Hlavní obsah

Online trénink mozku skutečně pomáhá, potvrdil to výzkum

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Čím je člověk starší, tím se zhoršuje paměť a vyjadřovací schopnosti. Pokud se k tomu přidá demence, celý proces se výrazně urychluje a zesiluje. Jak mozek trénovat, aby se co nejdéle udržel v kondici? Podle vědců v tom může významně pomoci hraní online her!

Článek

Paměť, myšlení a plánování, vyjadřování, rozpoznávání lidí či věcí. To jsou poznávací neboli kognitivní funkce mozku, které poškozuje degenerativní onemocnění známé jako demence. Může mít různé příčiny, ale projevy zůstávají stejné – postupně zbavují nemocného schopnosti fungovat v běžném životě.

Zmírněním rizika nástupu demence se zabývá řada studií. A několikrát už bylo potvrzeno, že kognitivní funkce zlepšuje i hraní online her! Všechny studie ale pracovaly jen s malým vzorkem lidí, a proto jejich výsledky nebyly dostatečně vypovídající. Až studie londýnské King's College přišla v roce 2015 s relevantními výsledky.

Šest měsíců, šest her

Odborníci zkoumali půl roku 7000 lidí nad 50 let. Což je dostatečně dlouhá doba i dostatečný počet jedinců. Ti pravidelně hráli šest online her, z toho tři logické – třeba balancování se závažím na houpačce, a tři zaměřené na řešení problémů – například poskládání dlaždic označených čísly do správného pořadí. Kdykoliv měli čas, měli každou ze šesti her hrát minimálně deset minut.

Jejich kognitivní funkce byly testovány za celou dobu výzkumu celkem čtyřikrát – před začátkem studie, po šesti týdnech, po třech měsících, a nakonec po půl roce.

Foto: fototip, Shutterstock.com

Speciální online hry pomáhají trénovat mozek a snižovat riziko demence. Jedna taková se vyvíjí i v ČeskuFoto: fototip, Shutterstock.com

Ohromné zlepšení už po půl roce

Nejlepší výsledky vykazovali ti, kteří se online hrám věnovali až pětkrát týdně. Lidé nad 50 let se po půl roce zdokonalili v logickém uvažování a účastníci starší 60 let se významně zlepšili v testu každodenních činností.

Výsledky studie tedy celkově potvrdily to, kolem čeho ostatní výzkumy dosud jen kroužily: že hraní online her zaměřených na rozvoj myšlení a paměti pomáhá seniorům fungovat v běžném životě a zvládat úkony, jako je cestování v městské hromadné dopravě, nakupování nebo vaření.

Je známo, že menší sklon k demenci mají lidé, kteří rádi luští křížovky a sudoku, skládají puzzle, hrají pexeso, učí se novým dovednostem a udržují sociální vazby. „Studie londýnských psychologů a neurovědců ale vnáší do prevence demence nový efektivní způsob, který jde s dobou,“ komentuje výsledky vedoucí AD Centra spadajícího pod Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) a 3. LF UK, profesor Aleš Bartoš.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Nová mezigenerační komunikace? Online hry možná pomohou překlenout bariéru starších generací k technologiímFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Způsob, který jde s dobou

Klasické online hry (typově například různé střílečky a jim podobné), které běžně hraje mládež, jsou ale pro starší generaci nepoužitelné, protože nejsou cíleně zaměřeny na trénink poznávacích funkcí mozku. Speciální online kognitivní trénink navíc sleduje úspěch každého jednotlivce a poskytuje zpětnou vazbu o zlepšení. Proto je třeba hry seniorům přizpůsobit. „Jednu takovou hru teď sami vyvíjíme na základě dotazníku, ve kterém nám poskytli své názory,“ informuje profesor.

Obecně lze ale říci, že v podstatě jakékoliv hry podporující logické uvažování a řešení úkolů mohou riziko rozvoje demence snížit. A nemusíte s nimi začínat až po 50, ale klidně už v 35 letech: řada výzkumů totiž prokázala, že pokud si některé zvyklosti osvojíte ještě v první polovině života, můžete významně zmírnit riziko nástupu demence ve věku pozdějším.

Nová komunikace utuží rodinné vazby

Dříve se mezi generacemi hrály hodně karty a pexeso, dnes začínají děti s rodiči a vnoučata s prarodiči hrát online hry. I tato aktivita utužuje vzájemné vztahy, a navíc podporuje zdraví mozku. (A které zvyky zdraví mozku poškozují?)

„Taková komunikace může pomoci překlenout bariéru, kterou si staří lidé k technologiím vytvářejí,“ říká Iva Coelho, koordinátorka projektu Alice Help.

Reklama

Načítám