Hlavní obsah
4,1
(22)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Aktualizováno

Makový koláč se jmenuje opilý, protože je těsto před nanesením krému zvlhčeno sirupem s rumem. Ještě přiléhavější je však dokonale vláčný!

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek máku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 kostka másla
  • 1,25 hrnku cukru moučka
  • 1,25 hrnku polohrubé mouky
  • 5 lžic kakaa
Zálivka
  • 3/4 hrnku vody
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/4 hrnku rumu
Krém
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3/4 hrnku mléka
  • 3/4 hrnku vody
  • 2 ks žloutků
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 kostka másla
K podávání
  • 2 lžíce máku
Článek

Postup

01.

Na zálivku svařte vodu s cukrem, po vychladnutí přimíchejte citronovou šťávu a rum a odložte.

02.

Udělejte krém. Na pánev nasypte cukr, nechte jej zkaramelizovat, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte mléko rozšlehané se žloutky, pudinkovým práškem, moukou a vanilkovým cukrem a za stálého míchání povařte na kaši. Po vychladnutí ji vyšlehejte s máslem. 

03.

Máslo utřete s cukrem a žloutky, přimíchejte mouku smíchanou s mletým mákem, kakaem a sodou a nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků. Těsto upečte na vymazaném a vysypaném plechu a ještě horké rovnoměrně pokropte zálivkou. 

04.

Po vychladnutí povrch potřete připraveným krémem a posypte celým nebo i mletým mákem.

Reklama

Načítám