Hlavní obsah

Může hra s písmenky a čísly oddálit demenci a Alzheimera?

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Reklama

Sudoku a křížovky. To nejsou jen aktivity, které zkrátí dlouhou chvíli při deštivých dnech. Podle vědců hrají významnou roli ve zdraví mozku: chrání ho před předčasným nástupem nemocí, jako jsou demence nebo Alzheimer.

Článek

Stárnutí přirozeně zpomaluje poznávací funkce mozku a prodlužuje dobu reakcí. „U starých lidí, oproti těm mladším, dochází až ke dvojnásobnému prodloužení časového limitu ke splnění určitého úkolu,“ upřesňuje Tereza Zajíčková, sociální pracovnice asistenční služby Chytrá péče. Určitě jste už slyšeli, že mozek je sval, který se musí trénovat, aby neochaboval. Na tom se shoduje celá řada odborníků. (Víte, jak stárnutí zpomaluje meditace?) Stačí si jen vybrat ty správné „činky“ pro mozek.

Proč začít luštit

Londýnští výzkumníci z univerzit Exeter a King's College se zaměřili na konkrétní aktivity a vytvořili velkou studii o tom, jak na mozek působí luštění křížovek a sudoku. A došli k velmi uspokojivým výsledkům: podle nich mohou myšlenkové hry skutečně udržet mozek mladší, i když stárnete.

Testovaní ve věku 50–93 let, kteří denně luštili křížovky nebo řešili několik hlavolamů, měli mentální kapacitu až o osm let mladší než ti, kteří se hádankám věnovali méně často. Když měli stisknout tlačítka na vybraných objektech blikajících na počítači, vykazovali také o poznání rychlejší reakci než ostatní účastníci.

Foto: Bilderstoeckchen, Shutterstock.com

Luštění není jen prostředkem ke krácení dlouhé chvílé, ale významně se podílí na trénování mozkuFoto: Bilderstoeckchen, Shutterstock.com

Čím více luštění, tím přesnější výkony

Výsledky londýnského výzkumu tak potvrdily, že činnosti, které zaměstnají mozek, mohou zlepšit jeho fungování a chránit ho před pozdějším poklesem kognitivních (poznávacích) funkcí. „Mezi ně patří kromě paměti i pozornost a koncentrace, dále i schopnost plánování, prostorová orientace, dovednost slovního vyjadřování a porozumění řeči, nebo emocionální sebekontrola,“ vyjmenovává magistr Ondřej Šimandl, lékárník a odborný konzultant z EUC Lékárny Praha.

Přesto však pozitivní dopad luštění na snižování rizika demence nelze zatím potvrdit stoprocentně. „Existují totiž další rizikové faktory, které se na rozvoji kognitivních poruch mohou podílet,“ upozorňuje lékárník. Patří mezi ně třeba dehydratace, nevhodné léky nebo jejich kombinace a řada psychosomatických onemocnění.

Luštěte se seniory

I tak ale tyto aktivity udržují mozek déle čilý. A pokud máte doma seniory, kteří často a pilně luští, jistě potvrdíte, jak jsou oproti ostatním vrstevníkům vitální. Podporujte je v tom a dbejte na to, aby mozek stimulovali střídáním různých druhů křížovek – to aby si nezvykli na opakující se výrazy a postupy.

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Luštěte se seniory, povídejte si s nimi a užijete si společně spoustu prospěšné zábavy!Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Zůstaňte aktivní

Ke zlepšení kognitivních funkcí mozku přispívají i další mentální aktivity, jako je hraní společenských her či vědomostních soutěží a udržování sociálních kontaktů. (Co dalšího vás udrží v kondici i ve stáří?)

„Důležité je si uvědomit, že o kvalitě stáří rozhodujete mnohem dříve, než se fakticky přihlásí,“ upozorňuje Tereza Zajíčková. Kromě luštění udržuje mozek v kondici také fyzická, psychická i společenská aktivita. „Učte se novým věcem, mějte bohatý kulturní a společenský život, řešte hlavolamy, věnujte se koníčkům. Dopřejte si také dostatek odpočinku i spánku,“ radí Jana Bartková z informačního portálu Péče.cz.

Důležitý je také zdravý životní styl a omezení alkoholu a kouření. Co dalšího kromě kouření a nadváhy nesvědčí cévám?

Reklama

Načítám