvě dávky očkování s odstupem alespoň dva měsíce.
  • Děti od 24 měsíců do 5 let dostávají už jenom jednu samostatnou dávku očkování.
  • Potřeba přeočkování zatím nebyla stanovena.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jedna injekce a máme po starostech!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Meningokokové nákazy skupiny A a C

Děti se mohou očkovat proti meningokokovým nákazám skupiny C od 2 měsíců věku třemi dávkami, mezi nimiž musí být interval alespoň jeden měsíc. Děti starší 12 měsíců jsou očkovány dle výrobce, jednou až dvěma dávkami vakcíny s intervalem alespoň dva měsíce. Posilující očkování nebylo přesně stanoveno, doporučuje se podávat po 2-3 letech, podle některých výrobců až po 5 letech. Kombinovanou vakcínou A+C je doporučeno očkovat děti až od dvou let.

Virová hepatitida typu A 

Očkování je doporučeno pro děti až od 1 roku. Děti mladší nebývají očkováním chráněny kvůli reakci protilátek mateřského mléka s antigeny obsaženými v očkovací dávce. Proto někteří výrobci doporučují očkování posunout až po druhém roce věku dítěte. Podáním jedné dávky se zabezpečí imunita proti virové hepatitidě typu A po dobu jednoho roku. Pro dlouhodobější ochranu je nutné podat posilující dávku za 6-12 měsíců, někteří výrobci uvádí až za 18 měsíců po první dávce. Poté by měla ochrana přetrvávat minimálně po dobu 10 let.

Reklama

Související témata:

Načítám