Hlavní obsah

Odvážné protesty: Nahota, mrtvoly, ale i tanec a zpěv

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Je to výsada života ve svobodné zemi, jeden z mnoha benefitů demokracie: Když se vám něco nelíbí, můžete dát svůj nesouhlas najevo. Ale lidé si mnohdy jen s transparenty a skandováním hesel nevystačí. Zkouší to i s nahotou, mrtvolami či tancem a zpěvem.

Článek

Skandování hesel, veřejné projevy, transparenty a protestní pochody. To si vybavíte, když se řekne demonstrace. Projevit svůj názor, postavit se za něco či proti něčemu, lze ale i jinak. Ukážeme vám velmi originální a hlavně dost odvážné protesty.

Boj za podporu kultury

Zavřená divadla a kina, zrušené koncerty, pozastavené natáčení filmů, umělci to prostě během koronavirové pandemie neměli lehké. A francouzská herečka Corinne Masiero (57) se rozhodla dát jasně najevo, že podpora kultury byla během krize nedostatečná. Jak? V březnu během udělování Césarů (francouzské filmové ocenění) přišla na pódium v zakrvácených šatech a oslí kůži a postupně se svlékla do naha.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Corinne Masiero se toho opravdu nebálaFoto: Profimedia.cz

Proti využívání vlny v oděvním průmyslu

Pravda je, že nahota poutá pozornost, tak proč toho nevyužít. Loni v říjnu na odhalování vsadili i účastníci akce organizace PETA, kteří před butikem Urban Outfitters v Los Angeles protestovali proti používání vlny v oděvních materiálech.

Foto: Profimedia.cz

I takhle se dá protestovatFoto: Profimedia.cz

Proti cenzuře

Poněkud dusno bylo v červnu 2019 i před sídlem vedení Facebooku v New Yorku. Lidem se nelíbilo, že sociální síť si až příliš libuje v cenzuře. Nahota se nejspíš stala v tomto případě symbolem otevřenosti, jak jinak si vysvětlit tenhle sraz naháčů?

Foto: Profimedia.cz

Naháči se sešli před sídlem Facebooku v New YorkuFoto: Profimedia.cz

Více country hudby!

Protestovat se dá opravdu proti čemukoli, důkazem je tato akce ze září 2013. Před londýnským sídlem BBC Radio 1 se sešla partička kovbojů, kterým se nelíbilo, že rádio nehraje jejich oblíbenou coutry hudbu. Místo skandování a pokřikování si tam ale zazpívali a zatančili.

Foto: Profimedia.cz

Tanec a zpěv je celkem milý způsob protestuFoto: Profimedia.cz

Za čistou vodu

Demonstrovalo se i letos v dubnu před japonským velvyslanectvím v Soulu. Jihokorejští aktivisté si tam veřejně nechali oholit vlasy, aby tím upozornili na vypouštění kontaminované vody z jaderné elektrárny Fukušima do moře.

Foto: Profimedia.cz

Ekologie a znečišťování přírody je častým tématem všech možných protestůFoto: Profimedia.cz

Proti rybolovu

Mrtvá zvířata místo transparentů a davů rozčílených lidí? Ano, letos v únoru skupina aktivistů Sea Shepherd Conservation Society přinesla před budovu parlamentu v Paříži čtyři mrtvá těla delfínů a upozornila tak na důsledky rybářského průmyslu v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na mrtvé delfíny rozhodně není příjemný Foto: Profimedia.cz

Za právo pracovat

V době pandemie přišlo hodně lidí o možnost pracovat, což je samozřejmě důvod k nevoli a odporu. Bývalá vojenská důstojnice Iara Mayra se proti tomu loni v dubnu rozhodla postavit a v Sao Paulu takto s rouškou na intimních partiích „žádala“ prezidenta o právo jít do práce. Mimochodem, podobně se zachovala i naše herečka Nela Boudová.

Foto: Profimedia.cz

Roušky jsou symbolem dnešní doby a využívají se i k protestůmFoto: Profimedia.cz

Vyjádřit veřejně názor lze mnoha způsoby, své o tom ví i slavní. Tohle jsou celebrity, které promluvily prostřednictvím svého oblečení.

Reklama

Související témata:

Načítám