Hlavní obsah

Nábytek, který vás oslní: Viděli jste někdy křišťálovou postel?

Foto: Polstrin Design

Kam směřuje design 21. století? Vize a projekty i reálnou produkci představila letošní přehlídka módy a designuFoto: Polstrin Design

Reklama

Největší česká přehlídka designu Designblok slavila patnácté narozeniny. Jestli jste se na ni nedostali, připravili jsme pro vás obrazovou ochutnávku z nejzajímavějších expozic. Tak si ji užijte.

Článek

Máme pro vás tipy od vystavovatelů, které by se vám mohly hodit jako inspirace do vašich domovů i jako informace o tom, co se v oblasti designu právě děje.

Kávovar i křišťálová postel

K vidění byly stovky novinek z oblasti svítidel, bytových doplňků, spotřebičů a nábytku, ale také technologií, studentských prací, utopických vizí a ikon z minulosti.

Foto: De Longhi

Nová kolekce spotřebičů SculturaFoto: De Longhi

Foto: Designblok

Křišťálovou postel s nebesy vystavoval (kromě jiného) v Colloredo-Mansfeldském paláci Hans Van BentemFoto: Designblok

Móda se opět předváděla v kostele sv. Šimona a Judy. Další akce probíhaly v showroomech zúčastněných firem. Po rekonstrukci byl otevřen vinohradský Pavilon a další instalace jste mohli vidět v ulicích města.

Foto: Designblok

Preciosa Lighting předvedla světové novinky roku 2013, unikátní svítidla, ve kterých jsou poprvé v historii použity tištěné spojeFoto: Designblok

Foto: Alax

Schönbuch – kreativní a funkční design pro předsíně a reprezentativní vstupní halyFoto: Alax

Foto: Designblok

Výstava Slovak Selection – na originálním nábytku předvedla v expozici produkty současného slovenského designuFoto: Designblok

Kostel, palác a nádraží

Designblok každoročně soustřeďuje expozice na tři hlavní místa. Letos to byl Openhouse v Kafkově domě, věnovaný designérům, módním návrhářům, designérům šperku a akci Talent Card, představující naděje českého designu. Dále Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci s expozicemi na hranici designu a umění. Tam byla vystavena i díla slavné francouzské designérky Matali Crasset, hlavní zahraniční hvězdy.

Foto: Designblok

Hvezda Designbloku, designérka Matali CrassetFoto: Designblok

Foto: Designblok

Expozice Voyage to Uchronia Matali Crasset – s nábytkovými solitéry Permanents – v nichž tělo sedí, leží nebo spíFoto: Designblok

Ta mimo jiné řekla: „Zpytuji svoji práci, stejně jako zpytuji design, se všemi jeho ukotveními... Přemýšlení a předkládání hypotéz je to, co mě v tomto kontextu vzrušuje."

Foto: POLSTRIN DESIGN

Proměnitelné křeslo Callop designéra Filipa Albrechta umožňuje pohodlné sezení i poleženíFoto: POLSTRIN DESIGN

Foto: Olgoj Chorchoj

Projekt Fireborn (Zrozeno v ohni). Limitovaná kolekce lamp vznikla ve spolupráci tradičních českých výrobců. Jde o přetavení litiny a skla do podoby vizuálně subtilních svítidelFoto: Olgoj Chorchoj

Foto: SITUS FURNITURE

Celomasivní židle Figure zaujala krásou dřeva i oblými liniemiFoto: SITUS FURNITURE

Foto: Kibik

Designová kolekce nábytku nové české značky Kibik potěší všechny zájemce o kompaktní řešení pokojů pro mladéFoto: Kibik

Superstudio v Nákladovém nádraží Žižkov nabídlo novinky z interiéru, světel a doplňků, představilo designérské školy a hlavní výstavu akce, Ikony. Ta předvedla produkty, jež se staly pro jednotlivce, ateliéry i studia zlomem v pohledu na svět, v tvorbě i ve vnímání materiálů.

Foto: Le Bon

Le Bon představil koupelnový nábytek a kuchyň z nových materiálů – kompaktních laminátů, které nadchnou svými skvělými užitnými vlastnostmiFoto: Le Bon

Foto: FORMDESIGN

Společnost FormDesign vystavovala zajímavé novinky pro vybavení veřejných i bytových interiérůFoto: FORMDESIGN

Design pro luxus i všední den

Design pro krásu a funkčnost pro věci denní potřeby je po léta mottem návrhářů Ikea, jejichž expozice zde byla k vidění. „Zůstáváme věrni demokratickému designu. Ten pro nás znamená správnou kombinaci formy, funkce, kvality, udržitelnosti a nízké ceny,“ prohlásil Ladislav Takács, interiérový designér Ikea.

Foto: Kristina Hrabetova

Ukázka z expozice Belda Factory, kolekce 2013 – kovové dózyFoto: Kristina Hrabetova

Foto: Designblo

Designové svítidlo Capsula vzniklo ze spolupráce designérky Lucie Koldové a studia BrokisFoto: Designblo

Foto: Ikea

Kolekce Stockholm zahrnuje přibližně 90 výrobků z různých oblastí bytového zařízení. Produkty lze velmi dobře kombinovat vzájemně , ale i s jinými styly a výrobkyFoto: Ikea

Foto: STOCKIST

Novou kolekci Hay – Copenhague představila společnost StockistFoto: STOCKIST

Ceny šéfredaktorů

Každoročně se na Designbloku udělují ceny šéfredaktorů vybraných tuzemských i zahraničních médií zaměřených na design a styl. Ty vyzdvihují to nejlepší, co daný ročník nabízí.

Foto: Designblok

Nafukovací hračky z Fatry od Libuše Niklové mělo doma asi každé dítě. Na původní kolekci (vpravo) navazují nové produkty, které například navrhli Anna a Jerry KozoviFoto: Designblok

Foto: deForm

Studio DeForm Jakuba Pollága a Václava Mlynáře získalo cenu za neotřelý design houpacího křesílkaFoto: deForm

Foto: Pavilon

Nová tvář interiéru vinohradského PavilonuFoto: Pavilon

  1. Cenu za nejlepší firemní prezentaci získala Fatra za zajímavou přehlídku reedic i nových nafukovacích hraček.
  2. Cenu za nejlepší prezentaci designéra a designérského studia si odneslo studio deForm za kolekci neotřelých bytových doplňků.
  3. Cena za nejlepší prezentaci školního ateliérubyla udělena VŠUP ateliér skla.
  4. Cenu za mimořádný počin mimo kategorie získal Pavilon za zdařilou revitalizaci budovy, která začala sloužit jako centrum designového nábytku.

Prohlédněte si alespoň pár fotografií a ochutnejte z nabídky, kterou představili tuzemští i zahraniční designéři, hvězdní hosté, galeristé, výrobci i školy.

Reklama

Načítám