Hlavní obsah

Zprávy z ledna: Útok na Kapitol a další Sex ve městě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Novoroční oslavy byly letos mnohem tišší než obvykle, řádění ve washingtonském Kapitolu o pár dní později už ale nešlo přeslechnout. Davy rozvášněných trumpistů vnikly do sídla Senátu i jednacího sálu Sněmovny a skrz obrazovky to v přímém přenosu sledoval celý svět. Co se ještě stalo v lednu a proč ve většině událostí figurovaly sociální sítě?

Článek

Prezidentské volby v USA doprovázela řada skandálů, módní dům Bottega Veneta si naordinoval digitální detox a Češi si našli další důvod, proč trávit na telefonu víc času. Skvělé zprávy čekaly na milovníky Harryho Pottera i kultovního seriálu Sex ve městě. Pojďte si s námi připomenout události, které odstartovaly rok 2021.

Útok na Kapitol 

Dnes už bývalý prezident Spojených států amerických Donald Trump (74) nemohl unést fakt, že ve volbách nevyhrál. Tvrdil, že výsledky jsou zfalšované, a přestože proti nim podal přes 60 soudních žalob, všechny byly zamítnuté pro nedostatek důkazů. Trumpovi příznivci, notně podporovaní jeho výroky, vyrazili protestovat před Kapitol 6. ledna, v den, kdy nový Kongres oficiálně přebírá výsledky voleb. Jenže se to trochu zvrtlo. Rozběsněný dav vtrhl dovnitř budovy, a ačkoliv se jej bezpečnostním složkám nakonec podařilo zpacifikovat, o život přišlo pět lidí. Donald Trump násilný vpád odsoudil.

Foto: Profimedia.cz

Nejvýraznější postavou při útoku na Kapitol byl Jake Angeli (33), zástupce konspiračního hnutí QAnon, převlečený za vikinga Foto: Profimedia.cz

Trump bez Twitteru 

Jenže výroky o tom, že jsou výsledky prezidentských voleb jeden velký podvod, si neodpustil ani po útoku na Kapitol. Své myšlenky stále šířil na sociálních sítích, a protože informace neměl podložené a pouze tím stupňoval již tak vyhrocenou náladu ve společnosti, zablokoval Twitter Donaldu Trumpovi účet. A aby už z jeho strany nehrozilo žádné další riziko podněcování k násilnostem, dostal ban natrvalo. Stopku dostal rovnou i od Facebooku, Instagramu, YouTube či Snapchatu.

Foto: Profimedia.cz

Na Twitteru už si bývalý prezident Spojených států amerických pravděpodobně nikdy nepostěžuje Foto: Profimedia.cz

Inauguraci Bidena ovládly ženy 

Po slavnostní přísaze se 20. ledna stal novým americkým prezidentem Joe Biden (78), a pokud jste jeho inauguraci sledovali online, byli jste rovněž svědky momentu, kdy se z takřka neznámé básnířky zrodila hvězda. Amanda Gorman (22) recitovala šestiminutovou báseň, složenou přesně pro tuto chvíli. Bezchybný přednes mladé dívky obdivovaly miliony diváků po celé zeměkouli. A když Lady Gaga (34) zazpívala americkou hymnu, jedno oko nezůstalo suché. Na inauguraci nesměla chybět ani latinskoamerická bohyně Jennifer Lopez (51), od níž zazněly písně This Land Is Your Land a America the Beautiful. 

Foto: Profimedia.cz

Na inauguraci 46. prezidenta Spojených států amerických Joe Bidena zazářila mladá a talentovaná básnířka Amanda Gorman (na snímku vlevo). O živé vystoupení se postaraly zpěvačka Lady Gaga (uprostřed) a Jennifer Lopez (vpravo)Foto: Profimedia.cz

Bottega Veneta není online 

A zatímco inauguraci nového prezidenta jste mohli sledovat i na sociálních sítích, italská módní značka Bottega Veneta je dobrovolně opustila. Své účty začátkem ledna nekompromisně smazala a miliony fanoušků zanechala v online prostředí zcela bez vysvětlení. Snaží se snad o digitální detox, nebo jde o skvěle promyšlený marketingový tah? Jisté je zatím jen to, že se o brandu Bottega Veneta hodně mluví.

Foto: Profimedia.cz

Na sociálních sítích měla značka miliony sledujících. O nových kolekcích se od této chvíle budou dozvídat zřejmě jako za starých časů – šuškandou Foto: Profimedia.cz

Clubhouse: Pouze pro pozvané

Snad nejdiskutovanějším tématem posledních dní je ale nová sociální síť, která byla loni představena v Silicon Valley a aktuálně se stává fenoménem i v České republice. Členem Clubhouse se můžete stát pouze tehdy, pokud dostanete pozvánku od stávajícího uživatele. Právě exkluzivita činí z aplikace atraktivní objekt zájmu. Clubhouse je platformou založenou na mluveném slově.

A protože se odehrává v přítomném okamžiku, simuluje pokec v hospodě, pracovní schůzky i nejrůznější debaty, do kterých se samozřejmě můžete zapojit i vy, třeba během vaření. V aplikaci fungují chatovací místnosti, tzv. růmky. V každé z nich se debatuje nad jiným tématem, a když budete mít štěstí, potkáte se slavnými umělci, oblíbenými influenceremi či váženými vědci.

Foto: Boumen Japet, Shutterstock.com

Aplikace Clubhouse je zatím dostupná pouze pro majitele iOS zařízení. Pokud jste tedy obdrželi pozvánku, ale nejste vlastníkem iPhonu či iPadu, máte smůlu Foto: Boumen Japet, Shutterstock.com

Další Sex ve městě?

Od začátku lockdownu v čínském městě Wu–chan uplynul už jeden rok, konec pandemie však ještě nenastal. A jelikož vládní opatření prakticky neumožňují žít kulturním životem, odehrává se většina zábavy v online prostředí i v televizních obrazovkách. Milovníky kultovního seriálu Sex ve městě (1998–2004) určitě potěší žhavá lednová zpráva, že stanice HBO Max plánuje natočit dalších deset dílů. V pokračovaní si ovšem nezahraje představitelka Samanthy Kim Cattrall (64). Z jakého důvodu roli odmítla, je zatím nejasné.

Foto: Profimedia.cz

Nová řada seriálu Sex ve městě ponese název And Just Like That a natáčet by se mělo začít letos na jaře. V této sestavě se však už nesejdou. Zleva: Cynthia Nixon (54), Sarah Jessica Parker (55), Kim Cattrall a Kristin Davis (55)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám